Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Druk op wijkverpleging te hoog

‘De wijkverpleging wordt steeds verder uitgekleed’, waarschuwt zorgkoepel ActiZ. De tarieven die zorgorganisaties krijgen van zorgverzekeraars dekken niet de zorgkosten. En al helemaal niet nieuwe ontwikkelingen, zoals herwaardering van de functie en meer en hoger opgeleid personeel.
Wijkverpleging
Gevolg van de te lage prijs voor wijkverpleging is dat de zorg voor cliënten onder druk komt te staan

Zorgverzekeraars betalen te weinig voor de wijkverpleging. Het onderzoek Zorgcontractering Wijkverpleging 2017 laat zien, aldus zorgkoepel ActiZ, dat 61% van de zorgorganisaties te maken krijgt met tariefkortingen voor wijkverpleging van gemiddeld 9%. Verder kan de verdere ontwikkeling van wijkverpleegkundige teams, bijvoorbeeld door hogere opleiding, niet worden betaald uit het budget dat zorgorganisaties krijgen voor wijkverpleging.

Te weinig budget

Voor het derde jaar op een rij krijgen zorgorganisaties te weinig geld voor de uitvoering van de wijkverpleging. Dat komt omdat zorgverzekeraars niet de kostprijs betalen voor de wijkverpleegkundige zorg. Woordvoerder Evedien Tukkers van ActiZ: ‘De Nederlandse Zorgautoriteit stelt een maximum tarief vast, vervolgens onderhandelen zorgverzekeraars met zorgorganisaties over de tarieven, die dan lager uitvallen.’ Om de zorg aan cliënten toch te financieren, teren zorgorganisaties in op hun eigen vermogen.

Vanaf begin 2015 is in Nederland een grote verandering in de langdurige zorg doorgevoerd, met veel ophef in het politieke en maatschappelijke debat. Beelden van verschraling en mensen die tussen wal en schip vallen komen in de media. Maar hoe gaat het nu écht na alle veranderingen? Lees meer>>

Zorg onder druk

Het gevolg van de te lage prijs die wordt betaald voor wijkverpleging is dat de zorg voor cliënten onder druk komt te staan, maar ook die van de wijkverpleegkundigen. ‘Onder het personeel zijn veel mensen die zeggen: “Ik heb een wereldbaan, maar ik kan het niet aan”,’ zegt Rob Stam, bestuurder bij zorgorganisatie Thebe op de website van Zorgvisie. ‘Voor de te lage tarieven moeten wijkverpleegkundigen zo veel zorg leveren, de druk is voor hen te hoog. Terwijl we er juist voor moeten zorgen dat het een aantrekkelijke baan wordt.’

Opleiding

Want de zorg van de wijkverpleegkundige wordt in de toekomst alleen maar groter en dan heb je meer en beter opgeleide mensen nodig. Omdat er veel meer ouderen zijn die thuis zorg nodig hebben. Door meer chronische ziekten omdat mensen ouder worden. Door veel complexere zorg. Volgens Rob Stam lopen kwetsbare ouderen vanwege die krappe budgetten het risico om onnodig op de spoedeisende hulp terecht te komen of in een ziekenhuisbed. Omdat er onvoldoende wijkverpleegkundige hulp is.

Kostprijs

ActiZ vindt dat de zorgverzekeraars in de onderhandelingen die worden gevoerd over de prijs voor wijkverpleegkundige zorg alle kosten mee moeten nemen. Zoals bijvoorbeeld ook de financiële effecten van de cao en de kosten van herwaardering van de functie van wijkverpleegkundigen. Maar ook de kosten voor hogere opleidingen en voor het aannemen van meer personeel. Woordvoerder Tukkers: ‘Wijkverpleging wordt een schaars goed. Er zijn kostendekkende tarieven nodig én landelijk voldoende middelen om nu en in de toekomst goede zorg te kunnen bieden aan de groeiende groep mensen die thuis blijft wonen.’

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.