Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Donner wil lagere Wajong-uitkeringen

Minister Donner (SZW) wil de Wajong, de uitkeringsregeling voor jonggehandicapten, aanpassen. Hij wil dat jonggehandicapten die niet volledig worden afgekeurd, vanaf 2010 verplicht een baan accepteren. Tegelijkertijd zouden de uitkeringen omlaag moeten van 75 naar 70 procent van het minimumloon.
Donner wil lagere Wajong-uitkeringen

Uitkeringsinstantie UWV moet op zoek naar banen voor Wajong’ers die niet volledig worden afgekeurd, naar schatting tweederde van het totale aantal. Donner gaat ervan uit dat werkende Wajongers minimaal 20 procent van het minimumloon zelf verdienen. Wajongers die niet kunnen werken, houden de rest van hun leven een uitkering van 75 procent. Het kabinet praat deze week over de voorstellen, aldus ingewijden.

‘Te lui’
De PvdA is fel gekant tegen het voorstel van minister Donner. Hoewel ook Tweede-Kamerlid Spekman van mening is dat er iets aan de Wajong moet worden gedaan, noemt hij de oplossing van Donner ’te lui en te gemakkelijk’. Volgens hem zijn er betere manieren om meer jonggehandicapten aan het werk te helpen, bijvoorbeeld door een betere samenwerking met het bijzonder onderwijs.

Explosief

Het beroep op de Wajong groeit explosief. In 2007 waren er 166.000 Wajong’ers. Jaarlijks komen er 16.000 bij. UWV schat dat bij ongewijzigd beleid in 2050 ruim 5 procent van de beroepsbevolking (450.000 mensen)een Wajong-uitkering heeft.

Maatregelen
De Tweede Kamer vroeg Donner eerder met maatregelen te komen om Wajong’ers aan het werk te helpen. Nu komen zij bijna automatisch in een levenslange uitkering terecht, terwijl een groot deel van hen kan en wil werken. Op dit moment worden jonggehandicapten gekeurd voor de Wajong als zij 18 jaar zijn.

Keuring
Donner maakte al eerder bekend in de toekomst twee keuringen te willen: een met 18 en een met 27 jaar. Omdat iemand op zijn 18e nog niet uitontwikkeld is.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.