Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Donner: verder praten met gemeenten over werk

Het kabinet probeert nog steeds met de gemeenten 'verder te komen' in de discussie over bezuinigingen op onder meer de sociale werkplaatsen. Minister Piet Hein Donner (Binnenlandse Zaken) zei dat donderdag in een debat met de Tweede Kamer.
Donner: verder praten met gemeenten over werk

Volgens Donner is er geen bestuursakkoord met gemeenten, omdat de achterban van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) afspraken daarin over hervormingen op de arbeidsmarkt afwijst. Maar er is toch weer overleg, maakte de minister duidelijk. ‘Het gaat erom: hoe kunnen wij verder samen?’

Kritiek
Gemeenten vrezen dat zij straks door bezuinigingen te weinig geld krijgen om werklozen en werkzoekenden met een beperking aan een baan te helpen. Ook zou er te weinig budget zijn om in sociale werkplaatsen mensen met een handicap een beschutte werkplek te bieden. Oppositiepartijen PvdA, SP, GroenLinks, D66 en ChristenUnie vinden dat het kabinet zich deze kritiek meer ter harte moet nemen.

Gesprekspartner
Staatssecretaris Paul de Krom (Sociale Zaken) benadrukte dat gemeenten voor hem juist belangrijke gesprekspartners zijn. De Krom werkt nog aan kabinetsplannen om de bijstand in 2013 samen te voegen met de sociale werkplaatsen en de Wajong, voor mensen die van jongs af aan gehandicapt zijn. De staatssecretaris wees erop dat gemeenten in de nieuwe Wet werken naar vermogen (Wwnv) verantwoordelijk worden voor de uitvoering van deze plannen.

Arbiter
Verder zei de staatssecretaris er weinig voor te voelen om, zoals de oppositie voorstelde, een ‘onafhankelijke arbiter’ te laten uitzoeken of gemeenten voor de uitvoering van de Wwnv nou wel of niet voldoende middelen krijgen van het Rijk. Het plan van de VNG om een commissie hiernaar onderzoek te laten doen, is volgens De Krom een zaak van gemeenten zelf. Voorzitter van deze commissie wordt voormalig CNV-voorman Anton Westerlaken.

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

Twitter   Volg Zorg+Welzijn op Twitter

Bron: ANP/Foto: ANP/Piroschka van de Wouw

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.