Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘De kracht van de Taaloefenwerkplaats is eenvoud’

De Taaloefenwerkplaats in Midden-Drenthe heeft de Helemaal Humanitas Prijs 2012 gewonnen. De vrijwilligers van het project helpen nieuwkomers die net of al wat langer in Nederland wonen bij het leren van de Nederlandse taal. Het project krijgt 5000 euro.
‘De kracht van de Taaloefenwerkplaats is eenvoud’

Bij de Taaloefenwerkplaats komen wekelijks tien vrijwilligers en twintig deelnemers samen. Ze praten dan een uur Nederlands in groepsverband en daarna doen ze een uur taaloefeningen op hun eigen niveau. ‘Iedereen gaat vooruit’, zegt coördinator en oprichter Gert Wijnholts. ‘Zelfs de getraumatiseerde Irakese meneer die eerst niets kon onthouden, zei tegen me: ‘Wat een mooie blouse. Rood, groen, blauw, paars’.

Ondersteuning
De kracht van de Taaloefenwerkplaats is dat getrainde vrijwilligers met eenvoudige middelen heel concrete ondersteuning geven, oordeelde de jury van de Helemaal Humanitas Prijs. De ondersteuning werkt vraaggericht en activerend: de deelnemers dragen zélf onderwerpen aan die niet alleen aansluiten bij hun eigen situatie maar ook bij die van de lokale leefgemeenschap. Daarmee is de stap naar participatie snel gezet.

Excursie
De Taaloefenwerkplaats krijgt een geldbedrag van 5.000 euro. Daarmee wordt oefenmateriaal aangeschaft en pr-materiaal ontwikkeld voor het werven van nieuwe deelnemers. Ook zal het geld worden besteed aan het organiseren van excursies aan culturele en educatieve instellingen. Het komt ook van pas bij het ontwikkelen van een nieuwe taalactiviteit, specifiek bedoeld voor de gezinnen van de deelnemers.

Bron: ANP-Photo/Lex van Lieshout

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.