Bij de introductie van wijkteams waren de verwachtingen hooggespannen. De zorg van de wijkteams richtte zich op het brede terrein van welzijn: meedoen in de samenleving, werk, zorg in en om huis, opvoeden en opgroeien. Veel onderzoek heeft de afgelopen jaren plaatsgevonden naar het functioneren van sociale teams.
De volgende stap van wijkteams
Onderzoek maakt duidelijk dat beleidsidealen en werkelijkheid vaak nog ver uit elkaar liggen. Het ideaal is steeds dat wijkteams zorgen voor effectievere, meer samenhangende en op de individuele behoeften toegesneden ondersteuning. En dat er minder een automatisch beroep wordt gedaan op de tweede lijn. Het idee is dat deze zorg en ondersteuning verleend wordt in nauwe samenwerking met de nulde lijn, de burgers en hun eigen relaties en verbanden.
Beleid en praktijk dichter bij elkaar brengen
Er is op deze punten nog heel wat te winnen. De praktijk van de afgelopen jaren loopt niet in de pas met deze voornemens. De evaluatie door het Sociaal Cultureel Planbureau van 5 jaar decentraal sociaal beleid trekt opnieuw deze conclusie. Om te begrijpen waarom dit het geval is en hoe beleid en praktijk dichterbij elkaar kunnen komen, is inzicht in het dagelijkse werk van sociaal professionals onmisbaar.
Deze dag gaan we in op de meest actuele onderwerpen waar Wijkteams mee te maken hebben:
- De toekomst van wijk en team
- De samenwerking met de eerste lijn (huisartsen, poh, wijkverpleegkundigen)
- Eigen kracht als ‘samenkracht’: het netwerkkwadrant
- Sociale verloskunde
- Omgaan met privacy; veelgestelde vragen én antwoorden
- Radicaal integraal werken in het sociaal domein: Hoe dan?!
Met behulp van praktijkvoorbeelden, casussen en tools gaan we in op wat de volgende stap voor wijkteams is.
Opening en interactieve start van de dag door dagvoorzitter Piet-Hein Peeters.
Onderwijsachterstanden, arbeidsmarkt, schulden, wonen: het sociaal domein en de wijk zijn cruciaal om uit de crisis te komen die Covid-19 veroorzaakte. Het wijkteam is daar het belangrijkste instrument voor. Hoe gaan we samen met bewoners innoveren? Hoe ziet het team van de toekomst er uit? Hoe gaan we om met complexe casuïstiek? Albert Jan Kruiter en Jelle Smits geven de antwoorden op de vragen voor in de praktijk. Zij delen hun ervaringen en vragen de deelnemers mee te doen en mee te denken.
Wat heb je geleerd na het bijwonen van deze lezing?
- De belangrijkste ontwikkelingen in het sociaal domein
- De belangrijkste ontwikkelingen voor wijkteams
- Mogelijkheden voor innovaties
Je leest het overal, de samenwerking tussen sociaal en medisch domein is ontzettend belangrijk. Mensen met sociale problemen komen bij de huisarts (20/50%!), die vaak al volle spreekuren heeft. Anderzijds zijn er sociale professionals die allerlei problematiek willen aanpakken, maar niet altijd ingang heeft of achter de voordeur komt. Hoe krijgen we de zorg (op tijd) op de juiste plek? Hoe benutten we elkaars kracht? Hoe creëer je duurzame samenwerking en wat zijn daarvoor belangrijke ingrediënten? Sjef van der Klein deelt je graag zijn geleerde lessen uit de praktijk!
Sjef van der Klein, buurtondersteuner & projectleider sociaal werk voor ouderen, ContourdeTwern
Wat heb je geleerd na het bijwonen van deze lezing?
- Waarom elke wijk samenwerkingsafspraken moet hebben tussen eerstelijns en wijkteam
- Welke ingrediënten of voorwaarden er nodig zijn voor duurzame samenwerking
- Praktische tips en tools aan de hand van praktijkvoorbeelden, uitwisselen van ervaringen
Voor een krachtige en inclusieve samenleving zijn sociale verbanden van wijkbewoners essentieel. Moet er meer vanuit de ‘wijk’ worden gedacht. En moeten wijkteams, al dan niet samen met partners, zoeken naar meer collectieve oplossingen en interventies. Hoe krachtiger, gezonder of rijker het collectief functioneert, hoe beter het individu floreert. Hoe beter wij de ‘collectieve’ opdracht uitvoeren, hoe minder beroep inwoners doen op individuele hulp en ondersteuning. Want als de context goed is, gedijt het individu beter.
Herma Ooms, Expert NJi, Integraal werken
Wat heb je geleerd na het bijwonen van deze lezing?
- Inzicht in hoe je als professional, al dan niet samen met partners, bijdraagt aan het oplossen van individuele vragen van inwoners, én hoe je om gaat met collectieve vragen
- Hoe je samenwerkt met anderen om tot een goede aanpak te komen
- Hoe je het netwerkkwadrant gebruikt om beter inzicht in je eigen werk te krijgen
Keuze uit de sessies:
- Sociale verloskunde: een kansrijke start voor ieder kind
- Eerste hulp bij Zorgverzekeringsschulden: herken zorgverzekeringsschulden als signaal en voorkom hogere schulden!
- In de wijk: wat weten we over gezinnen waar geweld speelt en de hulp die zij krijgen
Keuze uit de sessies:
- Eerste hulp bij Zorgverzekeringsschulden: herken zorgverzekeringsschulden als signaal en voorkom hogere schulden!
- In de wijk: wat weten we over gezinnen waar geweld speelt en de hulp die zij krijge
Er staat veel druk op de zorg en het sociaal domein. Tekorten aan personeel, hoge administratieve lasten, schotten die niet doorbroken worden, problemen in de jeugdzorg en negatieve berichten over de effectiviteit van wijkteams. De praktijk in gemeenten als Utrecht, Leiderdorp, Hollands Kroon en Venlo laat zien dat het ook anders kan. In deze lezing hoor je hoe dat werkt. Wat goed ging maar zeker ook waar het vastliep. Ook een doorkijk naar de toekomst: vergrijzing, effecten van Corona, wat betekent dat voor de wijkteams en samenwerking in de wijk?
Peter de Visser, directeur Incluzio, Zorgmanager van het Jaar 2019
Wat heb je geleerd na het bijwonen van deze lezing?
- Praktische ervaringen over samenwerken in de wijk
- Wat de volgende stappen in de doorontwikkeling van wijkteams zijn
- Autonomie en vertrouwen geven: hoe doe je dat echt?
Programma onder voorbehoud van wijzigingen.
Goede gezondheid, welzijn, kansen, het begint allemaal in de periode vóór en in de eerste jaar na je geboorte. Sociale problematiek, armoede en stress hebben daar grote invloed op, maar zijn niet op te lossen via de geboortezorg. Samen met het sociaal domein zijn er wél stappen te zetten. Dit is sociale verloskunde. Maar hoe leren wijkteams en geboortezorg elkaar kennen? Waarop kunnen ze elkaar aanvullen? Hoe zijn de ervaringen tot nu toe?
Adja Waelput, onderzoeker sociale verloskunde Erasmus MC
Wat heb je geleerd van het bijwonen van deze sessie?
- Waarom de eerste 1000 dagen van een kind, vanaf het moment van de bevruchting tot een paar jaar later, zo belangrijk zijn
- Welke partijen nodig zijn om deze kinderen een zo goed mogelijke start te geven
- Hoe in steeds meer gemeenten wordt samengewerkt tussen domeinen en met de mensen om wie het gaat
![]() |
Alles weten over het samenspel tussen kwetsbare moeder, medische zorg en sociaal domein? Als deelnemer aan het congres Wijkteams in het sociaal domein profiteer je van 15% korting op de nieuwste uitgave Sociale verloskunde. |
Jaarlijks worden ruim 187.000 mensen bij het CAK aangemeld als wanbetaler, omdat zij de premie van de ziektekostenverzekering niet meer kunnen betalen. Het gevolg: een hogere premie en de confrontatie met bijzondere incassomaatregelen van het CAK en het CJIB. Daarbij komen zorgverzekeringsschulden zelden alleen! Zorgverzekeringslijn informeert hoe de wanbetalersregeling werkt. Hoe jij als professional in het sociale domein zorgverzekeringsschulden herkent. En daarmee bijdraagt aan het voorkomen van nieuwe aanmeldingen en zelfs nieuwe schulden.
Niki Frinking – van Loon, relatiebeheerder en trainer, Zorgverzekeringslijn
Wat heb je geleerd na het bijwonen van deze sessie?
- Het herkennen van (zorgverzekerings-)schulden en voorkomen van aanmelding bij het CAK
- Het bijdragen aan uitstroom uit de wanbetalersregeling
- Veel voorkomende misverstanden bij zorgmijding
Wat kan je in het wijkteam met de resultaten van het langlopende Verwey-Jonker onderzoek ‘Kwestie van lange adem. Kan huiselijk geweld en kindermishandeling echt stoppen?’. Door het onderzoek zijn we veel meer te weten gekomen over het geweld en de problemen bij de gezinnen die gemeld zijn bij Veilig Thuis en de hulp die zij kregen. We zien dat het anderhalf jaar na de melding beter met hen gaat. Maar we zijn er nog niet. Hoewel er geen eenvoudige oplossing is, zijn er wel belangrijke aanbevelingen voor de praktijk.
Roely Drijfhout, inhoudsdeskundige, Augeo Foundation
Wat heb je geleerd na het bijwonen van deze sessie?
- Hoe ziet de problematiek er uit in gezinnen die gemeld zijn bij Veilig Thuis
- Wat weten we over wat werkt in de aanpak?
- Hoe kunnen we binnen onze eigen organisatie verder om de aanpak van huiselijk geweld en kindermishandeling te verbeteren?
*) Sessie alleen te volgen in kennissessie ronde 1
Programma onder voorbehoud van wijzigingen.

Roely Drijfhout

Niki Frinking - van Loon

Sjef van der Klein
Quote uit het Jury Rapport sociaal werker van het jaar: ‘Door een veelheid aan initiatieven laat hij zien wat sociaal werk is: aansluiten bij mensen waar zij zijn. Specialisme van Sjef is integrale wijkaanpak en in het bijzonder gezond en gelukkig ouder worden (sociaal werk voor ouderen).’
Naast sociaal werker is Sjef projectleider gezond en gelukkig ouder worden in je wijk of dorp voor gemeente Tilburg.

Albert Jan Kruiter
Kruiter studeerde Public Administration aan de Universiteit Leiden, waarna hij adviseur werd in het sociaal domein. In 2010 promoveerde hij aan de Universiteit van Tilburg met zijn proefschrift ‘Mild despotisme’. Vervolgens onderzocht hij geruime tijd de stedelijke dienst-, zorg- en hulpverlening aan mensen met meerdere problemen. Hierover schreef hij samen met Eelke Blokker ‘In ons belang’ (2013) en ‘De dag dat Peter zijn deur dichttimmerde, Waarom mensen die onze hulp het hardst nodig hebben niet geholpen worden’ (2015), samen met Clara Pels. Het laatste werd veel besproken en vertegenwoordigt een nieuw literair genre: de beleidsthriller.
Kruiter schreef talloze stukken voor onder andere het NRC, de Groene Amsterdammer, de Elsevier en wetenschappelijke tijdschriften zoals Beleid & Maatschappij. Kruiter was mede-redacteur en auteur van het jaarboek van het Tijdschrift voor Sociale Vraagstukken ‘Hoe de verzorgingsstaat verbouwd wordt. Kroniek van een verandering’ (2016).

Herma Ooms

Piet-Hein Peeters
Jelle Smits
Als actieonderzoeker helpt hij burgers en professionals doorbraken te realiseren d.m.v. logische oplossingen die binnen de bureaucratische wereld niet altijd als logisch worden ervaren. Iets voor elkaar krijgen wat op het eerste oog onmogelijk lijkt, brengt veel aan het licht over hoe professionals denken en de wereld waarin zij werken.
Wat leren we hiervan?
En hoe verhoudt zich dit tot de paradigmashift die sommigen van ons willen maken?

Peter de Visser

Adja Waelput
Datum
Woensdag 13 oktober 2021
Locatie
De ReeHorst
Bennekomseweg 24
6717 LM Ede (routebeschrijving)
Voor wie?
Deze dag is bedoeld voor professionals in het sociaal domein die zich bezighouden met het thema Wijkteams. Ook is iedereen welkom die werkzaam is bij gemeenten, zorginstellingen, welzijnsorganisaties, vrijwilligersorganisaties, koepel- en brancheorganisaties, onderwijs, rijksoverheid, zorgverzekeraars en woningcorporaties. Zoals:
|
|
Tarieven (btw vrij)
399,- per persoon | Regulier tarief
349,- per persoon | Vroegboekkorting (geldig t/m 30 juni 2021)
349,- per persoon | Tarief vanaf 2 deelnemers *
349,- per persoon | Abonnee tarief (voor abonnees van Zorg+Welzijn) *
899,- per persoon | Commercieel tarief (als je niet tot de doelgroep behoort) *
* Acceptatie onder voorbehoud
Je aanmelding wordt beoordeeld door de organisatie. Wanneer je niet behoort tot de primaire doelgroep (zie website), behouden wij ons het recht om contact op te nemen om uw aanmelding te bespreken. Dit is ook van toepassing op eventuele plaatsvervangers.
Niet geldig in combinatie met andere kortingen en acties van (onderdelen van) Bohn Stafleu van Loghum.
Accreditatie
Accreditatie wordt aangevraagd bij Registerplein en V&VN. Congres Wijkteams in het sociaal domein staat gelijk aan een studiebelasting van 5 uur.
Heb je een suggestie voor accreditatie van een bepaalde beroepsvereniging? E-mail dan je verzoek naar esther.sterling@bsl.nl. Wij gaan je verzoek in overweging nemen.
Cedeo erkend
Met dit klanttevredenheidsoordeel is de kwaliteit van onze congressen en masterclasses ruimschoots gewaarborgd. Cedeo is een onafhankelijke intermediair die opleidingsinstituten toetst. Lees meer over de CEDEO erkenning.
Btw vrij door CRKBO registratie
Springer Media B.V., waarvan Bohn Stafleu van Loghum onderdeel uitmaakt, is als instelling geregistreerd in het Centraal Register Kort Beroepsonderwijs (CRKBO). Door deze CRKBO registratie mogen wij onze congressen btw vrij aanbieden. Lees meer over de CRKBO registratie.
Contact

Klantenservice (inschrijving / aanmelding)
E: aanmelder@bsl.nl

Senior Portfoliomanager (inhoudelijke vragen)

Eventcoördinator (logistieke vragen)

Sales (sponsormogelijkheden)
Annuleren
Jouw inschrijving is alleen schriftelijk te annuleren. In geval van annulering tot uiterlijk 4 weken voor de opleidingsdatum, wordt een bedrag van 50,- wegens administratiekosten in rekening gebracht. Bij een meerdaagse masterclass of congressen met een deelnameprijs vanaf 750,- (excl. BTW) per persoon bedragen de administratiekosten 250,-. De administratiekosten bedragen 35,- indien de kosten van de betreffende opleiding, cursus, workshop of training minder dan 100,- bedragen. In geval van annulering binnen 4 weken voor de opleidingsdatum wordt het volledig verschuldigde bedrag in rekening gebracht. De betreffende deelnemer kan zich in dat geval wel laten vervangen door een ander persoon.