Congres Seksueel Geweld

Achter de voordeur

Congres volledig online via livestream te volgen!
De actuele omstandigheden en maatregelen laten het helaas niet toe om elkaar fysiek te ontmoeten tijdens het congres Seksueel geweld op woensdag 3 maart 2021. Alle sprekers delen graag hun kennis en ervaring met jou en werken daarom mee aan een online versie van dit congres. Je kunt het congres vanuit huis veilig en op afstand online volgen via een livestream.
Meld je hier aan >>

Seksueel geweld komt vaak voor. 11 procent van de mannen en 31 procent van de vrouwen tussen de 15 en 24 jaar geeft aan slachtoffer van seksueel geweld te zijn geweest. In de groep mensen tussen de 25 en 70 jaar zijn de percentages nog hoger: respectievelijk 13 procent en 42 procent (bron: ‘Seksuele gezondheid in Nederland 2011’ van Rutgers).

Seksueel geweld bespreekbaar maken
Seksueel geweld is een moeilijk bespreekbaar onderwerp. Door de gevoelens van schuld en schaamte die slachtoffers ervaren, vragen ze niet snel om hulp. Ook angst, anderen niet lastig willen vallen met hun probleem en bagatellisering van het meemaken van seksueel geweld maken het soms moeilijk om het geweld bespreekbaar te maken.

Uit onderzoek van het Psychotraumacentrum UMC Utrecht bleek dat het gemiddeld een half jaar duurt voordat slachtoffers van seksueel geweld aan iemand vertellen wat er is gebeurd en een jaar voordat ze hulp zoeken. Tegen die tijd hebben ze vaak al last van klachten als een depressie of een posttraumatische stressstoornis

Wat leer je deze dag?
Tijdens het congres Seksueel Geweld gaan we dieper in op de volgende onderwerpen:

 • Waarom je anderen nodig hebt om achter de voordeur te komen.
 • Als je eenmaal binnen bent, hoe ga je dan het gesprek aan?
 • Een ervaringsdeskundige vertelt en geeft tips: wat gebeurde er achter mijn voordeur?
 • Seksueel misbruik bij mensen met een beperking: een ongemakkelijke waarheid.

Met topsprekers:

Iene Noorlander | spreker zorg+welzijn congres seksueel geweld Iva Bicanic | spreker zorg+welzijn congres seksueel geweld Merel van Dorp | spreker zorg+welzijn congres seksueel geweld

Hoe ga je als zorgprofessional een gesprek aan met een cliënt die seksueel misbruikt is? Hoor het van Iva Bicanic:

Tijdens het gehele programma worden veel praktische voorbeelden gegeven, is er tijd voor interactie én is er volop ruimte om je uitdagingen en ervaringen te delen.

Wat zeggen oud-deelnemers over het congres Jongeren en Seksueel Geweld?

“Een gevarieerd programma met veel verschillende sprekers, maar allemaal met een interessante invalshoek. Een mooie combinatie van mensen die spreken uit eigen ervaringen, de cijfermatige kant, invalshoek vanuit verschillende behandelvormen. Echt knap samengesteld. Ook de presentatie was zeer prettig!”

“Mooie lezingen die een divers en rijk beeld geven. Zowel wetenschappelijk, als ervaringsdeskundigen aan het woord laten geeft een extra gelaagdheid.”

“Een mooi programma. Sprekers sloten goed op elkaar aan tot in de middag. Door ervaringsdeskundigen uit te nodigen maakt het heftig maar ook echt. Zij kunnen als beste aangeven wat ze nodig hebben qua hulp en wat werkt. Complimenten ook voor de dagvoorzitter, erg prettig en fijn hoe ze het deed. Veel verstand van zaken. Top!”

Tijdens de online livestream is er gedurende het gehele programma ruimte voor vragen via de live chat.

09.00
Gelegenheid tot netwerken in de chatroom
09.30
Lees meer Sluiten
Opening

Onder leiding van dagvoorzitter Merel van Dorp.

09.40
Lees meer Sluiten
Wanneer je anderen nodig hebt om achter de voordeur te komen

De les die we geleerd hebben van de coronacrisis is dat geweld achter de voordeur nog minder zichtbaar wordt dan het al was. Tel je dat bovenop het feit dat we weten dat melding van misbruik door slachtoffers door verschillende redenen vaak jaren duurt, weten we nu dat het heel belangrijk is dat jij, ik, iedereen verantwoordelijkheid neemt bij de zorgen die we hebben! We kunnen er niet omheen, we zullen er, met elkaar, iets mee moeten.

Debbie Maas, Bestuurder Veilig Thuis Rotterdam Rijnmond, voorzitter Netwerk Veilig Thuis.

Wat heb je geleerd na het bijwonen van deze lezing?

 • Inzicht in de ernst van het probleem (onderzoek en cijfers).
 • Bewustwording dat slachtoffers zelf niet snel hulp zoeken.
 • Noodzaak tot brede maatschappelijke verantwoordelijkheid nemen.

10.10
Gelegenheid tot het stellen van vragen
10.20
Ochtendpauze
10.40
Lees meer Sluiten
In gesprek met ervaringsdeskundigen van Team-Kim

Rik Derwig en Kim van Laar vertellen hoe het is om seksueel misbruik mee te maken als tiener. Hoe ziet je leven er uit als je dit meemaakt? Hoe beleef je dit en wat zijn de behoeften? In gesprek met Merel van Dorp geven zij hier antwoord op en laten zij korte fragmenten zien van de film ‘Jij Bent De Baas’ die met groot succes in de week tegen kindermishandeling in première is gegaan.

Kim van Laar, directeur Team-Kim, pedagoog en ervaringsdeskundige en Rik Derwig, ervaringsdeskundige.

Wat heb je geleerd na het bijwonen van deze lezing?

 • Beleving en behoeften van slachtoffers.
 • Beschermende factoren en risicofactoren worden benoemd.
 • Houding van de professional, wat is er nodig?

11.10
Gelegenheid tot het stellen van vragen
11.20
Lees meer Sluiten
Wat gebeurde er achter mijn voordeur?

Hoe ziet het leven van een kind dat opgroeit in een gezin van geweld en misbruik er uit? Ervaringsdeskundige Iene Noorlander weet er alles van. Na de nodige therapie heeft Iene moeten leren wat een ‘normaal’ leven is. En net toen ze dacht haar portie ellende voor dit leven wel gehad te hebben, bleek dat niet zo te werken. Wel heeft Iene geleerd hoe ze op een gezonde manier met pijn, verdriet en teleurstellingen op kan gaan.

Iene Noorlander, Regie-in-eigen-hand, maatschappelijk werkster en ervaringsdeskundige.

Wat heb je geleerd na het bijwonen van deze lezing?

 • Hoe ziet mishandeling/misbruik eruit.
 • Wat heeft een kind/wat heeft een overlever nodig.
 • Hoe doen we het nu in de hulpverlening.

11.50
Gelegenheid tot het stellen van vragen
12.00
Lunch
13.00
Lees meer Sluiten
Seksueel misbruik bij kinderen; Wat kan jij doen? Een persoonlijk verhaal & tips van een ervaringsdeskundige

Seksueel misbruik wordt vaak gepleegd door een bekende van het gezin of de familie en blijft vaak onzichtbaar voor de buitenwereld. Wat kunnen we doen voor kinderen die seksueel misbruik worden? Hoe zorgen we dat we het signaleren? Hoe gaan we het gesprek aan als we signalen zien en wat heeft een kind dat dit meemaakt nodig? Kim van Laar heeft zelf te maken gehad met seksueel misbruik en verwaarlozing toen zij klein was. Ze neemt je mee in haar persoonlijke verhaal en geeft praktische tips over wat je als professional kunt doen voor deze kinderen.

Kim van Laar, Directeur Team-Kim, pedagoog en ervaringsdeskundige.

13.30
Gelegenheid tot het stellen van vragen
13.40
Kleine pauze
13.50
Lees meer Sluiten
Hoe goedbedoelde hulpverlening de plank volledig mis kan slaan bij traumaverwerking. Hoe kan dit anders?

Hulp zoeken om je trauma’s te verwerken kan voor zowel de hulpvrager als de hulpverlener verwarrend zijn. Als slachtoffer weet je niet hoe je hulp moet vragen en als hulpverlener moet je de ander goed kunnen lezen om te begrijpen wat de hulpvraag werkelijk is. In de praktijk komt Iene Noorlander vaak schrijnende situaties tegen waarin veel mis gaat.

Iene Noorlander, Regie-in-eigen-hand, maatschappelijk werkster en ervaringsdeskundige.

14.20
Gelegenheid tot het stellen van vragen
14.30
Middagpauze
14.50
Lees meer Sluiten
Hoe steun je als ouders je kind na seksueel misbruik?

Je kind is misbruikt, het zal je maar gebeuren. Advocaat Richard Korver en klinisch psycholoog Iva Bicanic schreven voor ouders en verzorgers een boek om prangende vragen te beantwoorden: Wat kun je doen of beter laten in de begeleiding van het kind? Hoe ga je om met het geschonden vertrouwen? Wat doe je met je schuldgevoel, met woede? Wie licht je wel in en wie niet? Wat als het misbruik in de familiesfeer plaats vond? Moet je aangifte doen of niet? En: wordt het leven ooit weer normaal?

Leerdoelen:

 • De invloed van ouders op de verwerking van kinderen na seksueel misbruik
 • Waarom praten kinderen niet over seksueel misbruik?
 • Wat is een traumagerichte behandeling inclusief ouders?

Iva Bicanic, klinisch psycholoog en auteur van Dicht bij Huis.

“Het beste wapen tegen seksueel misbruik is het open en bespreekbaar te maken.”

15.20
Gelegenheid tot het stellen van vragen
15.30
Afsluiting van de dag

Programma onder voorbehoud van wijzigingen.

Dr. Iva Bicanic

Dr. Iva Bicanic verzorgt een lezing over seksueel geweld.

Dr. Iva Bicanic is klinisch psycholoog en coördinator van het Landelijk Psychotraumacentrum in het UMC Utrecht. Vanaf 1997 werkt zij met kinderen, jongeren en jong-volwassenen die seksueel trauma hebben meegemaakt. Tevens is zij landelijk coördinator van het multidisciplinaire Centrum Seksueel Geweld op 16 locaties in Nederland, opgezet voor acute slachtoffers van een aanranding of verkrachting. In 2014 is zij gepromoveerd op het onderwerp ‘psychological and biological correlates of adolescence rape‘.

Rik Derwig

Rik Derwig (20 jaar) heeft in zijn jeugd te maken gehad met seksueel misbruik. Rik is ervaringsdeskundige bij Team-Kim en heeft 3 jaar geleden meegedaan aan het programma Spreekrecht.

Merel van Dorp

Merel van Dorp is dagvoorzitter bij het congres Seksueel Geweld.

Merel van Dorp is journalist en sociaalwetenschapper, gespecialiseerd in jeugd in kwetsbare en risicosituaties. Ze is auteur van het boek Jeugdige Delinquenten, waarin ze op basis van wetenschap en praktijk schetst welke vooroordelen over de oorzaken van jeugdcriminaliteit kloppen en welke niet. Verder is zij chef van het magazine saam[en], voor iedereen die met (mensen met) een beperking te maken heeft. Merel werkt als dagvoorzitter, bladenmaker, spreker en journalist.

Kim van Laar

Kim van Laar verzorgt een sessie over seksueel misbruik bij kinderen.

Kim van Laar is pedagoog, ervaringsdeskundige en initiatiefnemer/directeur van Team-Kim. Kim spreekt over haar persoonlijke ervaringen op gebied van kindermishandeling zoals verwaarlozing, huiselijk geweld en seksueel misbruik en vertelt dit aan de hand van de beleving en de behoeften vanuit de verschillende leeftijdsfasen. Kim vindt het belangrijk dat het stigma op slachtoffers wordt doorbroken en dat er beter wordt gekeken naar beschermende factoren naast de welbekende risicofactoren.

Debbie Maas MSc

Debbie Maas verzorgt een lezing over wanneer je anderen nodig hebt om achter de voordeur te komen.

Debbie Maas is Bestuurder bij Veilig Thuis Rotterdam Rijnmond en tevens voorzitter van het landelijk Netwerk Veilig Thuis. De aanpak van huiselijk geweld, kindermishandeling en seksueel geweld vraagt al onzer aandacht. Wegkijken kan niet, zorgen bespreekbaar maken en iets doen! is haar pleidooi. Laten we met elkaar ervoor zorgen dat het veiliger wordt thuis.

Iene Noorlander

Iene Noorlander verzorgt een lezing over wat gebeurde er achter mijn voordeur? en een sessie over hoe goedbedoelde hulpverlening de plank volledig mis kan slaan bij traumaverwerking.

Iene Noorlander is opgegroeid in een gezin waarin sprake was van mishandeling en misbruik. Naar school gaan was voor haar een zeer welkome vlucht uit haar thuissituatie. Na de Mavo heeft zij de Havo gedaan. Vervolgens een jaartje Conservatorium. Tijdens dit jaar is zij van huis weggelopen. Daarna is zij naar de Sociale Academie gegaan en heeft de opleiding tot Maatschappelijk werkster afgerond. Vervolgens is zij haar carrière begonnen bij de Raad voor de Kinderbescherming. Iene is getrouwd en heeft kinderen gekregen. Vervolgens jaren bij een algemeen Maatschappelijk werk instantie gewerkt. Na de geboorte van haar eerste kind ging het even helemaal niet goed met haar. Een jarenlange therapie bleek de enige oplossing om te helen. Halverwege haar therapie heeft zij zich omgeschoold tot medisch secretaresse en dat werk heeft zij 7 jaar gedaan in een ziekenhuis in Groningen. Maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan. De hulpverlening kwam weer op haar pad. Sinds september 2013 heeft zij haar eigen bedrijf: Regie-in-eigen-hand. Ze heeft in deze periode een HBO-Master Verlieskunde certificaat gehaald. Vanuit haar bedrijf begeleidt zij mensen met psychische problemen ambulant, gefinancierd vanuit de Gemeente. Daarnaast geeft Iene voorlichting aan verschillende instanties.

Datum
Woensdag 3 maart 2021

Locatie
Online via livestream.

Voor wie?
Dit congres is bestemd voor professionals binnen het sociaal domein (zorg- en welzijnsinstellingen) die zich bezighouden met beleid en begeleiding bij seksueel geweld. Zij zijn werkzaam bij zorginstellingen, welzijnsorganisaties, gemeenten, GGD,  vrijwilligersorganisaties, koepel- en brancheorganisaties, (O)GGZ, rijksoverheid, zorgverzekeraars, woningcorporaties, maatschappelijke opvang, reclassering, justitie en politie.

Tarieven
349,- per persoon (btw-vrij) | Regulier tarief *
299,- per persoon (btw-vrij) | Collega tarief (vanaf 2e deelnemer) *
299,- per persoon (btw-vrij) | Abonnee tarief (abonnees Zorg+Welzijn) *
899,- per persoon (btw-vrij) | Commercieel tarief (als je niet tot de doelgroep behoort) *
Aanmelden

* Acceptatie onder voorbehoud
Je aanmelding wordt beoordeeld door de organisatie. Wanneer je niet behoort tot de primaire doelgroep (zie website), behouden wij ons het recht om contact op te nemen om uw aanmelding te bespreken. Dit is ook van toepassing op eventuele plaatsvervangers.
Niet geldig in combinatie met andere kortingen en acties van (onderdelen van) Bohn Stafleu van Loghum.

Accreditatie
Accreditatie is goedgekeurd door:

 • SKJ: 5 punten.
 • Kwaliteitsregister V&V: 5 punten.
 • Registerplein: 5 punten.

Vul jouw relatienummer in op het inschrijfformulier als je hiervoor in aanmerking wilt komen. Het congres Seksueel Geweld staat gelijk aan een studiebelasting van 5 uur. Heb je een suggestie voor accreditatie van een bepaalde beroepsvereniging? E-mail dan je verzoek naar esther.sterling@bsl.nl. Wij zullen bij relevante aanvragen én meerdere aanvragen het verzoek in overweging nemen.

Voordelen van het online volgen van het congres Seksueel geweld

 • Je ontvangt een congrespakket thuis.
 • Je volgt het congres veilig en op afstand vanuit huis en je hebt geen reistijd.
 • Je kunt netwerken met andere deelnemers via de Networkapp.
 • Je kunt het congres achteraf terug kijken.
 • Je ontvangt 5 accreditatiepunten als je het congres de gehele dag live volgt.

Cedeo erkend
Met dit klanttevredenheidsoordeel is de kwaliteit van onze congressen en masterclasses ruimschoots gewaarborgd. Cedeo is een onafhankelijke intermediair die opleidingsinstituten toetst. Lees meer over de CEDEO erkenning.

Btw vrij door CRKBO geregistreerd
Springer Media B.V., waarvan Bohn Stafleu van Loghum onderdeel uitmaakt, is als instelling geregistreerd in het Centraal Register Kort Beroepsonderwijs (CRKBO). Lees meer over de CRKBO registratie.

Contact

Klantenservice (inschrijving / aanmelding)

T: 030 638 36 38
E: aanmelder@bsl.nl

Congres ontwikkelaar (inhoudelijke vragen)

Esther Sterling
M: 06 27 18 94 44
E: esther.sterling@bsl.nl

Eventcoördinator (logistieke vragen)

Sarah Phillips
M: 06 74 74 46 73
E: sarah.phillips@bsl.nl

Sales (sponsormogelijkheden)

Lindy Broekmans
T: 010 760 73 21
E: lindy@crossmedianederland.com

Annuleren
Je inschrijving is alleen schriftelijk te annuleren. Annuleer je tot vier weken voor aanvang van het event, dan brengen wij 50,- p.p. aan administratiekosten in rekening. Bij een meerdaagse masterclass of congressen met een deelnameprijs vanaf 950,- p.p. bedragen de administratiekosten 250,- p.p. Bij een masterclass of congres met een deelnameprijs van minder dan 125,- p.p. bedragen de administratiekosten 35,- p.p. Meld je je binnen vier weken voor aanvang af? Dan zijn we helaas genoodzaakt het volledige inschrijfbedrag te berekenen. Overigens kun je bij verhindering ook een vervanger van je inschrijving gebruik laten maken.