Congres Jongeren en Seksueel Geweld

Experts delen de nieuwe inzichten
Congres Jongeren en Seksueel Geweld

Seksueel geweld bij jongeren is een groeiend probleem. Afgelopen jaar was er een stijging van maar liefst 50% meer acute meldingen van seksueel geweld bij jongeren dan het jaar ervoor. De impact van seksueel geweld kan zo groot zijn dan het levens van jonge mensen kapot maakt.

Congres Jongeren en Seksueel Geweld
Wat zijn de uitdagingen voor jongeren rond hun seksuele ontwikkeling en de risico’s op seksueel grensoverschrijdend gedrag en geweld? En, wat betekent het om op te groeien met flirten via social media in plaats van in het ‘echt’? Dat hoor je tijdens dit congres.

Wat leer je deze dag?
Tijdens het congres Jongeren en Seksueel Geweld delen sprekers uit praktijk en wetenschap de nieuwste inzichten rondom het signaleren, bespreekbaar maken en aanpakken van seksueel geweld en grensoverschrijdend gedrag. We gaan aan de slag met concrete vraagstukken en casussen:

  • Welke vormen van seksueel geweld bij jongeren zien we steeds meer?
  • Hoe herken je slachtoffers van seksueel geweld?
  • Hoe ga je om met online gedrag van jongeren?
  • Succesvolle interventies bij trauma
  • Seksueel geweld bij jongeren met een lvb

Gedurende het gehele programma worden veel praktische voorbeelden gegeven, is er veel ruimte voor interactie én is er volop ruimte om je uitdagingen en ervaringen te delen.

Wat zeggen oud-deelnemers 2019 over het congres Jongeren en Seksueel Geweld?

Sprekers met inhoudelijke deskundigheid en talent om kennis over te brengen aan een groep. diversiteit aan onderwerpen”.

Ik had al positieve verwachtingen (anders had ik me uiteraard niet ingeschreven), maar die zijn nog overtroffen. Zeer interessante sprekers, zeer relevant voor mijn team, vanuit meerdere perspectieven“.

Interessante lezingen van mensen uit de praktijk. Waardevolle bevindingen van onderzoeken en harde cijfers. Congresruimte was fijn en overzichtelijk. Lunch was uitgebreid en lekker. Fijn hoe de indeling was van de presentaties en dat er genoeg pauze is. Vooral de presentaties van Marianne Cense en Iva Bicanic waren waardevol en indrukwekkend“.

Programma congres Jongeren en Seksueel Geweld | Donderdag 13 februari 2020

09.00
Ontvangst en registratie met koffie en thee
09.30
Lees meer Sluiten
Opening

Onder leiding van dagvoorzitter Merel van Dorp.

09.45
Lees meer Sluiten
Jongeren en seksueel geweld: profiel van de pleger

Jeugdige plegers van seksueel grensoverschrijdend gedrag hebben zeer diverse achtergronden. Bij zedendelicten is de kans op recidive relatief klein, namelijk enkele procenten. ‘De vraag bij deze jeugdige groep zedendelinquenten is of we wel moeten behandelen.’ Hoogleraar Jan Hendriks over wat sociaal werkers kunnen doen bij seksueel geweld door jongeren.

Jan Hendriks, klinisch psycholoog werkzaam bij forensisch psychiatrische polikliniek de Waag in Den Haag.

10.30
Lees meer Sluiten
Handreiking van een ervaringsdeskundige

Een indringend verhaal van een ervaringsdeskundige die in haar jeugd verkracht werd. Met haar persoonlijke verhaal wil ze slachtoffers en professionals laten zien dat mensen met een ernstig trauma zeker kunnen genezen.

Iene Noorlander, ervaringsdeskundige, maatschappelijk werkster, specialisme traumaverwerking.

11.00
Ochtendpauze
11.30
Lees meer Sluiten
Omgaan met online seksueel geweld bij jongeren

98% van de Nederlandse jongeren is in het bezit van een smartphone en actief op social media. Ze chatten en liken, flirten, dagen uit en verkennen grenzen. Een deel van hun seksuele ontwikkeling vindt online plaats. Maar helaas kunnen ze ook met online seksueel geweld te maken krijgen, zoals grooming, sextortion, ongewilde sexting en wraakporno. Het meemaken van online seksueel geweld veroorzaakt psychische gevolgen als stress- en stemmingsklachten, schaamte en vastlopen op school en in het dagelijks leven. Hoe kun je jongeren weerbaar maken online? En waar heeft een jongere baat bij die te maken krijgt met online seksueel geweld?

Marianne Cense, senior onderzoeker Jongeren en seksualiteit, Rutgers.

12.15
Lees meer Sluiten
Begeleiding bij seksueel geweld bij jonge mannen

Er is weinig aandacht voor seksueel geweld bij jonge mannen. Mannen moeten stoer zijn en handelend optreden. Hun kwetsbaarheid wordt makkelijk weggewuifd. Maar wat als je als jonge man seksueel misbruikt wordt? Wat betekent dat voor het leven dat je leidt? In dit interview schetsen we aan de hand van waargebeurde verhalen de gevolgen van misbruik bij jonge mannen en gaan we in gesprek hoe je als hulpverlener deze groep kan begeleiden.

Interview met Fiet van Beek, onderzoeker en auteur van ‘Het is niet stoer’ en Paul van Dam, ervaringsdeskundige .

12.45
Lunch
13.45
Lees meer Sluiten
Seksueel misbruik, en daarna? Interactieve casuïstiek

Seksueel geweld bij jongeren speelt zich vaak af binnen het gezin of binnen een kring van bekenden. Slachtoffers zijn hierdoor extra kwetsbaar omdat ze zich in een afhankelijke positie bevinden ten opzichte van de dader. Wat is er nodig voor jongeren die na seksueel geweld weer terug moeten naar de omgeving waar het geweld plaatsvond? Aan de hand van concrete casussen gaan we in op dit vraagstuk en de mogelijkheden van herstel van de schade door het seksueel misbruik.

Rogier van Luijk, IONOI en stichting voor traumaseksuologie.

14.30
Lees meer Sluiten
In gesprek: seksualiteit bij lvb jongeren

Jongeren met een licht verstandelijke beperking (LVB) lopen minimaal vier keer zoveel kans op het meemaken van seksueel geweld als anderen. Niet alleen de kans op seksueel misbruik is onder deze jongeren veel groter, zij maken ook meer ernstige en herhalende vormen van seksueel misbruik mee. Vanwege hun beperkte cognitieve en adaptieve vaardigheden hebben zij bovendien een verhoogde kans een posttraumatische stressstoornis te ontwikkelen. Hoe ga je met deze groep in gesprek over seksualiteit en mogelijke nare ervaringen? Aan de hand van casussen krijg je concrete handvatten voor de omgang met lvb jongeren die te maken hebben met seksueel geweld.

Jolanda Bergsma, trainer en consulent seksualiteit bij MEE NL

15.15
Korte middagpauze
15.30
Lees meer Sluiten
Succesvolle interventies bij trauma

Seksueel geweld kan diepe sporen na laten in het leven van jongeren. Zij verzwijgen het misbruik vaak, willen een ander hier niet mee belasten en ervaren schaamte- en schuldgevoelens over wat hen is overkomen. Ook kan de dader de jongere bedreigen en veroorzaken die bedreigingen veel angst om over het misbruik te praten. Jongeren kunnen lichamelijke klachten ontwikkelen, bang of depressief worden of gaan ontremd gedrag vertonen. Hoe krijg je zicht op seksueel geweld en de impact die dit kan hebben? Tijdens deze lezing gaan we hier op in en zullen we bespreken hoe jongeren het vertrouwen in zichzelf en anderen kunnen herstellen, angst verminderen en voorkomen dat  seksueel geweld het leven blijft overheersen.

Rik Knipschild, GZ-psycholoog en Psychotraumatherapeut jeugdpsychiatrie

16.15
Einde

Programma onder voorbehoud van wijzigingen.

Meld je nu aan voor het congres op donderdag 13 februari 2020 en krijg de nieuwste inzichten rondom het signaleren, bespreekbaar maken en aanpakken van seksueel geweld en grensoverschrijdend gedrag.

Datum
Donderdag 13 februari 2020

Locatie
ReeHorst
Bennekomseweg 24
6717 LM Ede (routebeschrijving)

Voor wie?
Dit congres is bestemd voor professionals binnen het sociaal domein (zorg- en welzijnsinstellingen) die zich bezighouden met beleid en begeleiding bij seksueel geweld. Zij zijn werkzaam bij zorginstellingen, welzijnsorganisaties, gemeenten, GGD,  vrijwilligersorganisaties, koepel- en brancheorganisaties, (O)GGZ, rijksoverheid, zorgverzekeraars, woningcorporaties, maatschappelijke opvang, reclassering, justitie en politie.

Tarieven
349,- per persoon (btw-vrij) | Regulier tarief *
299,- per persoon (btw-vrij) | Tarief met vroegboekkorting tot 1 november 2019 *
299,- per persoon (btw-vrij) | Tarief vanaf 2e deelnemer *
299,- per persoon (btw-vrij) | Tarief abonnees Zorg+Welzijn *
899,- per persoon (btw-vrij) | Commercieel tarief (als je niet tot de doelgroep behoort) *
Aanmelden

* Acceptatie onder voorbehoud
Je aanmelding wordt beoordeeld door de organisatie. Wanneer je niet behoort tot de primaire doelgroep (zie website), behouden wij ons het recht om contact op te nemen om uw aanmelding te bespreken. Dit is ook van toepassing op eventuele plaatsvervangers.
Niet geldig in combinatie met andere kortingen en acties van (onderdelen van) Bohn Stafleu van Loghum.

Accreditatie
Accreditatie wordt aangevraagd bij het Registerplein, SKJ en Kwaliteitsregister V&V. Vul jouw relatienummer in op het inschrijfformulier als je hiervoor in aanmerking wilt komen. Het Congres Jongeren en Seksueel Geweld staat gelijk aan een studiebelasting van 5 uur.
Heb je een suggestie voor accreditatie van een bepaalde beroepsvereniging? E-mail dan je verzoek naar lianne.de.jong@bsl.nl. Wij zullen bij relevante aanvragen én meerdere aanvragen het verzoek in overweging nemen.

Cedeo erkend
Met dit klanttevredenheidsoordeel is de kwaliteit van onze congressen en masterclasses ruimschoots gewaarborgd. Cedeo is een onafhankelijke intermediair die opleidingsinstituten toetst. Lees meer over de CEDEO erkenning.

Btw vrij door CRKBO geregistreerd
Springer Media B.V., waarvan Bohn Stafleu van Loghum onderdeel uitmaakt, is als instelling geregistreerd in het Centraal Register Kort Beroepsonderwijs (CRKBO). Lees meer over de CRKBO registratie.

Contact

Klantenservice (inschrijving / aanmelding)

T: 030 638 36 38
E: aanmelder@bsl.nl

Congres ontwikkelaar (inhoudelijke vragen)

Esther Sterling
M: 06 27 18 94 44
E: esther.sterling@bsl.nl

Eventcoördinator (logistieke vragen)

Yvette de Jager
M: 06 15 48 71 13
E: yvette.dejager@bsl.nl

Sales (sponsormogelijkheden)

Iris ter Velde
T: 010 742 10 21
E: iris@crossmedianederland.com

Annuleren
Je inschrijving is alleen schriftelijk te annuleren. Annuleer je tot vier weken voor aanvang van het event, dan brengen wij 50,- p.p. aan administratiekosten in rekening. Bij een meerdaagse masterclass of congressen met een deelnameprijs vanaf 950,- p.p. bedragen de administratiekosten 250,- p.p. Bij een masterclass of congres met een deelnameprijs van minder dan 125,- p.p. bedragen de administratiekosten 35,- p.p. Meld je je binnen vier weken voor aanvang af? Dan zijn we helaas genoodzaakt het volledige inschrijfbedrag te berekenen. Overigens kun je bij verhindering ook een vervanger van je inschrijving gebruik laten maken.