Van wijkactiviteit tot probleemgezin, je bent als zorgprofessional in het wijkteam het eerste contact met de burger. Sinds de nieuwe WMO in 2015 hebben vrijwel in elke gemeente wijkteams in verschillende varianten hun intrede gedaan. Over de ontwikkeling, het beleid, budgettering en samenwerking is in de praktijk van wijkteams nog veel te doen.
Veel leden van het wijkteam zijn nog steeds op zoek naar een werkzame manier om samen te werken in een team van sociaal werkers en specialistische hulpverleners. Samen moet je je immers inzetten om cliënten en burgers zo goed mogelijk te ondersteunen. Samenwerking vraagt tijd en investering. En juist aan tijd lijkt vaak een tekort. Veel wijkteams wordt verweten te weinig tijd te hebben voor kwetsbare gezinnen en niet laagdrempelig of zichtbaar in de wijk te zijn. Sociaal werkers komen niet voldoende toe aan welzijnswerk. En steeds meer gemeenten lopen op tegen een tekort op bijvoorbeeld WMO en Jeugd. In Leeuwarden is hierdoor het budget voor wijkteams al gehalveerd.
Het wijkteam ligt onder de loep! Hoe gaan we de taaie werkelijkheid waarmee wijkteams te maken hebben ombuigen naar een betere praktijk?
Deze dag over wijkteams leer je:
- Hoe je de zogenoemde geïntegreerde hulpverlening in de praktijk brengt.
- Waarom het zo essentieel is dat wijkteams meer doen dan zorgverlening aan individuele mensen of gezinnen.
- Hoe je omgaat met verschillen in professionele achtergrond en visie op wat de cliënt/burger nodig heeft.
- De werkwijze en visie van professionals binnen én buiten wijkteams op elkaar laten aansluiten.
- (Nieuwe) aanpak omtrent participatie en inclusie van (kwetsbare) burgers.
09.00 uur | Ontvangst en registratie met koffie en thee | |
09.30 uur | Opening door de dagvoorzitter Piet-Hein Peeters, hoofdredacteur Zorg+Welzijn. |
|
09.40 uur | De sociaal-culturele werkelijkheid voor wijkteams anno 2018 Hans Boutellier schreef met Het seculiere experiment, hoe wij van God los samenleven een boek dat laat zien in wat voor sociaal-culturele dynamiek wijkteams hun werk doen. Hoe verhouden mensen in Nederland zich anno 2018 tot elkaar? Waarom is het zo essentieel dat wijkteams meer doen dan zorgverlening aan individuele mensen of gezinnen? En, wat is dan de les van de flashmob ’de truien van Loes’? Deze lezing geeft je weer nieuwe inzichten in wat er in deze tijd van wijkteams gevraagd kan worden en hoe zij hun werk het beste kunnen laten aansluiten op de Nederlandse samenleving anno 2018. Hans Boutellier, wetenschappelijk directeur Verwey Jonker Instituut. |
|
10.25 uur | GGZ in de wijk: de meest natuurlijke plek voor zorg Mensen met psychische kwetsbaarheden willen niets liever om verder te gaan met hun leven, maar dan zonder al die stress. Het gaat er dus om, om thuis en in de eigen leefomgeving te kunnen functioneren. De wijk is dus de natuurlijke omgeving voor hulp bij een psychische kwetsbaarheid. Het is de plek waar mensen met hun leven willen slagen. Het is ook de plek waar hulpverleners beschikbaar moeten zijn en waar rond kwetsbare mensen professionele en niet professionele hulpbronnen beschikbaar zijn. Deze laatste resources zijn niet onbelangrijk omdat de omgeving beschikbaar blijft, wanneer de professionele zorg zich teruggetrokken heeft. Om dit mogelijk te maken moeten mensen die psychisch lijden, weerbaar worden. En moeten ook de netwerken rond hen, weerbaar worden. GGZ hulpverlening moet dit proces in de wijk faciliteren. Philippe Delespaul, hoogleraar Zorginnovaties in de GGZ aan de Universiteit Maastricht en programmaleider Integrale Zorg bij Mondriaan. |
|
11.00 uur | Pauze | |
11.30 uur | Professionele nabijheid: kansen en valkuilen bij samenwerking in en om wijkteams Samenwerking is een toverwoord voor wijkteams. Samenwerking klinkt simpel maar is in de praktijk ingewikkeld. Kun je generalist en specialist tegelijk zijn? Hoe ga je om met verschillen in professionele achtergrond, (moeder)organisatie en visie op wat de cliënt nodig heeft? En hoe kun je via samenwerking zorgen dat je niet alleen (individuele) zorgvragen beantwoordt maar ook bijdraagt aan (collectief) welzijn en preventie? Deze vragen behandelt prof. dr. Evelien Tonkens op basis van het vierjarig onderzoeksproject De belofte van nabijheid (Uva/ UvH, Gak Instituut). Evelien Tonkens, socioloog en hoogleraar Burgerschap en Humanisering van de Publieke Sector aan de Universiteit voor Humanistiek in Utrecht. |
|
12.20 uur | Actuele discussie: wijkteams onder druk In Eindhoven en Leeuwarden staat de nieuwe werkwijze stevig onder druk. In Leeuwarden wordt zelfs hard bezuinigd. Nauw betrokkenen worden geïnterviewd op het podium en het publiek krijgt ruimte om vragen te stellen. Lenie Scholten, oud-wethouder Jeugd, Welzijn en zorg Eindhoven en Henry de Boer, oud-directeur/bestuurder Coöperatie Amaryllis. |
|
13.00 uur | Lunch | |
14.00 uur | Sessieronde: voorbeelden uit de praktijk Klik hier voor een overzicht van de keuzesessies >> |
|
15.15 uur | Pauze | |
15.45 uur | ‘Sociaal werk in achterstandswijk heeft paternalisme nodig’ Achterstand, ondernemingszin en criminaliteit in een volksbuurt’ en ‘De Achterkant van Nederland – Hoe onder- en bovenwereld verstrengeld raken’. Pieter Tops, hoogleraar Tilburg Law School, schrijver van’ Een ongetemde buurt. |
|
16.30 uur | Afsluiting |
NB: programma onder voorbehoud van wijzigingen.
Het dominante doel van de (wijk)teams wordt steeds meer het bieden van passende zorg en ondersteuning op maat, direct toegankelijk voor de individuele burgers. Minder gemeenten dan voorheen zien taken die niet op individuele hulpvragen gericht zijn (preventie, vroegsignaleren, outreachend werken) als een kerntaak van het (wijk)team. Gemeenten hebben zorgen over de werkbelasting en de toename van hulpvragers met complexe problemen. In deze sessie lichten we kort de uitkomsten van de derde landelijke peiling onder Nederlandse gemeenten naar de stand van zaken rond de sociale (wijk)teams uit. Vervolgens zullen we dieper ingaan op een aantal dilemma’s die in het onderzoek naar voren zijn gekomen.
Silke van Arum, senior onderzoeker en Thijs van den Enden, senior onderzoeker Movisie.
Wijkteammedewerkers krijgen steeds vaker te maken met mensen die te maken hebben met armoede en/of schulden. Tijdens deze workshop beleef je zelf hoe snel je in de financiële problemen kunt komen en welke hijgen in je nek. Tijdens deze ‘game’ kruip je in de huid van een echtpaar dat financieel stabiel lijkt. Maar door een ongelukkige samenloop van alledaagse omstandigheden verandert jullie leven enorm. Welke keuzes maak je én wat doet het met je als de deurwaarder op de stoep staat? Ondanks de nabootsing van een casus, ervaar je de stress van cliënten als gevaarlijk echt. Na de game is er ruimte om ervaringen te delen en krijg je handvatten om geldstress bij je cliënten of medewerkers tijdig te signaleren.
Pauline Mulder-Hiltmann, financieel coach en trainer bij het Nibud
In Nederland werken (verspreid over vrijwel alle gemeenten) zo’n 4500 buurtsportcoaches. Hun doel is het verbinden van de sport- en beweegsector met andere domeinen, om (kwetsbare) inwoners beter te bereiken, vitaler te maken en te laten participeren. De doelen van de buurtsportcoach worden lokaal bepaald. De laatste jaren krijgen zij steeds vaker de opdracht om bewegen als middel in te zetten om kwetsbare mensen te ondersteunen. Buurtsportcoaches werken in de wijk, kennen de inwoners en zijn vaak vertrouwenspersoon of rolmodel. Inmiddels zijn er vele mooie voorbeelden bekend bij Kenniscentrum Sport, zoals buurtsportcoaches die:
- Getraind zijn om huiselijk geweld te signaleren en doorverwijzen naar hulpverleners.
- Laagdrempelige, gezellige activiteiten organiseren voor eenzame ouderen.
- In vertrouwen genomen worden door jongeren of ouderen met problemen, en die ervoor zorgen dat ze verder geholpen worden.
In deze sessie lichten we kort toe wat buurtsportcoaches doen en wat dit oplevert. We gaan in gesprek over samenwerking tussen buurtsportcoaches en wijkteams en de kansen en uitdagingen die we hierbij zien. Dit doen we met twee buurtsportcoaches die al ruime ervaring hebben in het sociale domein.
Marloes Aalbers, adviseur bij Kenniscentrum Sport en expert op gebied van de buurtsportcoach;Tanja Dijkstra, buurtsportcoach en coördinator bij het Sport- en Beweegteam in Renkum en een buurtsportcoach uit een grote gemeente; Halima El Ghamarti, beweegmakelaar jeugd & gezin bij Stichting Harten voor Sport en zal vertellen over haar werk in Utrecht Overvecht.
In 2016 zijn ggz organisaties Altrecht en Lister gestart met vier proeftuinen in Utrecht, Zeist en Woerden. Doel: zorg voor mensen met een ernstige psychische aandoening te verbeteren en effectiever bij te dragen aan hun herstel. Dit met de gedachte dat mensen in hun eigen omgeving het beste herstellen. Door in de wijk te gaan werken, kan de GGZ daar beter aan bijdragen. Buurtteams en huisartsen zijn tevreden met de nieuwe werkwijze, omdat ze het gevoel hebben het niet meer alleen te hoeven op lossen. Wat zijn de lessons learned en waarom zijn de proeftuinen zo waardevol in de wijk?
Sanne Wullems, proeftuin-leider Lister en wijkteam lid.
Voor een integrale benadering van cliëntvraagstukken is samenwerking nodig. Samenwerking tussen professionals en organisaties vanuit zorg en welzijn, vanuit formele en informele ondersteuning en vanuit het medische, sociale en fysieke domein. Door alle betrokken disciplines direct aan tafel te brengen, kan er effectief worden gewerkt en worden cliënten niet van het kastje naar de muur gestuurd.
We weten dat zo’n geïntegreerde aanpak belangrijk is, maar interdisciplinaire samenwerking is niet vanzelfsprekend. Hoe ga je om met verschillende achtergronden, en de spraakverwarring waar dat soms toe leidt? Op welke manier spelen organisatiebelangen een rol en mogen die een plek hebben? Hoe zorg je dat het niet alleen bij mooie woorden blijft?
In de sessie leer je allereerst een aantal veelvoorkomende dynamieken herkennen die zich in samenwerkingsverbanden voordoen. Vervolgens krijg je handvatten om hiermee om te gaan in de vorm van condities die je kunt creëren om de kans op een succesvolle samenwerking te vergroten.
Esther Klaster, adviseur bij Common Eye, een adviesbureau gespecialiseerd in het begeleiden en adviseren van samenwerkingsverbanden.


Hans Boutellier
Boutellier is specialist in thema’s als sociale orde, openbaar bestuur, veiligheid en leefbaarheid, diversiteit en publieke moraal. Over deze onderwerpen schreef hij, zowel wetenschappelijk als populair, honderden publicaties, waaronder vier boeken. Het meest recente is Het seculiere experiment. In zijn recente werk besteedt hij veel aandacht aan de kenmerken en consequenties van de netwerksamenleving voor sociale en morele vraagstukken.
Boutellier is onder andere lid van de Raad van advies van de Politieacademie, voorzitter van de Commissie Justitiële Interventies, voorzitter of lid van de redactieraden van het Tijdschrift voor Veiligheid, het Tijdschrift voor Sociale Vraagstukken (TSS) en het tijdschrift Secondant.

Evelien Tonkens

Philippe Delespaul

Silke van Arum

Thijs van den Enden

Pauline Mulder-Hiltman



Esther Klaster
“Mensen en organisaties ondersteunen bij het vormen, versterken of verduurzamen van samenwerkingsverbanden en netwerken, dat is haar vak én haar passie. Het liefst doet zij dit met en voor partners uit het sociaal domein, zoals onderwijs, arbeidsmarkt en welzijn. De afgelopen jaren heeft zij zich bezig gehouden met onderzoek en advies voor gemeenten, ministeries en rekenkamers op uiteenlopende thema’s, zoals de decentralisaties, regionale samenwerking en sociale wijkteams; thema’s waarbij samenwerking vaak een grote rol speelt. Zowel vanuit het rijk als vanuit de regio’s zelf wordt er steeds meer samengewerkt op regionaal niveau. De decentralisaties hebben deze trend nog eens versterkt.”
Esther is in 2015 gepromoveerd op haar proefschrift over regionale netwerken op de beleidsterreinen onderwijs en arbeidsmarkt. Sinds 2016 werkt ze bij Common Eye.

Doelgroep
Zorgprofessionals binnen gemeenten, zorginstellingen, welzijnsorganisaties, vrijwilligersorganisaties, koepel- en brancheorganisaties, onderwijs, rijksoverheid, zorgverzekeraars en woningcorporaties. Zoals:
|
|
Tarieven
€ 249,- per persoon (excl. btw) | Regulier tarief
€ 199,- per persoon (excl. btw) | Collega tarief (vanaf 2 personen) *
€ 899,- per persoon (excl. btw) | Commerciële prijs als u niet tot de doelgroep behoort
* Niet geldig in combinatie met andere kortingen en acties van (onderdelen van) Bohn Stafleu van Loghum | Springer Nature.
Accreditatie
Accreditatie wordt aangevraagd bij het Registerplein en V&VN.
Contact
Klantenservice (inschrijving / aanmelding)
T: (030) – 638 3638
E: aanmelder@bsl.nl
Congres ontwikkelaar (inhoudelijke vragen)
Shannah Spoelstra
T: 030 – 638 36 54
M: 06 – 21 38 06 49
E: shannah.spoelstra@bsl.nl
Eventcoördinator (logistieke vragen)
Eefje Korten
T: 030 -638 36 53
M: 06 – 21 35 57 59
E: eefje.korten@bsl.nl
Sales (sponsormogelijkheden)
Judith Goudzwaard
T: +31 (0)10 – 742 1021
E: judith@crossmedianederland.com
Annuleren
Jouw inschrijving is alleen schriftelijk te annuleren. In geval van annulering tot uiterlijk 4 weken voor de opleidingsdatum, wordt een bedrag van € 50 wegens administratiekosten in rekening gebracht. Bij een meerdaagse masterclass of congressen met een deelnameprijs vanaf € 750 (excl. BTW) per persoon bedragen de administratiekosten € 250. De administratiekosten bedragen € 35 indien de kosten van de betreffende opleiding, cursus, workshop of training minder dan € 100 bedragen. In geval van annulering binnen 4 weken voor de opleidingsdatum wordt het volledig verschuldigde bedrag in rekening gebracht. De betreffende deelnemer kan zich in dat geval wel laten vervangen door een ander persoon.
Een korte terugblik op editie najaar 2017
Deze congresdag stond in het teken van:
- Hoe je marginalisering van (kwetsbare) groepen in je wijk signaleert en tegen gaat.
- Wat de mogelijkheden zijn bij het aanboren van sociale netwerken rondom kwetsbare groepen.
- Wat doenvermogen is en wat dat betekent voor het werk van wijkteams.
- Waarom positieve veiligheid mensen samenbrengt en hoe je het als wijkteam mede vormgeeft.
In de ochtend een plenair programma met o.a. de sprekers:
- Aziz Akhath is ingegaan op de vraag hoe gemeenten een buddy-coach kunnen inzetten in de praktijk.
- Halleh Ghorashi gaf een inleiding op de vraag of gemeenten voldoende inzetten op het tegengaan van impliciete en expliciete uitsluiting van kwetsbare groepen.
- Over sociaal ondernemerschap is Amal Abbass-Saal ingegaan op de nauwe samenwerking met de wijkteams in Almere en Stichting Inspiratie Inc. Samen hebben wij nieuwe vormen gezocht waarmee iedereen kan deelnemer en positief kan bijdragen aan de maatschappij.
- Naast denkvermogen is ook doenvermogen cruciaal gaf Anne-Greet Keizer een inspirerende lezing over “weten is nog geen doen”.
- Gemeente Bronckhorst legt de verbinding met de boerengemeenschap. Coaches worden ingezet om sociale, emotionele en financiële problemen van (varkens)boeren en hun gezinnen bespreekbaar te maken.
- Marc Schuilenburg gaf een inleiding over hoe overheid en gemeente hun veiligheidsbeleid kunnen herijken door middel van een positieve benadering van veiligheid.
Bij de workshops zijn onderstaande onderwerpen aan bod gekomen:
- Wat een boer niet kent …! Maar ken jij de boer?
- Een regenboogbril voor sociale wijkteams
- Een introductie in de hulpverlening aan vluchtelingen
- Laaggeletterdheid bij financiële problemen