Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Concurrentie in psychische zorg

Instellingen in de geestelijke gezondheidszorg gaan de concurrentie aan met maatschappelijke werkers en eerstelijns psychologen. Dit door patiënten met lichte psychiatrische aandoeningen in de huisartsenpraktijk te behandelen.
Concurrentie in psychische zorg

Grote instellingen voor geestelijke gezondheidszorg (ggz) willen de eerstelijns hulp van patiënten met een lichte psychiatrische aandoening naar zich toe halen. Deze patiënten laten ze in de huisartspraktijk behandelen door eigen, goedkopere hulpverleners. Ggz-instellingen komen daarmee op het terrein van maatschappelijk werkers en eerstelijnspsychologen.

Indigo
Dat meldt de Volkskrant vandaag. Het nieuwste wapen in de strijd is de behandelmethode Indigo, ontwikkeld door de Utrechtse ggz-instelling Altrecht, die sinds 2006 volgens deze formule werkt bij 450 van de 500 huisartsen in de regio. Daarbij wordt in de praktijk van hun huisarts behandeld in maximaal zeven gesprekken.

Franchise-organisatie
De behandelaar is geen specialist zoals een psychiater of psychotherapeut, maar een sociaalpsychiatrisch verpleegkundige (spv) of psycholoog, die vanuit de instelling is gedetacheerd. Het Indigo-format is overgenomen door vijf andere ggz-instellingen: De Gelderse Roos, Emergis (Zeeland), GGZ Drenthe, Meerkanten (Noord-Veluwe) en Dijk en Duin (Noord-Holland). Binnenkort is het format te koop bij de franchise-organisatie Indigo Nederland, waarvan de zes instituten aandeelhouder zijn.

Geen winst
Altrecht-topman Peter Hoppener ziet geen grote winst in het verschiet. Winst maken, laat staan uitkeren aan aandeelhouders, is niet het doel van Indigo’, zegt hij. ‘Al hebben we natuurlijk wel geld nodig voor de marketing en voor de ict. Nu de concurrentie in de ggz toeneemt, is het vooral belangrijk ons marktaandeel te vergroten.’ In 2007 werden alleen al bij Altrecht 7.000 cliënten volgens de Indigo-formule geholpen.

Kerntaak
Het verplaatsen van eenvoudige hulp naar de huisartspraktijk is maar het halve verhaal. De ggz-organisaties krijgen daardoor ook meer ruimte om zich met hun kerntaak bezig te houden; het behandelen van patiënten met meer complexe aandoeningen, zogeheten tweedelijnshulp. Daarvoor bestaan nog altijd wachtlijsten. Die kunnen verdwijnen door de eenvoudige behandelingen de deur uit te doen.

Praktijkondersteuners
Ggz-instituten detacheerden de afgelopen jaren zo’n 700 praktijkondersteuners in tachtig procent van de huisartspraktijken. Er zijn ook zelfstandige spv’ers. Ondersteuners geven advies aan de huisarts en verwijzen zo nodig door. Soms behandelen ze patiënten. Indigo gaat een stapje verder door die hulp te protocolleren.

Overbehandeld
Niet iedereen is er gelukkig mee dat veel praktijkondersteuners banden hebben met ggz-instituten. Zorgverzekeraar Menzis is bang dat lichte patiënten worden overbehandeld of bij eventuele doorverwijzing automatisch terechtkomen bij het ‘moederbedrijf’. Hoppener bestrijdt dat: ‘Slechts een derde van de Indigo-cliënten wordt doorverwezen. De cliënt kan zelf kiezen naar wie.’

(Bron: De Volkskrant)

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.