Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Commotie over reanimatierichtlijn

Verzorgingstehuis St. Pieters en Bloklands Gasthuis heeft besloten om ouderen alleen nog te reanimeren als ze expliciet hebben aangegeven dat ze dat willen. De beroepsvereniging V&VN heeft geen problemen met deze beleidswijziging. 'Er zijn meer verzorgingstehuizen die zo'n reanimatiebeleid voeren. En de cliëntenraad is ermee akkoord gegaan.' Toch heeft het verzorgingstehuis na alle publiciteit de richtlijn voorlopig opgeschort.
Commotie over reanimatierichtlijn

Door Ellen van der Loo – Toen het Algemeen Dagblad dit weekend over het gewijzigde beleid van het Amersfoortse St. Pieters en Bloklands Gasthuis berichtte, leidde dat tot veel ophef in de pers en de politiek.

Reacties
CDA-Kamerleden Willems en Omtzigt willen dat staatssecretaris Bussemaker ingrijpt. Leeftijdsdiscriminatie, aldus de kamerleden. Ook andere Kamerfracties (PvdA, VVD, SP en PVV) zijn geschokt, bleek uit uitspraken in diverse ochtendbladen. De Inspectie voor de Gezondheidszorg stelt een onderzoek in naar de reanimatiestop.

Opschorting
De directeur van het verzorgingstehuis, Hans Olgers, heeft de richtlijn tijdelijk opgeschort. De zorginstelling laat zich de komende tijd adviseren over het voorgenomen reanimatiebeleid. ‘Tot de rookwolken zijn opgetrokken, schorten we het beleid voorlopig op.’ De directeur van St. Pieters en Bloklands Gasthuis heeft nooit verwacht dat zijn beleid zoveel ophef zou veroorzaken. ‘Ik ben erg aangedaan’, aldus Olgers.

Niet nieuw
In een reactie op alle commotie wijst beroepsvereniging Verpleegkundigen en Verzorgenden Nederland (V&VN) erop dat verpleeghuizen al standaard een dergelijk beleid voeren. Steeds meer verzorgingshuizen sluiten zich daarbij aan. ‘Het is een ontwikkeling die al langer gaande is. Maar het heeft nu opeens de publiciteit gekregen omdat een familielid de pers benaderde’, zegt Monique Verkerk van de V&VN.

Voorwaarden
‘Ouderen komen vaak slecht uit een reanimatie, ze houden er veel schade aan over. Daarom is het niet vreemd om een beleid van ‘nee, tenzij anders aangegeven’ te voeren. Er zijn echter wel voorwaarden aan verbonden: het beleid moet bekend zijn bij alle bewoners, het personeel moet een goede instructie krijgen en de cliëntenraad moet ermee instemmen’, aldus Verkerk.

Cursus
Het is belangrijk dat er duidelijkheid is over het gevoerde beleid, bij de bewoners en bij het personeel. De V&VN geeft daarom een cursus ‘Hoe bespreek je vragen en problemen rond het levenseinde’.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.