Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Combiwel: ‘Amsterdam mist visie op participatie’

De gemeente Amsterdam en de betrokken welzijnspartijen moeten om de tafel om op stedelijk niveau participatiebeleid te regelen. Dat vindt welzijnsorganisatie Combiwel. ‘De gemeente onderneemt van alles, maar het gaat nergens heen’, aldus Margot Kijlstra, bestuursadviseur bij Combiwel.
Combiwel: ‘Amsterdam mist visie op participatie’

In een brief aan het college en de directeur van de Dienst Werk en Inkomen van de hoofdstad schrijft welzijnsorganisatie Combiwel: ‘Waar zijn we nu eigenlijk mee bezig?’. Uit het onderzoek Systeem in Beeld uit 2008 bleek dat als een Amsterdammer hulp nodig heeft, hij in een doolhof van organisaties en instellingen terechtkomt. Volgens Combiwel beloofde de gemeente dat aan te pakken.

Computervaardigheden
‘De gemeente werkt er wel aan, maar het gaat nergens heen’, stelt Kijlstra. Een voorbeeld is de stedelijke aanbesteding van cursussen computervaardigheden voor klanten van de Dienst Werk en Inkomen (DWI). De bedoeling is dat één uitvoerende partij deze gunning krijgt. ‘En dat naast bestaande aanbieders van deze cursussen. Dat is er minimaal één per (voormalig) stadsdeel, dus totaal minimaal veertien’, zegt Kijlstra. Volgens Combiwel – zelf ook aanbieder van deze cursussen – zal de gegunde partij opnieuw het wiel gaan uitvinden. ‘Van efficiëntie of kostenbewustzijn lijkt dus geen sprake.’

De buurt
‘Bovendien’, vervolgt Kijlstra, ‘zien welzijnsorganisaties een computercursus niet als doel op zich. Via die cursus komen we in contact met mensen. We stimuleren hen iets voor de buurt te betekenen. Misschien kunnen ze iets van wat ze leren bij die cursus in de wijk toepassen, kennis doorgeven.’ Een centrale stedelijke aanbieder zou dat volgens Kijlstra niet zo snel doen.

Participatiecentrum
DWI is in Amsterdam de uitvoerder van ‘participatiebevorderende’ taken, vervolgt Kijlstra. Zo krijgt ieder stadsdeel een participatiecentrum. Daar kunnen bewoners terecht voor informatie en advies over activiteiten in de buurt, hulp bij solliciteren, scholing, taal- en inburgeringcursussen en (vrijwilligers)werk. Maar ook daar is weinig systeem in te ontdekken, vindt de bestuursadviseur. ‘In het ene stadsdeel is het participatiecentrum een loket met een medewerker van DWI, ergens anders een buurtcentrum van een welzijnsinstelling. Het idee is prima, maar het moet helder.’

Dialoog
Combiwel dringt er bij de gemeente op aan om met welzijnsorganisaties als uitvoerders van de Wmo de dialoog aan te gaan. ‘En niet alleen op stadsdeelniveau. Bepaal nu eens op stedelijk niveau wat handig is om de participatie te bevorderen. En kom dan met een inhoudelijke visie in plaats van aanbodgericht te blijven denken.’

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

Bron: Foto: Stock.xchng

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.