Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Code 2.0: ‘Burgers en uitvoerders moeten sociaal werk zelf invullen’

Het essay Burgerkracht van Nico de Boer en Jos van der Lans en het professionaliseringsplan van de MO–groep bieden een fantastische kans om een nieuw beroep te vormen waarbij maatschappelijk werk en opbouwwerk ineen vallen. Een professional die doorbraken kan bewerkstelligen binnen een bureaucratisch, versnipperd veld. Essentieel is dan wel dat burgers en de mensen die het werk moeten gaan doen een centrale rol spelen bij de vormgeving.
Code 2.0: ‘Burgers en uitvoerders moeten sociaal werk zelf invullen’

Code 2.0, beroepsvereniging voor opbouwwerkers en wijkontwikkelaars, onderstreept de recente beschouwing van de landelijke Wmo-dag door journalist Annemiek Onstenk waarin zij stelt: ‘Het veld wordt, om de metafoor door te trekken, bespeeld door coaches, clubbestuurders en arbiters in plaats van door voetballers.’ Ook Nico de Boer raakt hieraan met zijn analyse dat de wurggreep tussen gemeenten en de ‘welzijnssupermarkten’ initiatief van burgers en werkers buiten de deur houdt. Kansen liggen hier om het Social Work nieuw bewustzijn en elan te geven.

De sociale professional ziet en hoort veel. Regelmatig ziet hij praktische oplossingen voor zich die voor veel burgers leed kunnen besparen. Een telefoontje naar een uitvoerende professional uit een andere tak van sport kan wonderen verrichten. Zo simpel kan het werk soms zijn. Iedere werker zal dit beamen.

Deze werkers worden echter momenteel teveel beziggehouden door werkzaamheden die uitgegroeid zijn tot vreselijke gedrochten. Alles dient geregistreerd en verantwoord te worden, tot in de kleinste details. Ze worden teveel beziggehouden door lagen ertussen. Dit staat initiatief in de weg. Een overdaad aan netwerken en overleggen zorgen er bovendien voor dat de werker naar binnen blijft kijken. Het gevolg: minder op straat, minder contact met de burger.

Uitvoerende professionals smachten naar verandering waardoor zij hun werk praktischer, beter en goedkoper kunnen doen. En zij hebben daar goede ideeën over. Op ons Linkedin-forum, waar opbouwwerkers en wijkontwikkelaars met elkaar uitwisselen over het vak, is er brede consensus over een ding: ‘we gaan inbreken in de discussie die nu in de bestuurskamers wordt gevoerd.’

Burgers en werkers moeten zelf dat nieuwe beroep gaan ontwikkelen. Maar de beroepsvereniging vraagt zich af of alle partijen genoeg willen bewegen om die ruimte straks te gaan bieden. Iedereen zal ‘out of the box’ moeten denken om tot verfrissende oplossingen te komen, zodat het beroep wezenlijk veranderd.

Tijdens de voorbereidingen van het voorstel Actie-Professionaliseringsplan, geïnitieerd door de MO-groep, heeft Code 2.0 een voorstel gedaan om samen met de beroeps-verenigingen B.V. Jong, Kinderwerk B.V. en de NVMW een denktank te starten die de ideeën van burgers en sociale professionals over het nieuw te vormen beroep naar boven haalt. Burgers zouden daarin, volgens veel leden van Code 2.0, ook een rol moeten spelen. Mogelijkerwijs zou daar een nieuwe beroepsvereniging uit kunnen voortkomen die het beroep Social Work centraal stelt en waarin vele stammen een plek zouden kunnen hebben.

Ambtenaren van VWS en de MO-groep juichen het initiatief van harte toe dat beroepsverenigingen bij elkaar kruipen in een denktank. Zij willen het initiatief graag een plek geven in het professionaliseringsplan dat straks aan VWS zal worden voorgesteld. Code 2.0 denkt dan wel dat er dan geïnvesteerd dient te worden door de branche in een opzet Beroepsvereniging Nieuwe Stijl en dat het mogelijkerwijs begeleid zal moeten worden door vrijdenkers die kritisch durven te veranderen.

Marco van Stralen en Teun Hofmeijer, voorzitter en bestuurder van de beroepsvereniging voor opbouwwerkers en wijkontwikkelaars (Code 2.0)

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.