Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘COA moet meer doen voor jonge asielzoeker’

Alleenstaande minderjarige vreemdelingen (amv’s) voelen zich over het algemeen veilig op hun campus, maar aandacht voor hun individuele ontwikkeling is op grootschalige opvang nog onder de maat. Dat is een van de uitkomsten van een onderzoek van Inspectie Jeugdzorg in drie grote campussen.
'COA moet meer doen voor jonge asielzoeker'

De inspectie deed onderzoek naar zorg, scholingsaanbod en (individuele) begeleiding van amv’s in drie grootschalige campussen in Almelo, Drachten en Oude Pekela. Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) vangt hier jongeren op in de leeftijd van 15 tot 18 jaar. 

Verbeterpunten
Ondanks voldoende toezicht en bereikbare mentoren, stelt de inspectie dat de grootschalige opvang op de campussen niet voldoende afgestemd op individuele jongeren. ‘Het onderwijs is slechts beperkt afgestemd op de behoeften van de jongeren en de begeleiding van de mentoren is weinig planmatig. Hierdoor hebben zij geen duidelijk beeld van hoe het met een jongere gaat,’ schrijft de inspectie in haar rapport.

Klachtenregeling
Daarnaast ondervond de inspectie dat jongeren niet op de hoogte zijn van de klachtenregeling van het COA. Een aangewezen vertrouwingspersoon hiervoor ontbreekt. De inspectie ondervond ook dat de units waar de jongeren verblijven gehorig en onaantrekkelijk zijn, terwijl sommigen er soms drie jaar moeten wonen.

Aanbevelingen
Om bovenstaande punten te verbeteren zou het COA volgens Inspectie Jeugdzorg ten minste één fulltime werkende mentor op vijf jongeren aan te stellen. Ook zou er voor iedere amv een individueel plan moeten komen met informatie over hoe hij of zij zich ontwikkelt. Daarnaast zou het COA bij het begin van het nieuwe schooljaar voor elke jongere een dagprogramma, met onderwijs, moeten opstellen dat aansluit bij hun perspectief.

Overige aanbevelingen zijn te vinden in het rapport dat naar het COA en de minister van Immigratie, Integratie en Asiel is gestuurd.

 

Bron: Inspectie Jeugdzorg/ANP-Photo

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.