Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

CIZ: ‘Kabinet geslaagd in beperking AWBZ-zorg’

Het kabinetsbesluit om de toegang tot de AWBZ-zorg te verscherpen effect sorteert. Dat stelt het Centrum Indicatiestelling Zorg. In 2009 is het aantal nieuwe aanvragen voor AWBZ-zorg 18 procent gedaald ten opzichte van 2008.
CIZ: 'Kabinet geslaagd in beperking AWBZ-zorg'

De zogenoemde pakketmaatregelen 2009 om de aanspraken op AWBZ-zorg te beperken werpen vruchten af. Het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ) heeft de trends in de AWBZ-zorg tussen 2007 en 2009 in kaart gebracht. Het lijkt er op dat mensen langer thuis blijven wonen met behulp van zware AWBZ-zorg en tijdelijk verblijf in een instelling. Het tijdelijk verblijf wordt ingezet om ouders of partner tijdelijk te ontlasten.

Afgewezen
In totaal behandelde het CIZ vorig jaar 1,1 miljoen aanvragen. Daarbij zijn de aanvragen inbegrepen van mensen die al AWBZ-zorg ontvingen. Daarvan zijn er 180.000 afgewezen of ingetrokken omdat de aanvrager niet aan alle criteria voldeed.

Toegekend
Bijna tweederde van de indicaties wordt toegekend aan personen van 65 jaar of ouder. Boven de 85 jaar is het aantal indicaties per 100.000 inwoners zes keer hoger. Ongeveer tweederde van alle indicaties wordt toegekend op grond van een lichamelijke aandoening en een derde op grond van een verstandelijke of psychiatrische aandoening.

Persoonlijke verzorging
In 2007 bedroeg het aantal indicaties voor AWBZ-zorg met tijdelijk verblijf 22.036, in 2008 bedroeg het 24.590 en in 2009 bedroeg het 27.502. Tussen 2007 en 2009 is dat een stijging van 12%. De meeste indicaties worden toegekend voor de categorie persoonlijke verzorging, verpleging en/of behandeling. Vaak is persoonlijke verzorging de eerste stap in gebruik van AWBZ-zorg.

Toezicht
De taken van het CIZ veranderen. In november 2009 is door voormalig staatssecretaris Bussemaker besloten dat het CIZ zich gaat richten op de eerste aanvraag voor AWBZ-zorg en op complexe situaties. De herindicaties worden steeds meer door zorgaanbieders zelf geregeld via internet. Het CIZ controleert steekproefsgewijs of zorgaanbieders de juiste zorg inzetten. De rol van het CIZ verandert daardoor van uitvoerder naar toezichthouder.

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

Bron: CIZ

1 REACTIE

  1. wanneer stop het CIZ ? , ik las dat :
    De CIZ-kosten zijn voor 2010 geraamd op € 133,2 miljoen , dat staat staat toch niet in verhouding met de bovenstaande tekst ,,
    CIZ: ‘Kabinet geslaagd in beperking AWBZ-zorg’
    de huisarts en specialist kan dit werk ook …

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.