Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Chronisch zieken gemiddeld 172 euro achteruit

Mensen met een lichamelijke chronische ziekte of handicap zijn er sinds 2009 gemiddeld 172 euro per jaar op achteruit gegaan. In dat jaar werd de Wet tegemoetkoming chronisch zieken en gehandicapten (Wtcg) van kracht. De huishoudens met lage inkomens zijn er sinds die tijd op vooruit gegaan (gemiddeld 329 euro per jaar) en huishoudens met een hoog inkomen er op achteruit: 563 euro per jaar.
Chronisch zieken gemiddeld 172 euro achteruit

Dat blijkt uit een woensdag gepresenteerd onderzoek van het Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg (Nivel). De reden dat het gemiddeld besteedbare inkomen lager uitvalt, is omdat veel ziektekosten voor 2009 nog aftrekbaar van de belasting waren.

Lagere inkomens
Na invoering van de nieuwe wet, is 35 procent van de huishoudens er gemiddeld 329 euro op vooruit gegaan. Dit zijn vooral huishoudens van chronisch zieken of gehandicapten met lagere inkomens, alleenstaande arbeidsongeschikten of paren die alle twee arbeidsongeschikt zijn.

Hogere inkomens
De helft van de huishoudens is er op achteruit gegaan met de nieuwe wet, namelijk ruim 500 euro per jaar. Dit zijn vooral chronisch zieke mensen met hogere inkomens of echtparen die niet (volledig) arbeidsongeschikt zijn.

Bron: ANP/ ANP Photo, Valerie Kuypers

2 REACTIES

 1. meevr.T.Geitenbeek de Ruig,volgens U berekening 329 euro van 2009-2012 erop vooruit gegaan!!!
  U leeft zeker in het land der Fabelen.
  Daar klopt niets van in mijn portemonnee.
  Ik zou zeggen BETER BIJ DE LES blijven .
  Iedrekeer het zelfde liedje.
  Wel te rusten.

 2. Lees alle reacties
 3. Chronisch zieken zijn er veel meer op achteruit gegaan. Er zijn veel verborgen kosten en veel eigen bijdragen die je niet kunt declareren en er zijn veel kosten die ze niet erkennen.
  O.A. auto vervoer kosten van en naar het ziekenhuis, TV in het ziekenhuis, parkeerkosten zijn ook schandalig duur.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.