Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Bridgeclub gaat eenzaamheid tegen

Bridge maakt minder eenzaam. Dat blijkt uit onderzoek van het NIVEL naar het effect van bridge-project Denken en Doen. Deelnemers voelen zich na een jaar minder eenzaam dan daarvoor en zijn meer tevreden met hun sociale contacten.
Bridgeclub gaat eenzaamheid tegen

Verlies van werk, het gemis van een levenspartner, verandering van woonomgeving of het overlijden van een dierbare leiden vaak tot eenzaamheid bij ouderen. Een nieuw sociaal netwerk kan helpen deze gevoelens van eenzaamheid te verminderen. Het project Denken en Doen van de Nederlandse Bridge Bond (NBB) richt zich in samenwerking met gemeenten op het vormen van deze sociale netwerken.

Contact

Voor het onderzoek heeft het NIVEL aan het begin van het project, na tien weken en na een jaar vragen gesteld aan deelnemers van Denken en Doen. De deelnemers van het project komen wekelijks bij elkaar om te leren bridgen. Het onder de knie krijgen van het kaartspel is geen doel op zich, maar meer een middel om ouderen met elkaar in contact te brengen.

Eenzaam

Zo blijkt dat bij aanvang bleek een derde (37%) van de deelnemers eenzaam te zijn, 20% gaf aan graag meer nieuwe mensen te ontmoeten en 27% was niet tevreden met het aantal sociale contacten.  Na tien weken bridgen waren de deelnemers al meer tevreden en na een jaar was bijna 88 procent tevreden met het aantal contacten. Aan het begin was dit nog geen 72 procent. Het bridgen had nog niet meteen effect op het gevoel van eenzaamheid, maar na een jaar was dit afgenomen van 37 procent naar 21 procent. Van de 259 deelnemers die in 2011 zijn gaan bridgen, gaan er in januari 2012 nog 213 mee door.

Denksport

De NBB kan in twintig maanden onder de noemer Denken en Doen volgens ‘beproefd recept’ een sociaal netwerk opzetten. Dat doet de bond samen met een gemeente of een organisatie als een Stichting Welzijn Ouderen. In nauw overleg worden ouderen hiervoor benaderd. Zij leren vervolgens in groepjes het kaartspel bridgen of een andere denksport. De bedoeling is dat het netwerk na twee jaar zelfstandig verder kan gaan.

Lees hier de handleiding om het project Denken en Doen te kunnen opzetten.

Bron: Foto: Denken en Doen

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.