Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Wat werkt in de sociale sector?

Vreemd werd ik aangekeken toen ik februari 2013 overstapte van het Sociaal en Cultureel Planbureau naar MOVISIE. Wat bezielde mij om van zo’n gezaghebbend onderzoeksinstituut te switchen naar het kennisinstituut MOVISIE dat het meer moet hebben van praktijkonderzoek? Mijn antwoord klinkt misschien cliché maar is niet minder welgemeend: dit is voor mij een enorme uitdaging!
Ik merk dat er veel weerstand is tegen onderzoek naar de effectiviteit van sociale interventies.
Ik merk dat er veel weerstand is tegen onderzoek naar de effectiviteit van sociale interventies. - Foto: Johan van Walsem

MOVISIE zit dichter op de praktijk en dat is voor mij als onderzoeker sowieso interessant. Ik werk nu voor en met professionals in de sociale sector die sterk bevlogen zijn en met de voeten in de klei staan. Maar deze plek is ook interessant, omdat er nog zoveel te doen is. Wetenschappelijke onderbouwing is er in deze sector nauwelijks, anders dan bijvoorbeeld in de gezondheidszorg. Tegelijk wordt er steeds vaker geroepen om evidence based werkwijzen.

Kortom: ik ben overgestapt omdat er te weinig kennis is over ‘wat werkt’ in de sociale sector. Er wordt steeds meer van burgers gevraagd, meer zelfregie en zelfredzaamheid, maar wat weten we nu eigenlijk over wat werkelijk werkt? Wanneer is die professionele ondersteuning echt nodig? Hoe kunnen professionals die zelfregie bevorderen? Waar liggen de grenzen tussen wat informeel en wat formeel georganiseerd moet worden?

Niet dat het één grote witte vlek is. Ik werk nu ruim een half jaar bij MOVISIE en ben aangenaam verrast over wat er al is gedaan. Onder de paraplu van het programma ‘Effectieve sociale interventies’ zijn tal van onderzoeken uitgevoerd door hogescholen, universiteiten en andere onderzoeksinstituten. Dit heeft kennis opgeleverd over de effectiviteit van interventies, maar ook kennis over de manieren om die interventies te onderzoeken. En het vergroten van dat soort kennis is in mijn ogen hard nodig.

Ik merk dat er veel weerstand is tegen onderzoek naar de effectiviteit van sociale interventies. Het beeld bestaat dat dit alleen lukt via experimenteel onderzoek waarbij mensen willekeurig aan een experimentele en controlegroep worden toebedeeld. Er zijn veel meer onderzoeksmethoden. Niet dat die altijd “hard” bewijs leveren over de effectiviteit, maar zij geven al wel vaak meer inzicht daarin.

Dus hoe kunnen we anno 2013 de effectiviteit van interventies onderzoeken? MOVISIE heeft onlangs de ervaringen met de verschillende onderzoeken gebundeld in het boek ‘Weten wat werkt’ dat begin oktober verschijnt. Ik kan dit boek van harte aanbevelen. En bent u zelf bezig met een interventie en overweegt u evaluatieonderzoek? Ik kom graag langs om daarover van gedachten te wisselen. Zodat ook u weet of uw interventie echt werkt.

Saskia Keuzenkamp, manager Effectiviteit

1 REACTIE

  1. Helemaal mee eens!!
    Prima dat MOVISIE (meer) onderzoek doet naar de effectiviteit van interventies.
    Ook eens met de opmerking van Saskia Keuzenkamp dat er meer typen van onderzoek zijn dan alleen de methode van experimenteel onderzoek (met controlegroep). Er zijn diverse methoden waar instellingen zelf mee aan de slag kunnen. Zolang de effectiviteit (in termen van toegenomen baat) van activiteiten maar aangetoond wordt, zonder in subjectiviteit (de zelfbeoordeling van de professionals) te vervallen.
    Hopelijk dringt het besef door dat voortaan alleen dergelijke beproefde (en als effectief te beschouwen) interventies toegepast (en gesubsidieerd) behoren te worden. En dat het goedbedoelde ‘hobby-isme’ dat thans nog hoogtij viert teruggedrongen wordt.
    Frits van Vugt (Public Consultancy)

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.