Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Veiligheid

Werken in de zorg is plezierig, het is nuttig, geeft voldoening maar is ook zwaar. Niet alleen lichamelijk kan het werk belastend zijn, ook emotioneel hakt het er soms in. Zeker wanneer het gaat over leven of dood, ernstige ziekten of problemen en zeker ook door toenemende agressie naar gezondheidszorgers. NU’91 deed begin dit jaar onderzoek naar veiligheid. Veilig werken en om preciezer te zijn werd de vraag ‘Voelen thuiszorgmedewerkers die buiten de Randstad werken zich minder veilig dan medewerkers in de Randstad?’, beantwoord.
Veiligheid

Lees hier meer blogs van Monique Kempff >>

Wat opvalt is dat 70 procent van de respondenten heeft aangegeven zich de afgelopen twee jaar onveilig te hebben gevoeld op weg naar een cliënt; dit is in de meeste gevallen tijdens de avonddienst. Hangjongeren, slecht verlichte straten en weinig verlichting bij huizen worden als belangrijkste redenen genoemd voor dit onveilige gevoel, zowel in als buiten de Randstad. Ook tijdens het werk bij de cliënt thuis voelen gezondheidszorgers zich soms niet helemaal veilig.

Voorzichtig trek ik dan de conclusie dat het niet zoveel uit maakt in welk deel van Nederland je werkt. Ook is geen relatie gevonden tussen de toegenomen werkdruk en de veiligheidsbeleving. Wel werd genoemd dat door de hoge werkdruk de kans op fouten groter wordt, waardoor medewerkers in een onveilige werksituatie terecht kunnen komen.

Een veilige werkplek creëren voor thuiszorgmedewerkers is niet eens zo heel moeilijk. Natuurlijk is aan respondenten zelf gevraagd hoe zij een veiliger gevoel kunnen krijgen. Wij kregen veel suggesties waarvan ik er een aantal noem:

Weten dat je collega ook onderweg en bereikbaar is.

Goede buitenverlichting bij het huis van cliënten.

Iemand die mee loopt naar je auto.

Een zogenaamde rescue phone met directe verbinding naar de politie alarmcentrale of peopletracker zodat je traceerbaar bent.

Maar de meest belangrijke is het hebben van een werkgever die het onderwerp veiligheid belangrijk vindt. Hier kan toch niemand tegen zijn?

Monique Kempff (1961) is sinds juli 2007 voorzitter van NU’91. Kempff deed een opleiding tot psychiatrisch verpleegkundige in Psychiatrische Ziekenhuis Schakenbosch te Leidschendam. Daarna volgden veel inhoudelijke en managementopleidingen. Van het primaire proces tot aan de directietafel, zowel in de GGZ, ziekenhuizen en VVT. Kempff heeft ook internationaal ervaring opgedaan in de gezondheidszorg.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.