Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Gewoon om de keukentafel

Nog 547 dagen en dan krijgt ook uw gemeente de jeugdzorg onder haar hoede. Een uitdaging voor ons allemaal, want er zit geen handleiding bij dit nieuwe takenpakket. Deze moet helemaal opnieuw worden geschreven. Of, toch niet?
Zorg er voor dat ook de verhalen van uw meest kwetsbare cliënten worden gehoord.
Zorg er voor dat ook de verhalen van uw meest kwetsbare cliënten worden gehoord.

Eigenlijk is er al veel bruikbare kennis beschikbaar. Ik weet wat u denkt. Deze kennis is versnipperd en hangt aan personen. Dat klopt. U bent allemaal ervaringsexpert op één stukje van de handleiding. Maar, samen weet u – burger, beleidsmaker en professional – wél wat werkt of juist niet werkt.

Wat verlangt dit nou van u, als professional? Zorg er voor dat ook de verhalen van uw meest kwetsbare cliënten worden gehoord. Dat u ook het verhaal over de situatie van de 21-jarige licht verstandelijk beperkte Pieter deelt. Een jongen die zonder werk zit en oplopende schulden heeft, maar wél een hardwerkende en trouwe werknemer is. Professional, u weet als geen ander óf en hoe de eigen kracht van een Pieter benut kan worden. En of zijn sociale netwerk hierbij ingezet kan worden.

Het is een wederkerig proces. Er moet immers wel oor zijn naar deze verhalen. Een mooi voorbeeld: Wethouder Roos van Gelderen bij de gemeente Leiden is toegankelijk en staat dicht bij de mensen waar het om gaat. Burgers en professionals zijn blij met haar pragmatische aanpak, en nomineerden haar voor de titel ‘beste bestuurder van Nederland’ (tv-programma Slag om Nederland). Haar kracht? Niet over mensen praten, maar mét mensen. Gewoon, aan de keukentafel. Want dan laat je zien wie je echt centraal stelt; dat je er bent voor de burger/professional. En Roos van Gelderen? Die heeft nu een beter beeld van de mensen achter de cijfers, ze weet nu (dankzij u) wat er speelt in de situatie van Pieter.

K2 Brabants Kenniscentrum Jeugd verzamelt meer van zulke Pieter- en Roos-verhalen. Zo interview ik samen met collega’s vertegenwoordigers van de gemeente, burgers en beroepsprofessionals. K2 koppelt hun verhalen aan elkaar om de do’s en don’ts helder te krijgen. Hoe kan de driehoeksrelatie tussen burger, professional en ambtenaar versterkt worden? En wat kunt u hier zelf aan bijdragen?

De verzamelde verhalen zijn authentiek en laten (soms pijnlijk, soms wonderschoon) zien wat wel of niet werkt in onze maatschappij. Ze bieden een realistische en praktische invulling aan papieren idealen. Aan begrippen als ‘eigen kracht’ of ‘burger centraal’. Dat werd tijd! Vindt u dat ook? Laat uw ervaring spreken. Deel uw verhalen.

Evelien Stougie is junior adviseur/onderzoeker bij K2 Brabants Kenniscentrum Jeugd. Ze heeft eerder

onderzoek gedaan naar de begrijpelijkheid van ondersteuningsplannen voor mensen met een verstandelijke beperking. Binnen K2 is ze vooral actief op de thema’s jeugd VB & jeugd GGZ.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.