Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties7

Eerst vreten, dan pas rommelen

Welzijnswerk is vergelijkbaar met de banksector of de bouw. Om de zoveel jaar ontstaat er gekrakeel. Dan doet het veld een rituele dans waarin zij plechtig beterschap belooft. Er komt vervolgens een bezuinigingsronde, bobo’s verzinnen een nieuwe naam voor precies hetzelfde werk en schouderophalend gaat de beroepsgroep over tot de orde van de dag.
Eerst vreten

Lees hier meer blogs van Teun Hofmeijer >>

Wij agogen kneden gedrag, boetseren moraliteit, aquarelleren levensvergezichten. Mooi vak. Maar het blijft schimmig gerommel. Anno 2012 is de bezuinigingsronde lekker gaande en zijn we er onder de vlag van Welzijn Nieuwe Stijl redelijk uit in welke nieuwe zak de oude agogische wijn gegoten moet worden. De inkt van de nieuwe productencatalogi van de welzijnsadviesbureaus is nog nat. Driehonderd keer “sociaal cultureel werk” is vervangen door “burgerkracht” en zeshonderd keer “ambulant jongerenwerk” is weggestreept ten gunste van “de er-op-af professional”. Nog even en de sector kan weer als vanouds achterover leunen.

Persoonlijk kan ik niet wachten om het ‘nieuwe’ agogisch werk ten uitvoer te brengen. Ik houd wel van zwarte humor en verkneukel me nu al bij de gedachte dat de eerste radeloze bijstandsgezinnen bij mij op de stoep staan. Of ik ze kan helpen met dat tekort van 700 euro per maand door de invoering van de huishoudtoets? “Ik zit nu even actief op mijn handen. Nieuwe stijl, hè? Maar jullie kunnen het!” En dan goed blijven kijken hoe ze reageren. Onbetaalbaar.

Of als een echte ‘streetwise professional’ langs gaan bij een chronisch zieke die door verhoging van de eigen bijdrage de medicijnen niet meer kan betalen. En dan in een uren durend gesprek ‘de vraag achter de vraag’ boven tafel proberen te krijgen. “Ja, u zegt dat u die pillen nodig heeft. Maar hoe is het nou zo gekomen?” Schouderklopje geven. Wijzen op het belang van eigen regie. Onverrichter zake weer weggaan. Kostelijk.

‘Erst kommt das Fressen und dann die Moral’. Het is een oude wetmatigheid uit een tijd dat armoede en onaangepastheid eerder regel dan uitzondering waren. Gezien de weldoorvoedheid en fijnbesnaardheid van onze bobo’s, zijn ze deze tegelwijsheid daarom wellicht vergeten bij het verzinnen van de nieuwe agogische toolbox. Feit is wel dat met dit methodisch ‘geklooi en gerommel’ in de top van de piramide van Maslov, de groep nieuwe armen gegarandeerd geen steek verder komt.

Uiteindelijk zullen we ons de woorden van onze vijanden niet herinneren, maar het zwijgen van onze vrienden, zei iemand eens. Ook die tegelwijsheid gaat nu weer op. Als uitkeringtrekker ben je het gewend om in crisistijd genaaid te worden door rechtse Kabinetten. Nieuw is, dat wanneer je hulp nodig hebt ook bij de linkse rakkers de deur gesloten blijft. Met een briefje erop geplakt; “Niet bereikbaar, want we zijn er-op-af.”

De rituele dans, het verspilde geld, de niet ophoudende stroom onzin; het moet echt anders. En ik heb een plan. Voor de bobo’s, de ambtenaren op het Ministerie en de agoog op straat. Eenieder die wil vreten uit de ruif van de welzijnssubsidie, moet verplicht een jaar leven in armoede. We gaan dit vastleggen op film en een panel bestaande uit sloebers bepaalt via een stemming welke valse profeten, incompetente bestuurders en lakse werkers de sector moeten verlaten. Dit concept franchisen we aan RTL en de jaarlijkse opbrengst gaat naar een armoedefonds. Dát is beterschap beloven.

Teun Hofmeijer (1977) is opbouwwerker in Oldenzaal en bestuurslid van Code 2.0, beroepsvereniging voor opbouwwerkers en wijkontwikkelaars. Hiervoor was hij journalist in Zuidelijk Afrika, maar ook horecaportier, geluidstechnicus, fabrieksarbeider, secretaresse en marktkoopman bij de groente- en fruitmaffia. ‘Opbouwwerk is een logisch vervolg. Een fantastisch vak waar je door tussen mensen te staan en naar hun verhalen te luisteren zicht krijgt op het organisme dat “de gemeenschap” heet.’

7 REACTIES

  1. Nog heel even wachten tot de WW-uitkering afgelopen is, dan ga ik ook de armoe in. Omdat ik het niet laten kan speel ik opbouwwerkertje. Rotterdam-Feyenoord ritselt nu nog van de socio-artiesten. Volgend jaar zijn de centen op en hebben wij armoedzaaier het rijk alleen; vrolijk de armoe te lijf. We zijn nu al aan het oefenen hoe we elkaar kunnen helpen zonder geldrondpomperij uit de subsidiekraan

  2. Lees alle reacties
  3. Dag Teun,
    ik hou wel van de prikkeling van jouw columns, niks zwartgalligs aan. En het lijkt zo onbegrijpelijk dat de sector welzijn zich zo tandeloos laat wegzetten in de operatie: ‘Beschadig het welzijnswerk’. Maar nu ik beter kijk, zie ik hoe het management van welzijn al flirt met de zorgsector om zich daar verdienstelijk ter maken en ondertussen de veldwerkers de laan uit stuurt,. Ik noem dat Welzijn ‘geen stijl’.

  4. Heel goed artikel,de spijker op zijn kop,en precies wat ik ook al tijden denk en vind.
    Wil daarbij nog verder gaan i.h.k “boboos,ambtenaren,en dies meer”
    Allen managment lagen in de zorgsector (de zorgmanagers etc; ook eerst een paar maanden zelf als patient op de verpleegafdeling zo be/mis handeld worden/verwaarloosd,als dat daar nu tijd,geld capaciteit en prioriteit aan besteedt word.
    Weten ze ook eindelijk iets van ” zorg,en aandacht daarvoor af;en hoe hen “werk” op de vloer concreet uitwerkt. Zeker gezien,hen bonus en salaris..alles opslurpt,evenals onzinnige bureaucratie.
    Ditzelfde ook voor ” onderwijsmanagers”..en in allen (semi) publieke sectoren,en hen bestuurslagen.
    Verder, een einde aan de pyramide op zijn kop; d.w.z 1 man aan de top;en velen aan de basis op de concrete werkvloer..i.p.v andersom; die ene man op de werkvloer, de velen bestuurs en managment lagen niet meer kan onderhouden.
    Veel mensen op de vloer, en 1 directeur aan de top…is een beginnetje.
    Maar goed dat, en zeker hoe je dit wanstaltige probleem aankaart!

  5. Hoi Teun. Mijn complimenten voor het schrijven van dit treffende artikel.ook ik zit als Welzijnswerker in het zelfde schuitje. Al die termen, WNS, eigen Kracht , Er Op af ..Zodra deze termen genoemd worden knikt iedereen herkennend en instemmend maar wanneer komt Nederland eens in opstand tegen deze extreme bezuiniging? in plaats van steeds ja knikken….ook de vakbonden mogen van mij veel meer (en natuurlijk alle welzijn en zorg medewerkers) en extremer van zich laten horen!

  6. Beste Teun,
    Wat een woede. Ik stel voor dat ‘ het vreten uit de ruif van de welzijnssubsidie inderdaad niet vanzelfsprekend meer is’. Flink korten op zaken waar burgers niet om gevraagd hebben. Laat de markt toe in het welzijnswerk. De professionalisering van de afgelopen 15 jaar heeft niet het gewenste resultaat opgeleverd; wel de term ‘zorgwekkende zorgmijder’. Met dank aan de nu krokodillentranen plengende zorg- en welzijnswerkers die daar onbedoeld aan bijgedragen hebben. Ze gaan alle dagen om 17.00 uur naar huis.
    Een mens roept weleens wat in zijn kwaadheid. Misschien eerst even stoom afblazen? Succes!

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.