Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

De wet van de grote getallen

De wereld van werkloosheid en arbeidsongeschiktheid is een wereld van grote getallen. Deze week heeft het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid de jaarverslagen van enkele grote uitvoeringsorganisaties in de sociale zekerheid aan de Tweede Kamer aangeboden.
De wet van de grote getallen

Het betreft verslagen van het UWV, CWI en de SVB. Verslagen die bol staan van grote getallen. De kop van het ronkende persbericht van het ministerie luidde bijvoorbeeld: “UWV helpt in 2008 51.700 mensen aan het werk”.

Naast veel positief nieuws over doelstellingen voor klanttevredenheid die meer dan gehaald zijn, het aantal klachten dat gedaald is en nog wat van die dingen, heb ik de cijfers over ‘mensen aan het werk geholpen’ op me in laten werken.

Nog los van het feit dat de maatschappelijke tijdbom van de Wajong ook in 2008 weer is gegroeid met ruim 7 procent tot 178.600 jongeren, zijn de gevolgen van de economische crisis in de cijfers van het UWV voor 2008 nog niet zichtbaar. Inmiddels weten we dat de werkloosheid in de eerste maanden van 2009 stevig toeneemt.

Het UWV geeft per jaar ruim 1,6 miljard uit aan personeelskosten voor hun ruim 16.000 medewerkers. Onlangs heeft het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid aan het UWV 400 miljoen euro extra toegekend voor het inzetten van extra personeel om de de grotere toeloop van werkzoekenden te kunnen opvangen.

Die medewerkers zijn bezig met het beoordelen van uitkeringsaanvragen voor regelingen voor werkloosheid (WW), ziekte (ZW) en arbeidsongeschiktheid (WAO, WGA, IVA, Wajong, WAZ). Deze medewerkers zijn ook belast met weer aan het werk helpen van diezelfde arbeidsongeschikten en werklozen.

Laat van de 16.000 medewekers er zeker 1500 bezig zijn met het bemiddelen van werklozen en arbeidsongeschikten. In 2008 zijn er 10.800 arbeidsongeschikten aan de slag geholpen en 40.900 werklozen. Dat betekent dat er per medewerker ongeveer 33 mensen weer aan het werk zijn geholpen. Voor een fulltimer bij het UWV is de norm voor het aantal werkhervattingen 90 per jaar. Dan is een score van 33 uiteindelijk niet een reden om trots op te zijn.

Natuurlijk is de doelgroep van arbeidsongeschikten lastig, maar de populatie werklozen is bijvoorbeeld kansrijker dan de gemiddelde bijstandsgerechtigde die door een gemeente wordt begeleid.

Voor het realiseren van uitstroom naar werk is aan personeelskosten ruim 100 miljoen euro uitgegeven. Dat is nog afgezien van de kosten voor het re-integratietraject dat vaak wordt uitvoerd door re-integratiebedrijven.

Al deze getallen zeggen iets over de effectiviteit van het UWV als overheidsorganisatie. Deze getallen zeggen helemaal niks over de individuele inspanningen die medewerkers, maar ook uitkeringsgerechtigden zich getroosten om weer aan het werk te komen. Over de inzet en inspanning niets dan lof, maar het resultaat laat te wensen over. Zeker in een tijd waarin het moeilijker wordt om mensen aan het werk te krijgen.

Eric Dorscheidt (1966) is adviseur en politicoloog. Als adviseur werkt hij voor de lokale overheid bij BMC-groep op het gebied van participatie, sociale zekerheid en welzijn. Daarnaast is hij lid van de Raad van Toezicht van Combiwel Amsterdam. In de avonduren is hij actief als voorzitter van de gemeenschappelijke medezeggenschapsraad van het openbaar basisonderwijs in Amstelveen.

1 REACTIE

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.