Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Cliënten bestaan niet in de Wmo

Vorige week was ik deelnemer aan een olympiade ‘professioneel ondersteunen’ van MOVISIE (kenniscentrum voor maatschappelijke ontwikkeling). Samen met andere professionals, vrijwilligers, managers en beleidsmakers heb ik mijn bescheiden bijdrage geleverd aan het opstellen van kwaliteitskenmerken voor zorg-, hulp- en dienstverlening in de Wmo.
Cliënten bestaan niet in de Wmo

Wij beoordeelden vijf kwaliteitskenmerken die werden gepresenteerd via onze laptops. Daarop konden wij onze feedback geven. In één van de kwaliteitskenmerken (ontwikkelingsgericht zijn) werd gesteld dat met een planmatig en overzichtelijk traject de burger of cliënt ontwikkelingskansen kan worden geboden.

In de groep van professionals werd de vraag gesteld of het gebruik van de term cliënt wel past in de doelstellingen van de Wmo. De aanwezige professionals waren van mening dat ‘cliënt’ de nadruk legt op beperkingen van iemand. Cliënt zou naar onze mening eerder zorgen voor uitsluiting dan insluiting.

Een medewerker van de OGGZ gaf als voorbeeld de bewoner met psychische klachten die angstig is om deel te nemen aan buurtactiviteiten. Een dergelijke bewoner is niet gebaat bij een benadering als cliënt, maar wel gebaat bij een benadering als burger. Het is in termen van de Wmo niet meer interessant welke beperkingen iemand heeft, maar wel interessant welke mogelijkheden er nog zijn. Dat betekent dan voor de burger met psychische klachten dat wij als professionals en de omwonende burgers hem of haar niet meer als anders zien, maar als burger met unieke mogelijkheden zoals aanwezig bij alle burgers.

Aansluitend hierop waren wij van mening dat loslaten van de cliëntbenadering en werken volgens de burgerbenadering in de context van de Wmo onmogelijk kan binnen planmatige en overzichtelijke trajecten. Een methodische aanpak is gewenst, maar er zal ruimte moeten zijn voor het inpassen van niet planmatig te voorspellen burgerinitiatieven. Flexibel faciliteren op basis van het individuele ritme van burgers en het collectieve ritme van buurten werd de vervanger van overzicht creëren en planmatig werken.

Jillis Kors, (Groningen, 1974) heeft na de opleidingen Cultureel Maatschappelijke Vorming en Sociologie in diverse steden in Nederland opbouwwerk en burgerparticipatie projecten ontwikkeld en uitgevoerd. Sinds oktober 2008 is hij opbouwwerker in Zwolle.

2 REACTIES

  1. OGGZ (openbare geestelijke gezondheids zorg) gaat uit van “de client centraal”. Echter het opbouwwerk gaat uit van “de leefbaarheid in de buurt centraal”. Als opbouwwerker pleitte ik op een WMO-studiedag er voor dat OGGZ hun ex-psychiatrische “cliënten”, alvorens in de buurt te huisvesten, leert om rekening te houden met buren. Voor mij als opbouwwerker geld dat men een goede buur moet zijn, maar dit werd mij kwalijk genomen als “moraliserend”.
    Het is een wereld van verschil.

  2. Lees alle reacties
  3. Cliënten en burgers volop actief
    Als organisatoren van de Olympiade willen we graag reageren op de vraag of de cliëntbenadering nog wel past in de Wmo en dat er meer uitgegaan moet worden van burgerbenadering. In onze concept handreiking Professioneel Ondersteunen hebben we daar uitgebreid aandacht aan besteed. Elke cliënt, elke vrijwilliger en elke mantelzorger is ook burger. De klassieke benadering van de cliënt is die van een afhankelijke burger die professionals nodig heeft om zich in de samenleving te kunnen handhaven. Wij pleiten voor een meer activerend concept. Hierin worden de cliënt en zijn omgeving erop toegerust om de eigen kracht en die van het netwerk in te zetten om als burger de regie over het eigen leven te (her)nemen. Het is geen óf cliënt, óf burger maar een meer inclusieve én, én benadering. Gelukkig waren zowel de cliënten als de burgers volop actief tijdens de Olympiade.
    Maaike Kluft en Paul Vlaar,

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.