Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Blog: Wie betaalt het dorpshuis?

Weekend. Drie dagen wandelen door Friesland om mijn gedachten even stil te zetten. Veel groen, weidse vergezichten en af en toe een dromerig dorpje. Heerlijk voor de Randstedeling die rust zoekt. Maar al wandelend denk ik: je zult hier maar wonen.

De vorige keer blogde Wil over manieren om schuldsanering te overleven >>

Je zult hier maar oud of slecht ter been zijn, geen vervoer hebben of gewoon om een praatje verlegen zitten. Zelfs een vergeten boodschap moet in deze dorpen neerkomen op een heuse expeditie naar de dichtstbijzijnde winkel.

Appeltjes

Afgelopen maand was ik bij de uitreiking van de appeltjes van oranje door koningin Maxima.  Met deze appeltjes beloont het Oranje Fonds sociale initiatieven die een inspiratie zijn voor anderen. Dit jaar gingen ze naar dorps-en ontmoetingshuizen in de provincies Groningen, Utrecht en Brabant. Prachtige voorbeelden van bewoners die het initiatief hebben genomen voor spelavonden, sportactiviteiten, feesten, workshops, gezamenlijke avondmaaltijden, een supermarkt of een ruilbibliotheek. Zo zijn er bruisende en vitale centra ontstaan die anders door bezuinigingen uit het dorp waren verdwenen. In het Groningse dorp zijn zelfs 150 van de 600 inwoners actief als vrijwilliger. Terechte winnaars dus en een goed voorbeeld van hoe in de participatiesamenleving de burgers het heft in eigen handen nemen.

Dorpshuis

Toch bekruipt me soms een ongemakkelijk gevoel bij deze initiatieven. Of liever gezegd: ik maak me zorgen over de financiering. Natuurlijk is het goed dat het Oranje Fonds deze initiatieven ondersteunt met geld en kennis.  Maar wat gebeurt er als dat stopt? Fondsen – niet alleen het Oranje Fonds maar ook anderen – zijn eindig of ze verleggen hun prioriteiten. Dan moet het dorpshuis op zoek naar andere inkomsten en breken er onzekere tijden aan die het dorp geen goed doen.

Participatie

Waarom financiert de overheid dit niet? De participatiesamenleving staat toch voor burgers en lokale gemeenschappen die meer verantwoordelijkheden oppakken en een overheid die dat faciliteert of er ruimte voor schept? De dorpshuizen zijn fantastische voorbeelden van burgers die hun verantwoordelijkheid nemen. Ik heb geen inzicht in de begroting van de dorpshuizen, maar een permanente bijdrage door de landelijke of lokale overheid lijkt mij een rechtstreekse bijdrage aan de participatiesamenleving. Per slot van rekening hebben de vrijwilligers hun aandeel al geleverd.   

Wil Verschoor is teamcoach Inclusie en diversiteit bij Movisie

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.