Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Blog: Politie en verwarde personen

Per 1 januari verleent de politie geen hulp meer aan verwarde personen. Dit moet de GGZ doen. Het gebeurt nu vaak dat de politie meldingen krijgt van verwarde personen waarbij sprake is van een psychiatrische aandoening. In zo’n situatie wordt dan de crisisdienst ingeschakeld en besluit een arts/psychiater of er een in bewaring stelling (IBS) wordt afgegeven.
EPI-Patty-van-Amsterdam.jpg

De vorige keer vertelde Patty in haar blog hoe ze probeert iets te betekenen voor haar cliënten >>

Een IBS houdt in dat iemand gedwongen wordt opgenomen en wordt alleen afgegeven als iemand een gevaar is voor zichzelf of anderen. En dat is nou net waarom ik vind dat de politie zich er wel mee moet bemoeien. Is de politie er immers niet om gevaar te bestrijden?

Veiligheid

Een kerntaak van de politie is om voor veiligheid te zorgen. Dus ook de veiligheid van verwarde personen en hun omgeving. Tweede kerntaak is de openbare orde bewaken. Als er een verward persoon op straat loopt en overlast veroorzaakt, vind ik dit onder deze taak vallen.

Handboeien

In het programma de Monitor vertelde de korpschef van de politie dat hij vind dat verwarde personen die geen strafbaar feit hebben gepleegd nu nog behandeld worden als gewone verdachten terwijl de hulpverlening (GGZ) daar wat mee moet doen. De verwarde persoon wordt nu door de politie in handboeien geslagen en dat noemt hij niet humaan. Dit ben ik met hem eens, maar die handboeien zijn soms onvermijdelijk. Als een sterk persoon zeer agressief binnenkomt op een crisisafdeling, kan de verpleging van de desbetreffende afdeling de patiënt soms ook niet aan. Hulpverleners kunnen dan interventies inzetten. Mocht de verpleging  niet in staat zijn om de interventie uit te voeren, moet toch de politie gebeld worden, handboeien kunnen dan een uitkomst zijn.

Bezuinigingen

Wat mij betreft is het aantal mensen dat ingezet wordt, echter belangrijker dan de handboeien. Met tien man verpleging kun je waarschijnlijk wel een agressief persoon aan zonder handboeien te gebruiken. Echter moeten de bezuinigingen dan wel toelaten dat er voldoende personeel werkt. Gebleken is dat het aantal verwarde personen met 65 procent is toegenomen sinds de bezuinigingen. Door in een dergelijke situatie de politie in te schakelen, zet je dus ook meer mensen in. Of ze dan wel of geen handboeien gebruiken, doet er misschien niet eens toe.

Humaan

Dan een ander punt. Stel dat de verwarde persoon op straat wordt aangetroffen en de hulpverleners voor de veiligheid tien man nodig hebben. Dan zou je dus als minder heftige interventies niet helpen, met tien man naar zo’n persoon moeten om hem onder controle te houden. Lijkt me ook niet echt humaan.

Crisisafdeling

En dan, als de persoon fysiek onder controle is gehouden (midden op straat), waar moet hij dan heen? Uiteraard naar een kliniek. Echter moet eerst de IBS zijn afgegeven, anders mag je iemand niet gedwongen naar een kliniek brengen. Waar moet de agressieve verwarde man in die tussentijd verblijven? Je kunt moeilijk tien man verpleging liggend op een persoon een kwartier lang op een arts laten wachten. In de huidige situatie zit zo iemand in een cel bij de politie. Indien nodig kan de persoon hier al rustgevende (dwang)medicatie toegediend krijgen. Maar midden op straat een prik in de bil kan niet. Een agressief persoon die vervoerd moet worden naar de crisisafdeling wordt nu in een ambulance vervoerd. In de ambulance zou de persoon eventueel gespoten kunnen worden. Maar verschuif je dan het probleem niet? De ambulanceteams kunnen dan ook wel gaan zeggen dat dit niet hun taak is, zij zijn er om gewonde mensen te helpen en levensbedreigende situaties te voorkomen.

Te vroeg

Het zijn extreme voorbeelden, maar stél dat het gebeurt. Nog een hoop om over na te denken. Wat mij betreft is 1 januari dus nog veel te vroeg.

Vorig artikelBlog: Digitalisering van de zorg
Volgend artikelBlog: Nice try!
Patty van Amsterdam (1989) is sinds 2013 afgestudeerd Sociaal Pedagogisch Hulpverlener en ggz agoog. Zij begon met werken in de verstandelijk beperkten zorg, liep stage in de kinder- en jeugdpsychiatrie en is daarna gaan werken in de ggz als (woon)begeleider. Binnen de ggz heeft zij een hele diverse ervaring, van adolescenten met een eerste psychose tot ouderen in de langdurige zorg. Zij heeft zowel ambulant als klinisch in de ggz gewerkt. Op dit moment is Patty werkzaam als coördinerend begeleider in de gehandicaptenzorg. Daarnaast is ze als trainingsacteur verbonden aan de Hogeschool Leiden.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.