Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Blog: Met een kluitje in het riet

Stel, jij werkt met suïcidale jongeren. Het is een pittige baan en soms maak je dingen mee die zelfs traumatiserend zijn. Je klopt aan bij een expertteam aan voor raad, want het water staat je aan de lippen (bekijk even Nieuwsuur van zondag 13 januari over werken met zulke jongeren, vooral als pas afgestudeerde twintiger).
Merel van Dorp is journalist en sociaalwetenschapper, gespecialiseerd in jeugdzorg en risicojeugd.

De vorige keer vertelde Merel hoe geschokt ze was toen haar elfjarige zoon enthousiast vertelde over de bier-estafette die hij had gedaan op rugbykamp >>

Het expertteam, gespecialiseerd in passende oplossingen, adviseert je week-op-week-af te werken, zodat je je werk volhoudt. Tevreden over hun gouden tip wensen de experts je succes.

Of de tip helpt? Daar gaan ze niet over

Over de haalbaarheid van het advies gaan ze niet. Of het lukt het advies in de praktijk te brengen, dat monitort het expertteam niet. Dat je baas niet akkoord gaat, omdat er al te weinig mankracht is, dat je werk an sich nog steeds niet lichter is geworden: opvolging of hun tip wel echt helpt, daar houdt het team zich niet mee bezig.

Tussen wal en schip

Klinkt deze beschrijving ongeloofwaardig of overdreven? Helaas, niets is minder waar. Al gaat het niet om pedagogisch hulpverleners die niet juist worden voortgeholpen, maar om jongeren. Jongeren die zulke ingewikkelde problemen hebben dat ze tussen de wal en het schip belanden.

Suïcidale jongeren

Denk bijvoorbeeld aan de suïcidale jongeren uit Nieuwsuur van zondag 27 januari, die als een hete aardappel worden doorgeschoven, omdat instellingen hen niet goed kunnen helpen. Urgent probleem, want het aantal suïcides onder jongeren groeit. In 2017 pleegden maar liefst 81 kinderen tussen de 10 en 20 jaar zelfmoord.

Expertteams bieden hulp?

Gelukkig is de redding nabij. Want daar zijn sinds 2018 liefst 42 regionale expertteams, die moeten zorgen dat elk kind met complexe casuïstiek snel passende hulp krijgt, ongeacht de complexiteit van de zorgvraag en wachtlijsten.

Advies sluit niet aan

Wat blijkt nu volgens de Factsheet van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) over deze expertteams?

  • De adviezen van de regionale expertteams leiden niet tot passende hulp voor kinderen met complexe problematiek. (Huh? Dat was toch überhaupt de reden voor het oprichten van de teams?);
  • Ouders en kinderen worden te weinig betrokken, waardoor het advies onvoldoende aansluit op de hulpvraag (Intrigerend, want hulpverleners kloppen juist bij het team aan omdat de beschikbare hulp niet genoeg op maat gesneden is!);
  • Het expertteam denkt te veel vanuit het hulpaanbod. (Vreemd, want deze jongeren zijn door hun ingewikkelde problematiek juist lastig te plaatsen bij het reguliere aanbod);
  • De expertteams monitoren ook nog eens niet of hun advies in de praktijk wel uitvoerbaar blijkt. (Handig, ook voor de haalbaarheid van toekomstige adviezen …);
  • De experts weten niet of er wachtlijsten zijn bij de aanbieder die het kind volgens hen het beste kan helpen (goh, jammer dat die instelling vol blijkt).

Beste stuurlui

Noem mij cynisch, maar dit klinkt als ‘de beste stuurlui staan aan wal’. Of erger eigenlijk, want die stuurlui staan tenminste nog toe te kijken hoe het tollende bootje probeert aan te meren. De experts uit het team hebben zich intussen alweer omgedraaid om te vertellen hoe een ander zinkend schip het ’t best aan kan pakken.

Buiten de kaders

De tip van de IGZ naar aanleiding van hun onderzoek? Denk buiten het bestaande aanbod en kaders om tot passende hulp te komen. En zo is de cirkel weer rond. Want dat was precies de reden om de expertteams op te richten.

Hulp nodig? Neem contact op met Stichting 113 Zelfmoordpreventie via 0900 0113 (24/7 bereikbaar) en 113.nl.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.