Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Blog: Een tsunami aan empathie

Met grote verbazing keek ik de afgelopen jaren naar de versplintering die zich in onze samenleving lijkt te voltrekken. ‘Ikke, ikke en de rest kan stikken.’ En die mening moet op sociale media dan maar ongefilterd de wereld in geslingerd worden.
Movisie-Matthijs-Terpstra-EPI.jpg

De vorige keer blogde Matthijs over seks, drugs en vrijwilligerswerk >>

‘Politici zijn niet te vertrouwen graaiers als ze niet exact mijn standpunten op alle onderwerpen delen.’ Een racistische opmerking op Twitter is geoorloofd, want ‘ik heb vrijheid van meningsuiting’. En een weerwoord behoor je te beantwoorden met een online bedreiging, want ‘mijn mening, daar moet je afblijven’.

Verbinding

We zitten op dit moment volop in verkiezingstijd. Een periode waarin verschillen uitvergroot worden door politieke partijen. Stemmen werven is prioriteit nummer één, het zoeken naar verbinding komt na de verkiezingen wel weer.

Verharding

Deze blog zou zomaar kunnen gaan over dat ik me zorgen maak, dat ik bang ben voor wat komen gaat. Met uitspraken als: ‘Waar gaat het toch heen met onze maatschappij?. Maar niets van dat alles. Want ik ben niet bang. En ik maak me ook niet heel veel zorgen. Want als je heel, heel goed luistert, hoor je overal de stille meerderheid fluisteren. En soms zich ook hardop uitspreken. Met een weerwoord tegen de verharding om ons heen. Maar ook met geluiden van warmte, saamhorigheid, idealisme en verbinding.

Vrijwilligers

Meer dan 4 miljoen Nederlanders doen jaarlijks vrijwilligerswerk en dragen daarmee bij aan een levendig verenigingsleven. Ze ondersteunen anderen en maken daarmee onze samenleving sterker. Een half miljoen landgenoten is structureel meer dan een dag per week in de weer als mantelzorger en cijfert zich daarmee met een soms loodzware taak weg voor een ander. Steeds meer burgerinitiatieven richten zich op verbinding tussen verschillende bevolkingsgroepen. Het aantal demonstranten tegen de komst van nieuwe asielzoekers staat in schril contrast met de overvloed aan vrijwilligers die een bijdrage willen leveren aan het zich thuis voelen van deze mensen.

Stille meerderheid

Natuurlijk, het haalt niet altijd de krant of het journaal. Want de stille meerderheid doet meer en schreeuwt minder. Maar ook op Facebook of Twitter, de platforms die het podium voor egoïstisch verbaal geweld lijken te worden, is deze stille meerderheid actief. Stel maar eens een hulpvraag, doe maar eens een oproep. Een golf van warmte en empathie zal je ten deel vallen.

De roeptoeters bouwen een groots en meeslepend zandkasteel. En dan wordt het vloed.

Mathijs Terpstra is programmamanager Participatie en actief burgerschap

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.