Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Blog: De belangrijkste schakel

‘Ik ga niet alles in het systeem zetten. Ik niet wil diegene zijn die zorgt dat iemand zijn hele leven een stempel heeft. Dus ik zet het er niet in, of hooguit in neutrale termen. Naast de registratie in het systeem zet ik gevoelige dingen in mijn eigen aantekeningen.’
EPI-Hans-Versteegh-door-Ebru-Aydin.png
Foto: Ebru Aydin

De vorige keer blpgde Hans over de gevolgen van de digitalisering in het sociaal werk >>

Hoe is dat voor jou? Zet jij alles in het registratiesysteem dat je ter beschikking staat? Of heb je ook je eigen schaduw aantekeningen? En wat doe je daarmee? Deel je die mondeling met je collega’s wanneer het van toepassing is? Of is het puur voor jezelf?

Wijkteam

Als je deel uit maakt van een sociaal wijkteam heb je dit misschien wel eens mee gemaakt. Bij jezelf of een collega. Jij, als werker in het veld, bent de belangrijkste schakel om met data om te gaan. Want daar hebben we het nu over.

Registratiesysteem

Data is de verzamelterm voor alle informatie die over mensen te vinden is in allerlei digitale bestanden. Wanneer je een registratiesysteem vult, maak je data aan. Zo ook de persoonlijke data van cliënten van sociaal wijkteams. En bij data hoort dus meteen privacy. Bij het invoeren en delen van informatie van inwoners zijn er drie vragen die je jezelf kunt stellen: Wat wil je weten? Wat heb je nodig om je werk goed te kunnen doen? Waarom zou je deze informatie opnemen?

Consequenties

Nog los van vragen als: wie is eigenaar van de informatie? En wie kan dat inzien? Wie kan wijzigen en delen? En heeft de persoon om wie het gaat het recht op weigering om in het systeem gezet te worden? Met welke consequenties voor bijvoorbeeld zorgverlening is dat dan? En heeft die persoon het recht ‘om vergeten te worden?’ Dus dat na een vastgestelde periode alles weer gewist wordt.

Privacy regels

Binnenkort gaan nieuwe Europese privacy regels gelden. Die zijn nog strenger dan de huidige Nederlandse. Het komt er kortweg op neer dat je data mag verzamelen mits je die aantoonbaar nodig hebt, en dat je die alleen voor dat doel mag gebruiken. Plus een aantal waarborgen voor het bewaren en delen van die data waar je aan moet voldoen, ook weer aantoonbaar.

Waarborgen

Wees ervan bewust dat jij een belangrijke schakel bent in het waarborgen van de privacy van de mensen voor wie je werkt. Dat betekent dat je dus heel zorgvuldig een aantal afwegingen moet maken voordat je gaat registreren. Ik hoop dat je daarin door je opdrachtgever, je werkgever en de bouwer van het systeem begeleid wordt.

Bewustwording

Het gaat hierbij vooral om bewustwording. Weet je voldoende wat je aan het doen bent? Want voor je het weet help je mee om iemand een stempel mee te geven (‘jij bent kwetsbaar, om die en die reden’), waar hij of zij in de toekomst last van kan krijgen. En dat wil je vast niet.

Vorig artikelBlog: 5 ideeën voor de website van het wijkteam
Volgend artikelBlog: Mijn vader en het voltooid leven
Hans Versteegh (1969) is social media trainer en business-coach voor sociaal werkers, die worstelen met de professionele inzet van online media. 'Social media hebben mijn professionele isolement doorbroken'. In zijn 25 jaar als sociaal werker ontdekte hij al de voordelen van social media toen niemand daar nog mee bezig was. Zoals kortere lijnen met bewoners, collega’s en ketenpartners, grotere zichtbaarheid en netwerkcontacten warmer houden. Uiteindelijk leidde dit tot zijn eigen bedrijf, Welzijn 3.0. Hij heeft inmiddels vele sociaal werkers getraind en gecoacht en is betrokken bij verschillende innoverende initiatieven en samenwerkingsverbanden in welzijn, sociaal wijkteams, online hulpverlening en hoger onderwijs. Zijn thema’s: social media, ondernemend werken, profileren, digitale kloof en innovatie.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.