Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Blog: Betaalde ervaringsdeskundigen zijn een stap naar betere en goedkopere zorg

We moeten nog tot 2022 wachten, maar dan is de financiering van ervaringsdeskundigen in de ggz eindelijk geregeld. Immers, met de introductie van het zorgprestatiemodel komt er een tarief voor niet-BIG geregistreerde beroepen. Een discussie die al sinds 2012 wordt gevoerd, is hiermee beslecht. Geen reden om achterom te kijken, maar juist vooruit. Wat is er mogelijk op het gebied van ervaringsdeskundigen, juist ook buiten de ggz?
Emile Petiet is senior adviseur bij Arteria Consulting.

In de vorige gastblog stelde Miesjel Spruit dat zorg niet gelukkig maakt >>

Ervaringsdeskundigen hebben hun nut in de ggz inmiddels bewezen. Door hun unieke kennis, puttend vanuit zowel eigen ervaring als vanuit scholing, kunnen zij doorbraken bereiken in de behandeling van ggz-patiënten. Ze kunnen een luisterend oor bieden, maar ook patiënten in beweging krijgen, een voorbeeld zijn voor hoe het leven er ná een psychose eruit kan zien. Kennisbron en motivator. Zijn dit niet eigenschappen die ook in andere zorgsoorten van pas kunnen komen?

Ervaringsdeskundigheid slaat z’n vleugels uit

Gelukkig ben ik niet de enige die hier zo over denkt. De laatste jaren komen er steeds meer ervaringsdeskundigen in andere sectoren. Vooral in het sociaal domein is de ervaringsdeskundige aan een opmars bezig. In sociale wijkteams worden ervaringsdeskundigen ingezet, bijvoorbeeld op het gebied van schuldenproblematiek. Ook in de jeugdzorg,  de gehandicaptenzorg en binnen de oncologie worden ervaringsdeskundigen gezocht.

Dementie

Nu lijkt niet iedere aandoening zich even goed te lenen voor ervaringsdeskundigheid. Een ervaringsdeskundige met dementie kan vrij lastig een positief toekomstbeeld schetsen voor nieuwe dementiepatiënten. Maar ook hier liggen mogelijkheden, zij het op het gebied van familie-ervaringsdeskundigen. Meer nog dan een dementie-verpleegkundige of casemanager kunnen zij helpen bij de ‘zachtere’, emotionele aspecten van de mantelzorg.

Ervaringskennis is niet alleen waardevol voor patiënt

Het mooie van (familie-)ervaringsdeskundigheid is dat het niet alleen voor (familie van) patiënten helpend is. Het is zeker ook voor de (familie-)ervaringsdeskundige een onderdeel van het verwerkingsproces. Betaald werk na een ernstige ziekte is een tastbaar bewijs dat je weer meedraait in de samenleving. Voor familieleden die hun dierbare mogelijk zijn verloren, kan het delen van hun kennis en ervaring helpen in het rouwproces en hernieuwde zingeving bieden in het leven.

Vrijwilligerswerk remt in de ontwikkeling

Cruciaal hierin is dat het betaald werk is. In veel gevallen is dat nu nog niet zo. Het Movisie-onderzoek toont aan dat in het sociaal domein 78 procent van de organisaties vrijwilligers inzet. Dit terwijl er juist kansen liggen bij betaalde ervaringsdeskundigen. Vaak zijn deze mensen door bijvoorbeeld intensieve (mantel-)zorgtrajecten hun baan verloren. Vrijwilligerswerk naast hun uitkering is uiteraard nuttig, maar het remt ook de ontwikkeling van het beroep (familie-)ervaringsdeskundige. Een betaalde baan draagt bij aan het gevoel er weer toe te doen en biedt ook de mogelijkheid het werk verder te professionaliseren. Immers, men hoeft er niet meer naast te werken of te solliciteren.

Goede ervaringskennis kost geld én levert geld op

Goede ervaringsdeskundigen moeten dus geld kosten. Maar ze leveren uiteindelijk alleen maar geld op. Ze zijn immers goedkoper dan ‘dure’ verpleegkundigen. Verpleegkundigen die zich, met de steun van ervaringsdeskundigen, kunnen richten op verplegende taken, wetende dat het sociaal-emotionele aspect bij (familie-)ervaringsdeskundigen in goede handen is. Bij sommige zorgvormen strekt de bijdrage van de ervaringsdeskundige mogelijk nog verder, net als in de ggz. Wat is er nu mooier dan ervaringsdeskundigen weer laten bijdragen aan de maatschappij, door bij te dragen aan betere en betaalbare zorg?! Tijd om het te ervaren!

Emile Petiet is senior adviseur bij Arteria Consulting.

1 REACTIE

  1. De blog van Misjel Spruit;
    Als Ervaringsdeskundige (Evd) kan ik mij vinden in bijna de hele blog. Echter, in het laatste stuk spreekt hij van dat het Soc.Emotionele stuk nu bij de Evd komt te liggen en zo de ‘dure’ verpleegkundige dat dan niet meer hoeft. Dáár kan ik me minder in vinden. De taak van een Evd kan nl. ook liggen in om júist het vaak verwaarloosde aspect van het Soc.emotionele deel van de cliënt en de bejegening daaromtrend naar voren te brengen binnen de teams.
    De Evd is geen kostenbesparing, maar een extra toevoeging.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.