Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Blog: Bescheidenheid siert de mens

Bescheidenheid siert de mens. Een prachtig spreekwoord en wat mij betreft ook helemaal waar. En jij? Hoe denk jij over bescheidenheid?
EPI-Anneke-Krakers.jpg

In haar vorige blog legde Anneke uit waarom social media de snelweg naar succes is >>

Het is je vast al eens opgevallen dat heel veel sociaal werkers bescheiden zijn. In een helpend beroep is dat heel normaal. Het gaat immers niet om jou. Er is iemand die jouw hulp nodig heeft. Een gezin met schulden. Een moeder die vastloopt in de opvoeding. Buurtbewoners die de overlast zat zijn. Een jongere die eenzaam is. Om deze mensen gaat het. Die moeten geholpen worden.

Achtergrond

Sociaal werkers nemen vaak genoegen met een plaatsje op de achtergrond, in de coulissen. Soms zelfs letterlijk want dan moet er een persfoto gemaakt worden en ergens achteraan zie je nog net een haarlok van jouw collega. Dit is één kant van bescheidenheid. Er is ook een andere kant.

Onzichtbaar

Sociaal werkers zijn vaak onzichtbaar. Er gaan verhalen over ons die niet kloppen. Een slecht imago. Mensen weten niet wat we precies doen. Vanuit die onwetendheid denken ze dat we wel met minder geld uit kunnen en wordt er geschrapt. Dat kunnen net zo goed vrijwilligers doen. Want die staan immers vooraan op de foto.

Niet gezien

Jij ervaart dat je moet knokken voor je plek. Dat anderen er vandoor gaan met de eer. Dat jouw goede ideeën niet gehoord worden. Je voelt je niet gezien en dat is soms heel subtiel.

In de weg

Ook als je jezelf hier in eerste instantie niet in herkent sta dan toch even stil bij wat er ook bij jou niet helemaal naar wens gaat. Hoe komt dat? Zit bescheidenheid je in de weg?

Stappen zetten

Het zijn twee kanten van hetzelfde verhaal: Bescheidenheid siert de mens, maar maakt je ook onzichtbaar. Als jij je hier bewust van bent, dan kun je stappen gaan zetten. Mijn oplossing: een manier vinden waarop jij op je eigen bescheiden manier toch zichtbaar kunt zijn. Denk je dat dit kan?

Profileren

Ik denk dat het kan. Of nog beter: ik weet het wel zeker dat het kan. Jezelf profileren kan namelijk op heel veel verschillende manier. Er is geen keurslijf waar jij jezelf in moet persen. Je hoeft geen schreeuwer op een podium te worden. Je hoeft jezelf niet op de borst te kloppen. Je hoeft niet op Facebook te zetten dat je vandaag macaroni hebt gegeten. Je hoeft niet met jezelf te lopen leuren en zeuren. Je hoeft niet vooraan op de foto te staan.

Verbondenheid

Ik weet zeker dat er ook voor jou een manier is om jezelf te profileren die goed voor je voelt. Waarbij het wel om jou gaat. Waarin je zichtbaar wordt in relatie tot de mensen voor wie jij het doet. Samen. In verbondenheid. Ieder in zijn eigen waarde. Dus ook jij!

Actieplan

Op 25 november kun je deelnemen aan mijn basistraining ‘Hier Sta Ik Voor!’. In één dag maak jij een actieplan voor jouw profilering op een manier die helemaal bij je past. De inschrijving is geopend en je bent van harte welkom. Klik hier voor meer informatie >>

Voor nu ben ik benieuwd naar je reactie. Ben jij bescheiden? Houdt dit jou tegen om zichtbaar te zijn? Je kunt hieronder reageren.

Vorig artikelBlog: Triple C
Volgend artikelBlog: Zie de mens!
Anneke Krakers (1962) is maatschappelijk werker en jarenlang directeur geweest van Welzijn Rivierstroom. Sinds 2006 is ze zelfstandig trainer en coach, de laatste jaren vooral voor leidinggevenden over de thema's leven, liefde, loopbaan en leiderschap. Anneke blogt over persoonlijk leiderschap, moed, keuzes maken, vijftigers. www.krakers.org

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.