Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Beloningscode

In het hol van de leeuw stak ik een paar jaar geleden mijn hand op toen er gestemd moest worden over de beloningscode voor zorgbestuurders. Er moest, zoals dat vaker gebeurt, voor of tegen gestemd worden bij de ledenvergadering van de Nederlandse Vereniging van Zorgdirecties. Ik stemde tegen, dat zal u niet verbazen.
Beloningscode

Lees hier meer blogs van Monique Kempff >>

Niet omdat ik vind dat je de hoogte van het salaris van zorgbestuurders niet moet begrenzen, maar vooral omdat ik de criteria discutabel vond. Vooral marktwerking en ondernemersverantwoordelijkheid lijken mij in de gezondheidszorg geen redenen om meer te moeten verdienen. Als er al sprake is van marktwerking dan is het de vraag of bestuurders in de zorg net zoals andere ondernemers een ondernemingsrisico lopen en persoonlijke investeringen doen. Volgens mij niet.

Bovendien wordt er nog steeds de mogelijkheid geboden om boven de welbekende Balkenendenorm uit te komen. Is besturen van een zorgorganisatie het waard om beter betaald te worden dan het besturen van een land, vraag ik me dan af? Natuurlijk zijn er ook bestuurders die een ‘gewoon’ salaris hebben, maar zielig zijn zij beslist niet.

Schaarste wordt ook als argument gebruikt. Het vinden van goede bestuurders mag dan blijkbaar geld kosten. Verpleegkundigen en verzorgenden zijn nog schaarser, maar zij moet genoegen nemen met een ‘gewoon’ CAO salaris. Bovendien kun je disfunctioneren, maar vanaf een bestuurdersfunctie bij je vertrek toch nog een bonus of vertrekpremie incasseren.

Natuurlijk weet ik dat werkgevers en werknemers dit vooraf in arbeidsvoorwaarden kunnen afspreken, daarom had de beloningscode wat mij betreft ook niet zoveel zin. Gelukkig worden er nu kamervragen over gesteld en is de discussie van jaren geleden opnieuw actueel. Curieus vond ik destijds ook dat de leden van de vereniging voor zorgdirecties zelf de code vast zouden stellen. Ik heb het al vaker gezegd: Als je aan de kalkoen vraagt wat eten we met kerst, zegt hij kip of konijn…

Monique Kempff (1961) is sinds juli 2007 voorzitter van NU’91. Kempff deed een opleiding tot psychiatrisch verpleegkundige in Psychiatrische Ziekenhuis Schakenbosch te Leidschendam. Daarna volgden veel inhoudelijke en managementopleidingen. Van het primaire proces tot aan de directietafel, zowel in de GGZ, ziekenhuizen en VVT. Kempff heeft ook internationaal ervaring opgedaan in de gezondheidszorg.

2 REACTIES

  1. Ben het geheel met Monique eens. Werk zelf sinds jaren als verpleegkundige en sinds enige tijd ook als personeelsadviseur en zie helaas de scheefgroei tussen de uitvoerende werkvloer en het hogere management cq. bureau’s en adviseurs die worden binnen gehaald voor diverse projecten. De zorg kan beter weer geheel in handen komen van de overheid:-)

  2. Lees alle reacties
  3. monique wat jij daar zegt is mij uit het hart gegrepen,want waarom moeten deze bestuurders een bonus krijgen de medewerkers uit de zorg doen toch allemaal hun stinkende best en krijgen hier toch ook geen bonus voor,sterker nog collega,s hh die door de marktwerking in dienst kwamen bij een andere werkgever kunnen een kwart van hun loon inleveren en anders kwamen ze op straat te staan.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.