Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Aandacht beroving ouderen te beperkt

De aandacht die er de laatste maanden is voor financieel misbruik van ouderen is wat mij betreft veel te beperkt. Het is namelijk vooral gericht op hulpbehoevende ouderen die zorg krijgen. Maar zelfstandige ouderen die thuis wonen zijn evengoed een makkelijke prooi voor oplichters.
Kelly Hamoen

De vorige keer blogde Kelly over dat ook de ouderenzorg cijfers moet prijsgeven >>

Het tv-programma ‘De Monitor’ besteedde in maart en mei uitgebreid aandacht aan het onderwerp. Een aantal slachtoffers en familieleden kwamen aan het woord. Bij allen had de zorgmedewerker de oudere beroofd. Geld, maar ook sieraden met veel emotionele waarde. Ze werden bestolen door mensen die ze vertrouwden, want ze kwamen vaak al langere tijd over de vloer. Zoals iemand in de uitzending mooi verwoordde: ‘je denkt dat je zorg binnenhaalt, maar je haalt het Paard van Troje binnen’.

Met de trend dat ouderen steeds langer thuis wonen, is er een toenemende groep waar weinig tot minder toezicht op is, met een groter risico op financieel misbruik. Dat hier steeds meer aandacht voor is, blijkt bijvoorbeeld uit de Veiligheidsofficier ouderenzorg die de gemeenten Rotterdam wil aanstellen. Deze veiligheidsofficier moet de strijd aangaan tegen het bestelen van ouderen in zorginstellingen en thuis. Alles met het doel om kwetsbare ouderen te beschermen en ouderenroof aan te pakken.

De overheid zet in op langer thuis wonen, het liefst met zo min mogelijk zorg. Hoe zelfstandiger, hoe beter. Maar hierbij wordt nauwelijks de relatie gelegd met het feit dat ouderen niet zijn opgegroeid met het digitale tijdperk en veel te goed van vertrouwen zijn, waardoor zij een makkelijke prooi zijn voor oplichters.

Zorgmedewerkers die ouderen beroofd hebben, kunnen bij een andere zorgorganisatie vaak zo weer aan de slag. Een verplichte Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) moet dit helpen voorkomen. Maar werkt dat wel?

Babbeltrucs aan de deur waarbij zelfs kinderen worden ingezet, oplichting via internet of via de telefoon, er wordt van alles geprobeerd. En helaas met succes. Ouderen moeten zich dus veel meer bewust worden dat je niemand zomaar kan vertrouwen.

Dit was vroeger anders, geeft ook een informatierechercheur van politie Haaglanden aan. Zij vertelt dat ouderen zijn opgegroeid in een tijd waarin je nog kon uitgaan van het goede van de mens. Ze doen bijvoorbeeld dus voor iedereen de deur open. Dat dit vertrouwen anno 2015 niet meer gerechtvaardigd is, daar moet veel meer aandacht voor zijn. En niet alleen bij kwetsbare ouderen, maar óók bij zelfstandige ouderen.

Een eerste goede stap is wat mij betreft het lanceren van een voorlichtingscampagne, vergelijkbaar met de veilig bankieren campagne. Waarschijnlijk kent iedereen de reclame wel met het motto ‘hang op, klik weg, bel uw bank!’. De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) reikt hiermee tools aan om Nederlanders te wapenen tegen fraude met (internet)bankieren. De NVB geeft aan dat het belangrijk is mensen bewust te maken van de gevaren en wat ze ertegen kunnen doen. Want niet alleen bij de pinautomaat op straat, ook online wordt er door criminelen meegekeken.

Het begint dus allemaal bij bewustwording van de risico’s en gevaren. Laten we daar dus heel snel mee starten, liever vandaag dan morgen.

2 REACTIES

  1. De ouderen hebben toch ook altijd gewerkt en belasting betaald?? Zodat de ouders van de jongeren van nu Kinderbijslag kregen en studuefinanciering. Dat hebben de ouderen van nu nooit gehad. En wat dacht je van alle diverse belastingen die zij betaald hebben. Ik vind wel dat je als oudere zelf niet meer verder wilt leven je daar inspraak bij moet hebben. Maar niet als oud vuil nu aan de kant worden gezet. Hoe zou het jou SHARON vergaan als ze straks zo over jouw denken???
    Denk maar een goed na.

  2. Lees alle reacties
  3. Waarom ouderenzorg?!
    De toekomst is belangrijk. Hebben ouderen de toekomst? Nee, niet bepaald. Waarom besteden we in Nederland dan zoveel geld aan ouderenzorg? Kunnen we dit geld niet beter besteden aan mensen die nog wél een leven voor zich hebben?
    Tegenwoordig wordt er alles aan gedaan om ouderen een goede oude dag te geven. Ik vraag me af of mensen er wel eens bij stilstaan of dit hele gebeuren wel rendabel is. Het is nou niet bepaald het geval dat deze mensen aan het begin van hun leven staan. Ouderen worden volgestopt met dure medicijnen om ze maar zo lang mogelijk te laten leven. Waarom laten we niet gewoon de natuur z’n gang gaan? Er wordt nu met man en macht geprobeerd om dit natuurlijke proces tegen te gaan. En wat krijgen we er voor terug? Vergrijzing en een staatschuld.
    Nu zullen er vast veel mensen denken: wacht maar tot jij oud bent, dan wil je ook verzorgd worden en zo lang mogelijk leven. Daar stel ik tegenover dat ik liever een fijn leven heb voordat ik oud ben. Door de vergrijzing en staatschuld wordt het leven van de nieuwe generaties er niet rooskleuriger op.
    Laten we ouderen gewoon thuis wonen en ons onderwerpen aan het natuurlijke proces. Geen dure verzorgingstehuizen of eindeloze medicijnen. En voor de echte weldoeners die zich hier niet in kunnen vinden, neem je ouders lekker in huis. Kun je ze zelf verzorgen en kost het Nederland ten minste geen geld.
    Kortom: is ouderenzorg niet gewoon geldverspilling?

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.