Home 2019

Laatste blogs

Wijkteam

Blog: Smerig

Anne Elsingshorst is blogger bij Zorg+Welzijn
Soms kom ik in een huis waar het zo vies is, dat ik mijn jas en andere niet per se noodzakelijke attributen achter laat in de auto. In de zomer kan ik de kattenpoep op het pad slalommend ontwijken. In de winter, in het donker, moet het op de gok.
Jeugdhulp

Blog: Moedig voorwaarts met de jeugdzorg

Piet-Hein Peeters
In het nieuws van de afgelopen week stond het financiële tekort in de jeugdzorg weer voorop en werd de vraag of die ‘te dure’ professionele inzet die kinderen echt hielp niet gesteld. Evenmin is helder waar dat financiële tekort nou precies zit.
Transformatie

Blog: Wat het sociaal domein kan leren van ouders

Karin Geschiere is blogger bij Zorg+Welzijn
Laten we accepteren dat niet elk risico is te elimineren; dat er geen schuldige hoeft te zijn als dingen anders lopen dan gepland; dat niet controle maar verantwoording leidt tot zelfredzaamheid; dat je vertrouwen moet verdienen, maar ook blind moet kunnen geven; dat waar er mensen zijn, er ook relationeel gedoe is.
Professionalisering

Blog: Hoe vacatures in de zorg en wiskunde elkaar versterken

Merel van Dorp is journalist en sociaalwetenschapper, gespecialiseerd in jeugdzorg en risicojeugd.
Liefst 264 duizend vacatures in Nederland staan open. In de zorg stijgt de vraag naar mensen het hardst. Tegelijk neemt het aantal banen in de zorg toe volgens het CBS. Een dubbel probleem dus. Mijn schoonzus vat de gevolgen van deze economische situatie simpel samen: ‘We zullen meer zelf moeten opvangen.’ Nóg meer in haar geval.
Professionalisering

Blog: Innoveren? Zet de mindset van je team in de groeistand

Britta Lassen is gastblogger bij Zorg+Welzijn
Misschien ken je dat: je wilt met je team vooruitkomen en vernieuwen, de blik naar voren richten en kansen creëren. De meeste teamleden gaan daar gelukkig in mee. Maar anderen zuchten en twijfelen. Gaat dit wel lukken? Kunnen we dit wel? Terwijl je wilt dat iedereen aan de slag gaat, blokkeren deze mensen.
Professionalisering

Blog: Je hoeft niet samen te werken

Piet-Hein Peeters
Wie momenteel in het sociaal domein uitgenodigd wordt ’samen te werken’, hoort in te stemmen. Het lijkt met name een valkuil van beleidsmakers, die vinden het soms al fijn als mensen met verschillende professionele achtergronden bij elkaar aan tafel zitten.
Wmo

Blog: Met somberheid komen we niet verder

Andrew Harijgens is wethouder in Bergen op Zoom.
Somber? Je zou het kunnen worden, maar daar is niemand bij gebaat. Het is me inmiddels wel duidelijk dat we in onze begeestering en creativiteit tot het uiterste zullen moeten gaan om de komende jaren financieel uit te komen binnen het sociaal domein.
Huiselijk geweld en seksueel misbruik

Blog: Snot als signaal van verwaarlozing?

Merel van Dorp is journalist en sociaalwetenschapper, gespecialiseerd in jeugdzorg en risicojeugd.
Er hangt iets verwaarloosd over de jongen heen. Of is dat mijn eigen hokjesgeest? Ik vind het lastig om in te schatten of een leerling het echt moeilijk heeft thuis. Gelukkig geldt de verplichte meldcode voor leerkrachten en ben ik in dit geval alleen maar moeder…
Professionalisering

Blog: Continuïteit: de saaie succesfactor

Piet-Hein Peeters
Er zit iets wonderlijks in het sociaal domein. Er is een breed gedeeld idee van wat werkt in de ondersteuning van kwetsbare mensen, maar het lijkt maar moeizaam te lukken die factor praktijk te laten zijn.
Armoede en Schuldhulpverlening

Blog: Eerlijk zullen we samen delen

Ontmoeten en delen, het motto van ons Inloophuis. In deze blog neem ik u mee in een geweldig voorbeeld van het delen. Een blog over de samenredzaamheid van een dorp.