Home 2021

Laatste blogs

LVB
Saar Verstreeg wandelen en kletsen

Column: Afscheidstranen

Met een knoop in mijn maag lees ik het appje dat zojuist binnenkomt. Kim gaat op zichzelf wonen (yes, wat zijn we blij voor haar!), maar moet om die reden ook onze zorgboerderij verlaten.
Dagbesteding
Marcel Kolder is blogger bij Zorg+Welzijn

Column: Een unieke leefplek voor Mayim

Ik ben samen met onze gehandicapte dochter Mayim begonnen om met Lego een soort ‘leefplek voor de toekomst’ voor haar en haar vrienden te ontwikkelen. Een maquette hoor, schrik niet. En mijn belofte is dat die plek er ook echt gaat komen.
Jeugdhulp

Column: ‘Maak jongeren weerbaarder om messenbezit terug te dringen’

Ze halen regelmatig het nieuws: steekpartijen onder jongeren, soms met fatale gevolgen. Het lijkt erop dat het probleem toeneemt. De vraag is natuurlijk hoe gaan we dat tegengaan en nog beter: hoe voorkomen we het? Kennisplatform Integratie & Samenleving (KIS) – het programma waarin Movisie en het Verwey-Jonker Instituut samenwerken – deed er onderzoek naar.
Jeugdhulp

Column: Het is tijd voor buurthuizen waar jongeren de leiding nemen

Iedereen die mij kent, weet dat ik altijd voorstander ben geweest van jongereninlopen en jongerencentra. Maar dat ik ook kritisch ben geweest naar hoe deze werden vormgegeven. Inmiddels ben ik niet meer zo kritisch en durf ik meer te dromen.
Jeugdhulp
Saar Verstreeg wandelen en kletsen

Column: Ochtendhumeur

Een half jaar geleden hebben mijn collega Siebe en ik een relatie gekregen. We begeleiden dezelfde groep en sinds onze jongeren op de hoogte zijn is het een veelbesproken onderwerp (dat we zelf beperken). Dates en de verdere toekomst, alles wordt gepland.
Jeugdhulp
Saar Verstreeg wandelen en kletsen

Column: Verstopspanning

Voor het eerst sinds tijden hebben we een lentezonnetje in plaats van de gebruikelijke grijze lucht met dikke regendruppels, daar moet van genoten worden! Het verbaast mij dan ook niet dat wanneer we de jongeren laten kiezen tussen sport- en spelactiviteiten en stallen uitmesten, ze allemaal volmondig voor optie één kiezen.
Professionalisering

Column: Heb ik wel het juiste beroep gekozen?

Alweer ruim een jaar werk ik bij Movisie in het team Leren en Professionaliseren. Met veel plezier. Het was een logische stap na mijn master Sociologie. Ik zocht een baan waarbij ik maatschappelijke kwesties kan analyseren en kan bijdragen aan collectieve oplossingen voor mensen in een kwetsbare positie. Maar dat was niet de enige reden. Ik was er echt aan toe om de praktijk, ik werkte als sociaal werker, te verlaten.
Jeugdhulp
Saar Verstreeg wandelen en kletsen

Column: Puberpraat

Vandaag sluiten we de dag af met een potje voetbal. Er is weer hard gewerkt en de jongens hebben nog veel energie in zich, al hebben ze eigenlijk altijd wel ergens een reservepotje over voor een voetbalwedstrijd. De meiden vinden het stiekem een beetje spannend en ik moet praten als Brugman om ze mee te laten doen. De compromis is een veilig plekje naast het goal waar ze op veilige afstand van de fanatiekelingen staan.
Huiselijk geweld

Column: verleg de focus naar daders bij seksueel geweld

Onlangs schreven wij voor Internationale Vrouwendag een column. Daarin stelden we de vraag: wordt het niet eens tijd om boos te worden vanwege het hoge aantal vrouwelijke slachtoffers van geweld? Boosheid is een gerechtvaardigde emotie, schreven we. Het kan ook niet anders als je de cijfers tot je laat doordringen.