Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

12 tips om zelf te kantelen

Wat kun je zelf doen om instellingen van binnenuit te kantelen? Revolutie in zorg en welzijn, zo krijg je het voor elkaar! In deze blog geef ik 12 tips aan teams om deze revolutie op gang te brengen.

De vorige keer gaf Fawzi een stappenplan aan wijkteams om bewoners te voeden met de juiste informatie, op het juiste moment en in de juiste vorm >>

1. Weiger beoordelingsgesprekken

Weiger als team de uitnodiging voor het jaarlijkse ‘circus’ van taakstellings-, voortgangs- en beoordelingsgesprekken. Ga rechtstreeks met collega’s het gesprek aan over een ieders activiteiten, functioneren en talenten. Nodig de leidinggevende uit om de groepsgesprekken te faciliteren. Hij of zij is er voor jullie en niet andersom!

2. Stop met de administratie

Hoeveel tijd zijn jullie kwijt aan administratieve taken? Weten jullie wat het nut hiervan is? Nee, doe het dan niet meer en kijk wat er gebeurt. De wereld zal heus niet vergaan. Als het echt belangrijk is hoor je het wel van hogerhand.

3. Maak afspraken over communicatie

Maak in teamverband afspraken over hoe jullie met elkaar willen communiceren. Wel of geen email? Of liever alles via WhatsApp? Maandelijks teamoverleg of krijgen jullie meer energie van een kwartier staand overleggen aan het begin van de dag?

4. Maak een stimulerende werkplek

Hoe stimulerend en gezellig is jullie werkplek? Negen van de tien werkplekken in zorg en welzijn zijn ‘dodelijk’ saai. Doe hier wat aan en richt de werkplek naar jullie smaak in. Schroom niet om de muren te behangen, ‘pimpelpaars’ te verven of te voorzien van eigen gemaakte foto’s.  Vraag vooral geen toestemming aan je leidinggevende of de collega’s van de facilitaire dienst. Het ergste wat je kan overkomen is dat alles hersteld moet worden.

5. Organiseer een pizza-sessie

Zijn jullie op zoek naar nieuwe ideeën of inspiratie? Nodig maandelijks steeds een andere groep kinderen uit voor en ‘pizza-sessie’ en leg je vraagstukken en dilemma’s voor. Kinderen hebben vaak verrassend originele oplossingen.

6. Stel eisen aan je partners

Stel kwaliteitseisen aan gemeenten, zorgverzekeraars en andere samenwerkingspartners. Wat vinden jullie belangrijk? Hoe kijken jullie aan tegen procedures, communicatie en samenwerking? Beperk je tot de tien belangrijkste kwaliteitseisen.  Leg twee keer per jaar de organisaties tegen de meetlat en deel je bevindingen met contactpersonen binnen deze instellingen en ga in gesprek over verbeteringen.

7. Deel je kennis

Organiseer per maand een ‘Train je collega dag’. Iedereen heeft unieke kennis, vaardigheden en ervaringen. Hoe leuk is het om deze kennis aan je collega’s over te dragen?  Ontbreekt er kennis in het team? Kijk of er collega’s zijn bij soortgelijke instellingen die het leuk vinden om jullie te trainen.

8. Wees directeur voor een dag

Spreek met je directeur of leidinggevende af dat maandelijks een teamlid zijn rol voor één dag overneemt. Als teamlid krijg je meer inzicht in de werkzaamheden en afwegingen van je directeur of leidinggevende. En wellicht zie je zaken die beter kunnen.

9. Stop met saaie memo’s

Stop met het schrijven van saaie memo’s, notities en rapportages. Zoek naar aansprekende alternatieven. Denk aan infographics, Prezi’s of Youtube filmpjes. 

10. Formeer een Kracht Brigade

Formeer met enthousiaste en deskundige collega’s binnen en buiten je instelling een ‘Kracht Brigade’.  Deze brigade kan een impuls geven aan teams die behoefte hebben aan nieuwe energie. De ‘Kracht Brigade’ bied deelnemers de kans om nieuwe ervaringen op te doen en het werkplezier bij collega’s in andere teams terug te brengen.

11. Gebruik crowdfunding

Maak voor de opstart van nieuwe kleinschalige projecten en initiatieven gebruik van de mogelijkheden van crowdfunding. Benut de kracht van internet om burgers, bedrijven en andere geïnteresseerde te enthousiasmeren om een financiële bijdrage te leveren.

12. Wees ongehoorzaam

Wees ongehoorzaam en trek je niets meer aan van belemmerende regels, protocollen en systemen. Doe je werk zoals jullie denken dat het nodig is. Bedenk je eigen oplossingen, experimenteer en leer van gemaakte fouten.

Wat zijn jullie tips voor een revolutie in zorg en welzijn? Stuur een mail of laat het me weten via @Jeugdbeleid

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.