Home 2022
Laatste blogs
Column: De gereedschapskist van de data-gedreven sociaal werker is nog niet compleet
De gereedschapskist met interventie- en gesprekstools van de sociaal werker barst bijna uit zijn voegen. Maar bezit de sociaal werker ook de juiste middelen om de meerwaarde van het werk kwantitatief inzichtelijk te maken? Columnist Eveline denkt van niet.
Column: ‘Zijn we bepaald gedrag te veel aan het problematiseren?’
Kim vraagt zich af of we niet onnodig bepaald gedrag problematiseren, waardoor hulpverlening zich niet kan richten op de échte problemen.
Column: Tijd om afscheid te nemen van een te haastige overheid
Radboud Engbersen, programmaleider Sociale basis bij Movisie, sprak een opbouwwerker in Moerwijk, een van de armste wijken van Den Haag. Die leerde hem waarom je bij de opbouw van een wijk geen haast moet willen maken. ‘Weersta de verleiding om op basis van politieke druk, incidenten of modegrillen het beleid telkens aan te passen.’
Column: Floriade is een goed voorbeeld voor een inclusieve, toegankelijke stad
Met bruggen, hellingen en drempels kan een bezoek aan de stad of expositie voor een rolstoeler of slechtziende uitlopen op een ware obstacle run. Hoe maak je een stad toegankelijker en inclusief? Marcel en zijn dochter Mayim, die in een rolstoel zit, zien in Almere het goede voorbeeld.
Column: Waarom het sociaal domein Team Succes nodig heeft
De mensen die hulp nodig hebben vanuit het sociaal domein zien we niet als Team Succes; die benaderen we eerder als Team Loser. Niet omdat we hen zo zien, zeer zeker niet(!), maar omdat dat de boodschap is die we onbewust communiceren, schrijft Eveline. Hoe kan dat anders?
Column: ‘Klein beginnen en zo snel mogelijk leed proberen te voorkomen’
Laat niemand je ervan weerhouden op kleine schaal te beginnen, leerde William Miero van een aanpak van messengeweld in Rotterdam. Door klein te beginnen bereik je namelijk vaak veel sneller belangrijke doelen dan als je eerst zoveel mogelijk partijen bij elkaar probeert te brengen. ‘Wachten was onverantwoord geweest.’
Column: Wie durft de zorg voor onze kinderen aan?
JeugdzorgPlus, straathoekwerker Kim Jolink vond het niks. Want met ‘haar jongens’ ging het alleen maar slechter als ze richting jeugdzorg gingen. Nu Kim zelf in een JeugdzorgPlus instelling werkt, ziet ze het anders. ‘Ik tref jongeren met de zwaarste rugzakken die ik ooit ben tegengekomen en medewerkers die dag in dag uit proberen er het beste van te maken met en voor de jongeren.’
Column: Een ode aan Hanny van de stofzuiger
Paul van Yperen, communicatieadviseur bij Movisie, is alle BN’ers die zich zo sociaal voordoen op tv, maar dat eigenlijk niet blijken te zijn, zat. Geef hem maar types als Hanny, die ongezouten en vol humor, gebaseerd op eigen ervaringen, uitlegt waarom het systeem in Nederland rot is én hoe het wel zou moeten. ‘Als het in Den Haag nu over de Participatiewet gaat, gaat het over de stofzuiger van Hanny.
Column: ‘De ballen gaan niet harder dan haar elektrische rolstoel’
Mayim, de dochter van sociaal ondernemer Marcel, wil dolgraag op rolstoelvoetbal. 'Maar als über-spast die amper haar armen en benen vlot kan bewegen, verwees ik dat steevast naar fabeltjesland.' Totdat Marcel een speciale robot ziet waarmee mensen in een rolstoel kunnen voetballen.
Column: Rendementsdenken in het sociaal werk – ‘The Good, the Bad, and the Ugly’
Is de focus op het gebruik van data in het sociaal werk een vloek of een zege? Eveline van Zeeland, design thinking expert, ziet de nadelen zeker, maar vindt dat de voordelen zwaarder wegen. Het mooiste aan rendementsdenken is wat haar betreft de empowerment van de sociaal werker: ‘Wow, is dat de meerwaarde van mijn werk?!’