Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Binding met de buurt belangrijk’

Hoe meer binding met de buurt, hoe minder overlast bewoners ervaren, hoe veiliger ze zich voelen en hoe kleiner de kans dat ze willen verhuizen. Dat blijkt uit het Nicis-onderzoek Vertrouwen houden in de buurt. Verval, opleving en collectieve zelfredzaamheid in stadsbuurten, waarvan de conclusies maandag zijn bekendgemaakt.
'Binding met de buurt belangrijk'

Nicis Institute is het kennisinstituut van, voor en door steden in Nederland. Het instituut biedt informatie over grootstedelijke thema’s. Volgens de onderzoekers moeten beleidsmakers investeren in ‘gezamenlijke bewonersinitiatieven en activiteiten’ omdat er op die manier een sociale samenhang ontstaat. Het Nicis onderzocht zes buurten in Rotterdam, Amsterdam en Dordrecht.

Buurtverval
De onderzoekers, die ‘collectieve zelfredzaamheid’ de belangrijkste term uit hun onderzoek vinden, doen een aantal aanbevelingen om buurtverval te voorkomen. Er moeten ontmoetingsplekken in de buurt gecreëerd worden en gezamenlijke bewonersactiviteiten moeten worden gestimuleerd. Verder moet worden ingezet op een schone, hele en veilige buurt en moeten een of twee professionals (wijkmanagers of stadsmariniers) als aanspreekpunt dienen.

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

Volg Zorg + Welzijn op Twitter>>

Bron: ANP/Foto: ANP/Marcel van Hoorn

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.