Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Bijstand strenger vanaf 2012

De bijstand wordt vanaf volgend jaar strenger. Een meerderheid van de Eerste Kamer van VVD, CDA, PVV en SGP steunt de plannen van staatssecretaris Paul de Krom (Sociale Zaken) hiertoe. Daardoor komt in de bijstand onder meer een toets op het inkomen van alle gezinsleden, ook van meerderjarige inwonende kinderen.
Bijstand strenger vanaf 2012

Senatoren van regeringspartijen CDA en VVD spraken hun steun uit, nadat De Krom toezegde dat hij nog met gemeenten gaat bekijken of werken meer lonend kan worden voor jongeren die inwonen bij hun ouders met een bijstandsuitkering. In november zeiden de partijen nog te vrezen dat de prikkel om te gaan werken bij deze jongeren wordt weggenomen als door hun inkomsten hun ouders niet meer in aanmerking komen voor bijstand.

Opleiding
VVD-senator Henk Beckers had gevraagd of starters op de arbeidsmarkt tot 27 jaar op dezelfde manier ontzien kunnen worden als De Krom doet bij volwassen kinderen die studeren of een opleiding volgen en inwonen bij hun ouders. Dat weigert de VVD-bewindsman. Hij wil alleen nog met gemeenten bespreken hoe werken aantrekkelijker kan voor de jongeren, maar dat mag niet ten koste gaan van geplande bezuinigingen.

Stapeling
De Krom denkt met de nieuwe inkomenstoets mensen in de bijstand juist meer te stimuleren om te gaan werken. Hij hoopt zo een stapeling van uitkeringen achter één voordeur tegengaan. ‘Waarom werken de ouders niet? Dat is de vraag. Ik draai het om’, zei hij.

Koffie schenken
Vanaf 1 januari wordt ook de toegang tot de bijstand aangescherpt voor jongeren tot 27 jaar die op zichzelf wonen. Verder kan een tegenprestatie worden gevraagd voor het ontvangen van de uitkering; bijvoorbeeld koffie schenken in een verzorgingshuis. Bovendien komt er een inkomensgrens van 110 procent van het minimumloon voor armoedebestrijding via de bijzondere bijstand.

Minimumloon
Vorige week stemde de Senaat al in met het plan om komende jaren de hoogte van de bijstand te verlagen. Zo moet voorkomen worden dat de uitkering hoger uitvalt dan het inkomen van een werkende met minimumloon.

Bron: ANP/ANP-Photo

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.