Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Bijna 400 vermissingen in gesloten jeugdzorg

In de eerste tien maanden van dit jaar zijn bijna 400 jongeren langer dan 24 uur weggeweest uit een instelling voor gesloten jeugdzorg. Dat blijkt uit cijfers van de Inspectie voor de Jeugdzorg die via RTL Nieuws naar buiten kwamen. Het is niet bekend hoeveel van deze jongeren nooit meer zijn teruggekeerd na hun verlof.
Bijna 400 vermissingen in gesloten jeugdzorg

De gevolgen voor weggelopen jongeren kunnen ernstig zijn. Zo vallen veel meisjes volgens RTL Nieuws buiten de poort direct weer in handen van loverboys. In gesloten jeugdzorginstellingen zitten behalve slachtoffers van loverboys ook jongeren met ernstige gedragsproblemen die uit huis zijn geplaatst.

Melden
Een instelling voor gesloten jeugdzorg moet na 24 uur melden dat er een kind of jongere wordt vermist. Van januari tot november gebeurde dat 393 keer. De inspectie registreert echter niet of iemand weer terugkomt. De instellingen doen dat wel, maar daarvan bestaat geen landelijk beeld.

Telaatkomers
Minister André Rouvoet voor Jeugd en Gezin constateert dat in het geschetste beeld geen onderscheid wordt gemaakt tussen weglopers en jongeren die – te laat  – wel terugkeren van verlof. ‘Waarschijnlijk gaat het in verreweg de meeste gevallen om zulke telaatkomers. Inspectie en instellingen heb ik opdracht gegeven mij hierover snel te informeren’, aldus minister Rouvoet. Volgens zijn woordvoerder was 85 procent van de bijna 400 ‘vermiste’ jongeren binnen veertien dagen weer terug in de instelling.

Verschillen
Begin december bleek dat er grote verschillen in kwaliteit van zorg waren tussen de verschillende instellingen voor gesloten jeugdzorg. De Inspectie voor de Jeugdzorg kwam toen met een tussenbericht van onderzoeken bij negen van de dertien instellingen voor gesloten jeugdzorg. De Inspectie constateerde: ‘Het maakt op dit moment een groot verschil in welke instelling voor gesloten jeugdzorg een jongere terecht komt. De sector is niet eenduidig in maatregelen die de vrijheid aantasten. De vrijheidsbeperking van jongeren binnen de gesloten jeugdzorg is zeer divers.’

Problematisch
Ook blijkt de aansluiting met de ggz problematisch te zijn: ‘Voor psychiatrische problematiek is de jeugd-ggz geïndiceerd, maar bepaalde groepen worden door de ggz te problematisch geacht vanwege de zware gedragsproblemen.’ Verder verloopt de doorstroming na de gesloten jeugdzorg moeilijk, zo constateert de Inspectie voor de Jeugdzorg.

Waarborgen
Rouvoet wijst er in een reactie op dat de gesloten vorm van jeugdzorg de veiligheid van de jongeren moet waarborgen. Hij had daarom al besloten dat de instellingen voor gesloten jeugdzorg zich volgend jaar samen met de inspectie ‘extra gaan inspannen voor verbetering van veiligheid en hulpverlening’.

Meer weten? Lees dan ook de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Daarvoor kunt u zich hier aanmelden.

Bron: ANP

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.