Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Bij welke generatie hoor jij?

Heb jij verschillende generaties in je team? Dan kunnen jullie van elkaar leren. Maar het kan soms ook botsen. Bij welke generatie hoor jij?
patatgeneratie
Hoor jij bij de patatgeneratie? - Foto: ANP

Generatiemanagement is best belangrijk, want de huidige beroepsbevolking telt vier generaties die allemaal van elkaar verschillen. En dat heeft zo zijn effect op de werkvloer. Je kan van elkaar leren, maar soms zorgt het generatieverschil ook voor conflicten. De jongste generatie staat in denken en doen mijlenver af van de babyboomers. Waarom doet de jongere generatie niet gewoon wat ze verteld wordt? En waarom willen ze constant feedback?

Door rekening te houden met de kenmerken van alle vier de generaties, weet je goed wat hun zwakke en sterke punten zijn. Weet jij tot welke generatie je behoort? En herken je je collega’s?

Bekijk het hieronder.

1. Protestgeneratie (babyboomers)

geboren tussen 1940-1955

Deze generatie stonden in de jaren 60 en 70 op de barricaden en sympathiseren met de vernieuwingsdrift van de jongste werknemers. Het gros is nog vitaal en wil en kan nog graag meedoen, maar mag dat wel wat meer van de daken schreeuwen. Ze worden door de generatie X (zie volgende punt) vaak gezien als het geweten van het team. Ze staan voor de uitdaging om hun werk fris houden nu ze veel langer moet doorwerken dan gedacht. De babyboomers mogen hun levenswijsheid en ervaring nog wel wat beter uitdragen.

Wanneer deze generatie met pensioen gaat, verdwijnt er veel kennis. Zorg ervoor dat nu ze nog werken, dat de babyboomer een coachende rol krijgt om die expertise over te dragen.

2. Generatie X (generatie Nix)

geboren tussen 1955-1970

De generatie X kwam na de babyboomers op de arbeidsmarkt toen de jeugdwerkloosheid groot was. Ze zijn de leiders van nu, bescheiden en flexibel,  maar geen grote vernieuwers. Ze krijgen kritiek op hun onzichtbaarheid, maar daarin ligt ook hun kracht, want ze geven ruimte aan anderen. Ze ijn goed in verbinden: respecteren de waarden van de babyboomers en waarderen de oplossingsgerichte jongeren. Ze zijn gewend aan hiërarchische structuren, vinden het lastig jongeren aan te sturen als deze hun gezag niet aannemen en hechten aan afspraken. Proberen mee te komen en jong van geest en lichaam te blijven, dat valt soms niet mee. Generatie X zoekt naar eigentijds leiderschap en mag iets minder bescheiden zijn.

3. Pragmatische generatie (patatgeneratie)

geboren tussen 1970-1985

Zelfontplooiing en levensgeluk staan bij de dertigers, begin veertigers voorop. Voor grote maatschappelijke idealen of het collectief lopen zij niet meer warm. Opgegroeid in het digitale tijdperk, willen ze op de werkvloer processen versnellen en efficiënter maken, maar lopen vaak met hun hoofd tegen de muur. Ze staan niet bekend om hun loyaliteit aan de werkgever. Als hun werk ze niet bevalt, gaan ze gewoon iets anders doen. Ze zijn uitvinders van het jobhoppen. Alle kansen liggen open, maar ze hebben daardoor ook veel keuzestress.
Ze kiezen niet voor de weg met de minste weerstand, en willen vernieuwingen doorzetten.

4. Generatie Y (Einsteingeneratie/generatie Why/internetgeneratie)

geboren tussen 1985-2000

Worden smalend prinsjes en prinsesjes genoemd, zelf spreken ze van ‘swag’. Zijn authentiek, gewend hun eigen leven zonder veel inmenging of regels vorm te geven. Communiceren open en direct. Generatie Y bestaat uit vrije denkers, letten niet zozeer op leeftijd, maar op vitaliteit. Hebben vaak een klik met vitale senioren. Hebben niks met gezag of hiërarchie, zoeken inspirerende voorbeelden. Stellen over alles en aan iedereen kritische vragen. Ze zijn opgegroeid met onzekerheid, moeten ze zich constant herpositioneren, hengelen daarom voortdurend naar feedback en zitten gevangen aan feedbackmachines als Facebook. Leren al doende. Echte multitaskers, maar met concentratie nul. Beginnen vol vuur, maar maken de dingen alleen af als ze daar het nut van inzien. Afmaken…? Waarom?

Deze tekst is gebaseerd op het artikel ‘Generatieverschillen in het team’ in Nursing maart 2015.

Heb jij collega’s waar je eigenlijk niet zo goed mee samenwerkt? Of die je zelfs ronduit irritant vindt? Ontdek hier welk onder welke categorie je lastige collega valt en hoe je ermee om kunt gaan. Lees hier meer >>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.