Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Bezuiniging in de wijkverpleging onacceptabel’

Vanaf 2019 moet er bezuinigd worden op de wijkverpleging. Dat is een van de onderdelen van het regeerakkoord van het nieuwe kabinet. Volgens brancheorganisatie ActiZ ‘onacceptabel’. Langer zelfstandig thuis wonen gaat samen met uitbreiding van de zorg thuis.
Wijkverpleegkundige kan onvoldoende inspelen op complexe zorgvraag
Foto: AdobeStock

Het staat in één van de bullitpoints in het Regeerakkoord onder curatieve zorg: De hoofdlijnenakkoorden 2019 -2022 moeten een totale opbrengst van 1,9 miljard euro opleveren. Bezuinigingen dus. Het gaat over medisch specialistische zorg, ggz , huisartsenzorg en ook over wijkverpleging. Brancheorganisatie ActiZ maakt zich grote zorgen: ‘Bezuinigingen op de wijkverpleging zijn onacceptabel.’

Zorg wordt steeds complexer

Omdat de groep ouderen die langer thuis blijft wonen de komende jaren flink toe zal nemen. ActiZ woordvoerder Evedien Tukkers: ‘Op dit moment gaat het om zo’n 270.000 mensen die langer thuis wonen, in 2025 zijn dat er 350.000. De zorg die deze mensen nodig hebben wordt ook steeds complexer.’ Het nieuwe kabinet wil bezuinigingen in de curatieve zorg doorvoeren vanaf 2019. ActiZ vindt dat er juist in de wijkverpleging geïnvesteerd wordt als mensen betere zorg in hun eigen omgeving willen hebben.

Eerst verbeteren

De bezuiniging gaat nog niet in 2018 in, daarover is vlak voor de zomer juist een zogenoemd ‘Bestuurlijk akkoord 2018’ getekend waarin is afgesproken dat er ruim 3,7 miljard euro voor de wijkverpleging beschikbaar is. Dat geld gaat naar de verbetering van de kwaliteit van het beroep, naar aanpak van de arbeidsmarktproblemen en naar de samenwerking tussen wijkverpleging en het sociale domein.

 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.