Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Betere voorlichting erfbelasting voor mantelzorgers’

Veel mantelzorgers weten niet dat het aanvragen mantelzorgcomplimenten (200 euro) een voorwaarde is om in aanmerking te komen van een vrijstelling van erfbelasting. Deze vrijstelling kan oplopen tot ruim 600.000 euro. Notarissen, verenigd in de Vereniging van Estate Planners in het Notariaat (EPN) willen daarom een betere voorlichting door de overheid.
'Betere voorlichting erfbelasting voor mantelzorgers'

Dit stelt de voorzitter van de vereniging en de Rotterdamse notaris Aniel Autar in de Volkskrant. De voorlichting vanuit de overheid naar mantelzorgers schiet tekort vindt hij, terwijl dit wel was beloofd bij de wijziging van de Succesiewet in 2010.

Administratieve rompslomp
Het mantelzorgcompliment is een symbolische vergoeding van 200 euro per jaar waarop mantelzorgers aanspraak kunnen maken. Vanwege de administratieve rompslomp zien veel mantelzorgers af van het aanvragen van een dergelijk ‘compliment‘. Bovendien gaat het de meeste mantelzorgers niet om het geld. Wat veel mantelzorgers echter niet weten, is dat het ontvangen van het mantelzorgcompliment een van de wettelijke voorwaarden is om in aanmerking te komen voor de verhoogde vrijstelling als hun zieke ouder overlijdt.

Zonder instelling
De andere vereisten zijn dat het kind met de ouder samenwoonde en een notarieel samenlevingscontract heeft gesloten. Zowel het kind als de ouder mogen geen andere fiscale partner voor de erfbelasting hebben. Deze speciale regeling is twee jaar geleden in de wet gekomen omdat het parlement zich toen realiseerde dat mantelzorgers een wezenlijke maatschappelijke functie vervullen: zij besparen de samenleving veel geld, omdat de ernstig of langdurig zieke ouder niet in een instelling verpleegd hoeft te worden.

Mantelzorgcompliment
‘Nergens, zelfs niet op de website van de SVB, wordt aan mantelzorgers uitgelegd welke rechten zij prijsgeven als zij het mantelzorgcompliment niet aanvragen. Nu de overheid aantoonbaar tekort schiet in haar voorlichting vindt de EPN het niet meer dan redelijk dat de overheid deze groep van vrijwilligers die de samenleving ontzettend veel geld bespaart, financieel tegemoetkomt’, aldus Autar. De EPN bepleit daarom met terugwerkende kracht tot 1 januari 2010 een overgangsregeling, waarmee mantelzorgers alsnog de zes ton vrijstelling voor hun erfenis verkrijgen.

Bron: Volkskrant, APS / ANP Photo

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.