Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Beschermjassen, transculturele hulp aan families

Oudere Nederlandse emigranten vieren Sinterklaas in het buitenland. ‘Beschermjassen’ noemen de auteurs dit fenomeen. Beschermjassen is een vertaling van de Franse term ‘enveloppement’. Het gaat om inbedding in de cultuur, in de familie of in de groep, daaruit steun krijgen en voeling houden met je wortels.
Beschermjassen

De hulpverlening kan beschermjassen inzetten om het leven van een cliënt op het goede spoor te krijgen. Persoonlijke verhalen spelen daarbij een grote rol. Samen met de cliënt kan een genogram worden gemaakt, een schematische weergave van de familie. Tijdens het opstellen wordt vaak al duidelijk wat de kernwaarden van een familie of cultuur zijn en wie bijvoorbeeld de beslissingen neemt. Zo krijgt de cliënt ook een duidelijk beeld van zijn eigen plaats in het geheel.
 
De hulpverlening kan gezagsdragers in de familie wellicht inschakelen. Als oma bijvoorbeeld de beslissingen in de familie neemt, is het verstandig te vragen naar haar mening.

 
Maar ook wordt duidelijk of de kernwaarden van de cliënt bijvoorbeeld botsen met de Nederlandse waarden of aannames van de hulpverlener. Daarom moet de hulpverlener alert zijn op zijn eigen taboes en gevoeligheden en eventueel gevoelige onderwerpen laten rusten.
 
Auteurs: Kitlyn Tjin A Djie en Irene Zwaan
Uitgever: Van Gorcum, 2008
ISBN: 978 90 232 4371 7
Prijs: € 13,50

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.