Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Benchmark Wmo: ‘Gemeenten betrekken inwoners voldoende bij Wmo-beleid’

Gemeenten betrekken inwoners op alle prestatievelden bij de totstandkoming van het Wmo-beleid. Dat blijkt uit de benchmark Wmo 2007 van onderzoeks- en adviesbureau SGBO.
Benchmark Wmo: 'Gemeenten betrekken inwoners voldoende bij Wmo-beleid'

Tweehonderd gemeenten, (ruim de helft van alle gemeenten), nam deel aan de benchmark Wmo. De benchmark van SGBO geeft een overzicht op hoofdlijnen van het beleid, de organisatie, de uitvoering en de effecten van het Wmo-beleid.

Cijfer
Inwoners geven de gemeenten een 7 voor het loket in 2006, de voorganger van het huidige Wmo-loket. Dit is de centrale plaats voor alle informatie- en adviesvragen op het gebied van maatschappelijke ondersteuning.

Prestatievelden
Gemeenten betrekken vrijwel op alle prestatievelden hun inwoners bij de totstandkoming van het Wmo-beleid. Alleen voor de prestatievelden 7, 8 en 9 is dit percentage minder hoog. Hier gaat het om ondersteuning en faciliteiten voor dak- en thuislozen, slachtoffers van huiselijk geweld, kwetsbare personen en risicogroepen (OGGZ) en maatschappelijke zorg voor verslaafden. De doelgroep is echter minder goed toegankelijk.

Ggz-cliënten buiten beeld
Kennisinstituut MOVISIE kwam in november 2007 tot dezelfde conclusie. Gemeentelijke Wmo-loketten zien ggz-cliënten en mensen met een verstandelijke beperking over het hoofd bij het informeren, adviseren en ondersteunen. Deze cliënten zijn relatief nieuw voor gemeenten en worden beduidend minder genoemd als doelgroep voor het loket. Ook ontbrekenvoldoende specifieke voorzieningen voor homoseksuelen of is de toegankelijkheid ervan te beperkt.

Mantelzorg en vrijwilligers
Mantelzorgondersteuning en vrijwilligersbeleid krijgen veel aandacht, is de conclusie van de benchmark. Alle deelnemende gemeenten aan de benchmark hebben een lokaal of regionaal steunpunt voor mantelzorgers. Ook zijn de meeste steden bezig om hun beleid ten aanzien van vrijwilligers aan te passen.

Leren van elkaar
Gemeenten leren veel van elkaars keuzes. Via de benchmark krijgen ze zicht op hun eigen prestaties maar ook op die van andere gemeenten. Het biedt een mogelijkheid om op tijd bepaalde beleidsterreinen bij te sturen. De volledige benchmark is te verkrijgen via www.benchmarkwmo.nl.
(Bron: SGBO)

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.