Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Asscher: ‘Jeugdbeleid in Amsterdam schiet tekort’

Het jeugdbeleid in Amsterdam faalt. Dat blijkt uit een onderzoek met de bijnaam Operatie Frankenstein naar het jeugdwerk in de stad, schrijft wethouder Lodewijk Asscher (jeugdzaken) woensdag in een brief aan de gemeenteraad. 'De gemeente Amsterdam en alle andere betrokken instanties doen het voor het Amsterdamse kind niet goed genoeg.'

Een van de problemen is de enorme veelheid aan initiatieven. ‘Amsterdam heeft een bonte verzameling van projecten, organisaties en subsidies op het gebied van jeugd en welzijnsbeleid. De Amsterdammer die hulp nodig heeft, komt in een doolhof terecht van organisaties en instellingen.’

Resultaten onduidelijk
Verder houdt de gemeente de resultaten van haar eigen inspanningen niet goed bij, aldus de wethouder. Als eerdere projecten niet het gewenste resultaat opleveren, begint zij ‘op ad hoc basis nieuwe initiatieven’. Ook heeft het stadsbestuur geen goed overzicht van hoeveel geld waar naartoe gaat.

Problemen negeren
Doordat hulpverleners zich vaak aan allerlei procedures moeten houden, worden ze vaak beperkt in hun mogelijkheden. Bovendien gaan de instanties vaak slechts een probleem in een gezin te lijf, terwijl ze andere problemen negeren.

Verwachtingen
‘Er is op vele gebieden verandering nodig’, concludeert Asscher. Zo vindt hij dat het jeugdwerk beter moet verantwoorden wat met subsidies gebeurt. Ook moet de gemeente beter duidelijk maken wat zij van de welzijnsorganisaties verwacht.

Te weinig buurtcentra
Uit een vorige maand verschenen rapport van de Rekenkamer Stadsdelen Amsterdam bleek al dat de stadsdelen onvoldoende weten wat de resultaten zijn van het jongerenwerk. Ook stelden de onderzoekers dat het aantal buurtcentra en activiteiten juist in wijken waar die het meest nodig zijn het laagst is. (ANP)

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.