Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Angststoornis sneller opgespoord en behandeld

Door een snellere diagnose van angststoornissen kunnen patiënten eerder met een behandeling beginnen en lopen minder lang met klachten rond. Dat blijkt uit het Doorbraakproject Angststoornissen van het Trimbos-instituut.
Angststoornis sneller opgespoord en behandeld

Per jaar lijdt naar schatting één op de acht mensen – ongeveer 1,7 miljoen mensen in Nederland – aan een angststoornis. Het kan dan gaan om paniekaanvallen, ernstige fobieën, overmatig piekeren of dwangklachten. Angststoornissen komen vooral voor in de leeftijdsgroep 25-44 jaar. Vrouwen hebben er vaker last van dan mannen. In 2003 bedroegen de kosten van zorg voor mensen met angststoornissen 275 miljoen euro.

Doorbraakproject
In het Doorbraakproject Angststoornissen hebben zo’n honderd huisartsen en fysiotherapeuten een jaar lang gewerkt aan betere zorg voor mensen met een angststoornis. De behandeling is gebaseerd op de ‘Landelijke Multidisciplinaire Richtlijn Angststoornissen’.

Instrument
Een van de instrumenten die is gebruikt is de Vier Dimensionale Klachten Lijst. Hiermee kunnen psychische klachten bij eerstelijns patiënten sneller herkend worden. Door de vragenlijst te laten invullen door mensen met angst- of spanningsverschijnselen, komt de huisarts makkelijker een eventuele onderliggende angststoornis op het spoor.

Samenwerking
Ander belangrijk winstpunt van het project is dat door een verbeterde samenwerking er kortere lijnen ontstaan. De samenwerking met de Ggz-instelling verbetert, waardoor er sneller een toewijzing plaats kan vinden. Verder blijkt dat patiënten betere voorlichting over hun angststoornis en de verschillende behandelmogelijkheden krijgen.

Methodiek
Circa 75% van de patiënten met een angststoornis heeft een behandeling volgens de Richtlijn Angststoornissen gekregen. In het project is veel gebruik gemaakt van nieuwere, kortdurende, methoden om angststoornissen te behandelen, zoals zelfhulp. Hierbij werkt de patiënt thuis met een cursusboek aan het verminderen van zijn klachten en wordt hij gecoacht door een hulpverlener.

Monitoren hulpverleners
Het monitoren door hulpverleners blijkt lastig. Het verloop van de klachten wordt gevolgd aan de hand van scores op vragenlijsten. De hulpverleners geven aan dat dit in de korte looptijd van het project moeilijk te organiseren is en dat het onvoldoende informatie oplevert voor de dagelijkse praktijk.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.