Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Andrée van Es: ‘Je moet met elkaar die stad op handen willen dragen’

Iets meer dan een jaar wethouderschap in Amsterdam heeft ze erop zitten. Andrée van Es geniet nationale bekendheid; zij was fractievoorzitter van de PSP, Kamerlid voor GroenLinks en onder meer voorzitter van de GGZ. Inmiddels weet zij zich de populairste wethouder van de hoofdstad. Hoog tijd voor een gesprek.
Andrée van Es: ‘Je moet met elkaar die stad op handen willen dragen’

Lees hier meer artikelen in het nieuwe Zorg + Welzijn magazine van september >>

Een wethouder van een grote stad is drukbezet, het is niet makkelijk een interview te regelen. Toen de afspraak eenmaal stond, werd er nog een aantal keer met de datum geschoven. Als interviewer begin je dan aan jezelf te twijfelen als de portier in het stadhuis meewarig het hoofd schudt: ‘Deze afspraak staat niet gemeld.’ Gelukkig verwacht de wethouder mij toch en beantwoordt mijn vragen in haar werkkamer.

U bent onder meer wethouder van Werk, Inkomen en Participatie. Dan kunnen we niet voorbijgaan aan de economische crisis.

‘Ja, die heeft deze zomer weer hard toegeslagen. Er is zorg voor een tweede dip. Hier in Amsterdam hielden wij rekening met een opleving van de economie en juist te weinig mensen om alle vacatures te vervullen. Maar de economische groei stagneert, hetgeen betekent voor werklozen dat zij minder snel aan het werk komen. Dat is eigenlijk de grootste opgave van deze wethouder. Ervoor zorgen dat in Amsterdam zoveel mogelijk mensen aan het werk komen.’

Tegelijkertijd wordt u  verweten een einde te maken aan de ‘betaalde vrijwilliger’ ofwel de gesubsidieerde arbeid.

‘Dat is een pijnpunt. De gesubsidieerde arbeid is bedacht in de vorige crisis. Die ‘Melkert-banen’ waren altijd bedoeld als een tijdelijke overbrugging. Eerst een gesubsidieerde baan en dan doorstromen naar vast werk. Voor velen is dat er niet van gekomen. Feitelijk leeft iedereen in de veronderstelling dat dit gewone, vaste banen zijn, die door de rijksoverheid worden betaald. Maar dat is niet zo. Die banen worden tot nu toe betaald door de gemeente, vanuit de middelen die beschikbaar zijn om mensen aan het werk te helpen. Het blijft een pijnlijk besluit om te zeggen: nee, we gaan dat versneld afbouwen. Voor deze herfst wordt dit een van de belangrijke onderwerpen. In Amsterdam hebben we 40.000 mensen in de bijstand en nog een 10.000 in de WW. De grootste opdracht is ervoor te zorgen dat wij ondanks weinig budget zoveel mogelijk naar de arbeidsmarkt leidenen. Dat is de beste route om uit de armoede te komen.’

Lees verder in Zorg + Welzijn Magazine nr 9, september 2011.

Bron: Foto: Gemeente Amsterdam

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.