Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Amsterdam tevreden over reïntegratietraject bijstandsgerechtigden

De gemeente Amsterdam boekt naar eigen zeggen grote successen met haar nieuwe aanpak om mensen met een bijstandsuitkering weer aan het werk te krijgen. In 2010 hielp de Dienst Werk en Inkomen nog 2392 werklozen aan een baan. Een jaar later was dat aantal meer dan verdubbeld tot 4815.
Amsterdam tevreden over reïntegratietraject bijstandsgerechtigden

Aan het einde van dit jaar verwacht de gemeente uit te komen op 4000 ‘uitstromers’. Dat bleek vrijdag uit cijfers van verantwoordelijk wethouder Andrée van Es.

Economische crisis
De hoofdstad begon twee jaar geleden met een nieuw reïntegratie- en inkomensbeleid. Onder meer door het beschikbare geld gerichter in te zetten op de groep bijstandsgerechtigden met perspectief op werk, moesten meer mensen uit de bijstand geholpen. De wethouder werk en inkomen onderstreept dat dankzij de nieuwe aanpak de toename van het aantal Amsterdammers in de bijstand stabiel is gebleven, ondanks de economische crisis.

Strengere controle
De gemeente blijft de huidige aanpak voortzetten en hoopt zo nog meer mensen aan het werk te krijgen. Van Es: ‘Amsterdammers met een grotere afstand tot de arbeidsmarkt zoals alleenstaande ouders, ouderen die lange tijd niet gewerkt hebben of jongeren die nog nooit gewerkt hebben, moeten ook aan de slag. De vrijblijvendheid is echt voorbij. Ik verwacht dat iedereen zich inspant om aan het werk te gaan. Als er mogelijkheden zijn om met behoud van uitkering werkervaring op te doen, is dat verplicht.’ Om de instroom in de bijstand te beperken, gaat de gemeente strenger controleren. Bijvoorbeeld met huisbezoeken en digitale recherche.

Bron: ANP/ AN Photo Lex van Lieshout

1 REACTIE

  1. Ik vraag me af wat nu nieuw is aan deze aanpak. In Rucphen passen we dit al lang toe met prima resultaat. Zitten wat betreft aantal wwb’ers nog steeds onder het niveau van 2006.
    Jammer dat de grotere steden altijd zelf het wiel uit willen vinden. Vaak hebben kleinere gemeenten veel meer contact met hun burgers waardoor ze veel eerder op veranderingen in kunnen spelen. Probleem is wel dat het Rijk kleinere gemeenten vaak ‘straft’ door het korten op het participatiebudget.
    John van Hal
    Wethouder gemeente Rucphen

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.