Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

‘Ambulante GGZ te veel gericht op medicatie’

In de behandeling van mensen met psychische aandoeningen ligt de nadruk te veel op medicatie, blijkt uit onderzoek van het Landelijk Platform GGz. Terwijl de focus gericht zou moeten zijn op herstel, gezondheid en activering.
Er ligt te veel nadruk op medicatie.

Volgens het onderzoek ‘Meer pillen, minder kwaliteit’ van het Landelijk Platform GGz (LPGGz) is er een aantal stappen hard nodig om de kwaliteit van de ggz te bewaken. Maar in veel regio’s worden die stappen nog niet gezet. Het grootste probleem is volgens de koepel van 20 cliënten- en familieorganisaties in de ggz, dat hulpverleners te weinig aandacht hebben voor activering en gezondheid. ‘De nadruk ligt op medicijnen voorschrijven, maar er is veel meer nodig om mensen hun leven te laten opbouwen’, zegt coördinator zelfmanagement Marieke Wollaars in Zorg + Welzijn magazine.

Steeds meer mensen met psychiatrische problemen wonen zelfstandig. OGGZ-hoogleraar Niels Mulder maakt zich grote zorgen over hen en over de professionals die hen moeten helpen. ‘Wat ik nu zie gebeuren, vind ik doodzonde.’ Lees hier meer >>

Ontspanning

In de behandeling zou meer aandacht moeten zijn voor BRAVO-onderwerpen: Bewegen, Roken en Alcohol, Voeding en Ontspanning. Door het wegvalllen van creatieve therapieën bij een zorgaanbieder hebben cliënten minder omhanden en vallen sneller terug in ongezonde patronen. En dat draagt niet bij aan het herstel.

Bezuinigen

Dat ligt ook aan de bezuinigingen en verkeerde keuzes op beleidsniveau, stelt Nic Vos de Wael, beleidsadviseur bij LPGGz. Die belemmeren hulpverleners in hun werk. ‘Dagbesteding wordt wegbezuinigd zonder ideeën over wat er voor in de plaats komt.’ Bezuinigen is soms nodig, maar het ontbreekt aan visie, aldus de adviseur.

Meldactie

Op de meldactie ‘Meer pillen, minder kwaliteit?’ van de LPGGz reageerden 253 mensen. Belangrijkste uitkomsten: Bijna de helft van de ondervraagden geeft aan zijn of haar zorg momenteel niet voldoende te vinden. Mensen geven aan dat er te veel aandacht ligt op medicatie, en dat er te weinig tijd en aandacht is voor activering, persoonlijke aandacht en/of dagbesteding en hulp thuis; Ongeveer de helft van de ondervraagden heeft wel eens gevraagd om alternatieven. 60 procent zegt dat hier negatief of niet op is gereageerd; 53 procent zegt nooit advies noch behandeling te hebben gekregen voor gezond leven of lichamelijke gezondheid.

Lees het hele artikel over de ambulante GGZ door Jeroen Wapenaar in Zorg + Welzijn magazine van maart 2015 >>

1 REACTIE

  1. Medicatie en behandeling.
    Behandeling naar de oorzaak zoeken en de client centraal stellen. Medicatie alleen als het echt niet anders kan. De oorzaak wordt met medicatie niet gevonden of neemt de belemmering weg. Het is een tijdelijk oplossing zonder resultaat in de belevingswereld en ontwikkeling van de client. Laten wij mensen die even vastlopen niet vastbinden in de medicatie, in een wereld waar je niks voelt en niks veranderd.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.