Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Alle overeenkomsten wijkenaanpak getekend

Minister Vogelaar heeft afspraken gemaakt met alle achttien gemeenten waarin de veertig krachtwijken liggen. Hiermee is de periode van plannen afgesloten en begint de uitvoeringsfase, aldus Vogelaar.
Alle overeenkomsten wijkenaanpak getekend

De laatste overeenkomsten– die voor de wijk Kruiskamp in Amersfoort en de vier aandachtswijken in Den Haag – werden vorige week door de minister en de verantwoorde wethouders ondertekend. Ook heeft Vogelaar de gemeenten laten weten hoe het extra rijksgeld wordt verdeeld.

Budget
Het Kabinet heeft in de Voorjaarsnota 300 miljoen euro extra vrijgemaakt voor de wijkenaanpak. Wijken die niet tot de 40 aandachtswijken behoren, maar wel behoorlijke problemen hebben, kunnen een beroep doen op een preventiebudget van 60 miljoen euro.

Bewonersplannen
Voor bewoners die met eigen plannen de leefbaarheid in hun wijk willen verbeteren is er de komende drie jaar 75 miljoen euro beschikbaar. De minister stelt in een brief aan de 31 grootste gemeenten voor de bewonersbudgetten bij voorkeur via een systeem van vouchers toe te kennen. Na toetsing van de plannen kunnen bewoners met deze waardebonnen dan producten en diensten inkopen.

Vouchersysteem
Om invoering van het vouchersysteem zo eenvoudig mogelijk te maken, is een beknopte modelverordening opgesteld. Gemeenten die al enige tijd met bewoners- of wijkbudgetten werken, kunnen van het vouchersysteem afwijken mits de lokale bewonersorganisaties hiermee akkoord gaan.

Leefbarometer
De voortgang in de wijken wordt onder andere in de gaten gehouden met de Leefbaarometer. Hiermee wordt voor alle bewoonde gebieden in Nederland de leefbaarheid in kaart gebracht. Daarnaast wordt ook rechtstreeks bij de bewoners gepeild. Verder gaat het CBS periodiek rapporteren over de maatschappelijke effecten van het beleid. De nulmeting is vandaag beschikbaar gekomen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.