Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

ActiZ: ‘Zorgorganisatie kan investering niet terugverdienen’

Veel zorgorganisaties hebben hun huizen en voorzieningen aangepast en vernieuwd voor zwaardere zorgvragers, maar kunnen deze investering niet terugverdienen. Dat blijkt uit onderzoek van ActiZ. De zorgorganisaties krijgen namelijk geen contract van het zorgkantoor, terwijl dit vooraf wel was afgesproken, aldus de organisatie voor zorgondernemers.
ActiZ: ‘Zorgorganisatie kan investering niet terugverdienen’

De zorgorganisaties hebben geïnvesteerd in nieuwe kamers, de inrichting, kleinschaligheid en alles wat nodig is om zwaardere zorg thuis en in een verblijfsvoorziening goed te kunnen verlenen. Vooraf zijn de bouwplannen overlegd met de betreffende zorgkantoren, die positief op de plannen hebben gereageerd. Nu blijkt echter dat de zorgkantoren in de helft van de gevallen geen zorgcontract hebben afgesloten, stelt ActiZ. ‘Voor deze zorgorganisaties dreigt nu een financiële strop.’

Budget
‘Het is de dood in de pot voor investeringen in de zorg,’ zegt Jan de Goede, bestuurder van Zorggroep Tangenborgh in Drenthe. De Tangenborg opende in februari nieuwe kamers voor negentien nieuwe bewoners. Maar het zorgkantoor had geen budget meer voor de vergoeding van de huisvesting en zorg voor de nieuwe bewoners.

Verpleging
De negentien extra bedden worden financieel nu niet gedekt en dat stelt de bestuurder voor de keuze: of de bewoners wegsturen of het hele bedrijf komt in gevaar. De voorzieningen voor de negentien cliënten kosten, inclusief huisvesting en verpleging bijna 2 miljoen euro per jaar. ‘Als je geen enkele zekerheid hebt dat je de financiële middelen krijgt voor uitbreiding van capaciteit, wie is dan nog bereid om te investeren?’, aldus De Goede.

Oproep

ActiZ en haar leden zorgorganisaties doen daarom een oproep aan de zorgkantoren om samen de toekomst van de zorg in te vullen. Er moet veel meer worden geïnvesteerd in zorg, stelt ActiZ. ‘Op dit moment ervaren de zorgorganisaties te veel druk op de korte termijn. Onder meer problemen rond niet-betaalde zorgverlening staan een meerjarig perspectief in de weg, terwijl juist zo’n meerjarige samenwerking helpt om structureel in de zorg te kunnen investeren.’

Bron: ActiZ/ANP-Photo

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.